Opečené zemiaky
Opečené zemiaky

Zemiaky s opraženou cibuľou

zajomato - fotkazajomato, 7. septembra 2017
Zemiaky s opraženou cibuľou
Foto: zajomato

Mám rád jednoduché jedlá. Asi preto, že som ich jedol od mala. Toto je večera hodná kráľa.

1
porcia
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks stredné
1 ks stredná
asi 70 g
na posypanie
1 hrnček
2 PL




Postup

  1. 1

    Na panvicu nalejem asi dve lyžice oleja, opražím pokrájanú cibuľu a vyberiem ju na tanier.

  2. 2

    Do tej istej panvice pokrájam zemiaky na krúžky, väčšie na polovičné a zeler na drobno, podlejem vodou, aby sa uvarili.

  3. 3

    Keď sú zemiaky mäkké, pridám oheň, aby sa opražili.

  4. 4

    Zemiaky naložím na tanier, pomiešam s opraženou cibuľou a posypem posekanou petržlenovou vňaťou, zapíjam kyslým mliekom z misky, lebo do hrnčeka nevopchám jazyk, nemám ho taký dlhý.

Diskusia k receptu

hadik
"Keď sú zemiaky mäkké, pridám oheň, aby sa opražili."

Oheň (prípadne drevo a zápalky) chýba v zozname surovín, ako si neskúsení kuchári majú pripraviť tento recept? Čiže ho máme pridať priamo na panvicu, niečo podobné ako pri flambovaní?
mitzy
Klasická dobrota :) my robíme podobne, na vrch zemiakov dávame kyslú smotanu.
mariamka
nerozumiem tomu chlípaniu z misky, má to nejaký dôvod?
evanaaa
@Zajomato , to potom všetko tekuté, čo patrí do hrnčeka dávaš do misky?
Zemiačky s kyslým mliekom je spomienka na mladosť, ibaže boli inak pripravené - ošúpané, uvarené, po zliatí vody sa dalo maslo na ne a trochu hrncom pohrkalo, opražená cibuľka sa do toho vsypala a po pomiešaní bolo hotovo....len kyslé mlieko šlo do pohára aj napriek tomu, že sme nemali dlhý jazyk :)
lorak40
Do misky preto aby zvyšok kyslého mlieka mohol vylízať.
ababa
@Zajomato (8.9.2017 19:50)

Ďakujem za typ dať kyslé mlieko do misky. Tiež mi trhá žily keď tá dobrota zo šálky ide dolu vodou :-)
marienka44
Lepšie by boli na domácej bravč. masti ako na oleji. tiež spomínam na moje detstvo. Kyslé mlieko nás mama poslala kúpiť do dediny, kde mali kravy a robili si svoje kys. mlieko, maslo atď.
frezia68
Tak to mi pripomína detské časy,keď raz päť detvákov sediacich za slušne prestretým stolom( to mi ostalo do dnes,že musí byť obrus a úsporné prestieranie) po dobrom obede svorne sme vylízali tanier a poďakovali mamke za dobrý obed a to ešte potvrdili pusou na líce.Doma sme bežne za pripravené jedlo poďakovali tomu,kto varil a ak mám návštevu rodiny,ten zvyk pretrváva ( vylízanie tanierov už nie :-))) ).
jojino
@Frezia68 (9.9.2017 14:18)

Nemám dôvod do teba vŕtať, tvoj komentár za to fakt nestojí.
Ja mám tiež rád kyslé mlieko, radšej ako sladke. A zemiakmi tiež nepohrdnem.
A tiež zvyknem poďakovať za dobre jedlo a mne tiež zvyknu poďakovať... poteši ma to.
garanco
Takúto vtipnú diskusiu som už dávno nečítala!
Aj keď zemiaky s kyslým mliekom tiež robievam, smiech je pre zdravie vraj tiež potrebný...
zajomato
možno by sa mohla uskutočniť kampaň, koľko Slovákov miluje zemiaky s kyslím mliekom, potom by sa toto jedlo malo vyhlásiť za národné