Zemiaky s opečenou cibuľou

Zemiaky s opečenou cibuľou a jarnou cibuľkou

Autor receptu: mirkajan

Tieto zemiaky som jedla cez víkend v Košiciach na Gurmánfeste ako prílohu ku morčaciemu steaku. Veľmi mi chutili, preto som vymámila od kuchára recept a dnes som ho vyskúšala na obed - mne stačili aj samotné, zapíjala som ich kyslým mliekom a ku zvyšku som dorobila morčacie mäso a o zajtrajší obed je postarané. Nevedela som, ako ich mám označiť v názve jedla, na slovenský ekvivalent som neprišla, Česi im hovoria šťouchané brambory.

2-5
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Nevaríme úplne do mäkka, ja som ich varila od zovretia 14 minút (už nové zemiaky).
  2. Kým sa varia zemiaky, pokrájame si očistenú cibuľu nadrobno, na drobno pokrájame aj bielu časť z jarnej cibuľky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, naň dáme pražiť za občasného miešania pokrajánu cibuľu i bielu časť jarnej cibuľky.
  3. Kým sa praží cibuľa, pokrájame si na kocky slaninu, na kolieska vňať jarnej cibuľky. Keď cibuľa tochu zhnedne, môžeme pridať 1/2 ČL hnedého cukru, premiešame a pridáme pokrájanú slaninu. Pražíme, kým nie je cibuľa hnedá a slanina vyškvarená.
  4. Medzitým sa nám uvarili zemiaky, ktoré scedíme a popučíme (majú v nich zostať väčšie kúsky, nie úplne na kašu). K opraženej cibuli pridáme pokrájanú vňať jarnej cibuľky, premiešame, pridáme popučené zemiaky, soľ, mleté čierne korenie a drvenú rascu. Všetko premiešame a ešte chvíľu pražíme, nie je na škodu, keď sa mierne opečú aj zemiaky.
  5. Rozdelíme na taniere. Kto to chce ako hlavné jedlo, zapíja kyslým mlieko, kto to chce ako prílohu, podáva s mäsom, napr. steakom (akýmkoľvek). Dobrú chuť!