Zemiaky s opečenou cibuľou
Zemiaky s opečenou cibuľou a jarnou cibuľkou
Autor receptu: mirkajan
Tieto zemiaky som jedla cez víkend v Košiciach na Gurmánfeste ako prílohu ku morčaciemu steaku. Veľmi mi chutili, preto som vymámila od
kuchára recept a dnes som ho vyskúšala na obed - mne stačili aj samotné, zapíjala som ich kyslým mliekom a ku zvyšku som dorobila
morčacie mäso a o zajtrajší obed je postarané. Nevedela som, ako ich mám označiť v
názve jedla, na slovenský ekvivalent som neprišla, Česi
im hovoria šťouchané brambory.
2-5 porcie |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Nevaríme úplne do mäkka, ja som ich varila od zovretia 14 minút (už nové zemiaky).
- Kým sa varia zemiaky, pokrájame si očistenú cibuľu nadrobno, na drobno pokrájame aj bielu časť z jarnej cibuľky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, naň dáme pražiť za občasného miešania pokrajánu cibuľu i bielu časť jarnej cibuľky.
- Kým sa praží cibuľa, pokrájame si na kocky slaninu, na kolieska vňať jarnej cibuľky. Keď cibuľa tochu zhnedne, môžeme pridať 1/2 ČL hnedého cukru, premiešame a pridáme pokrájanú slaninu. Pražíme, kým nie je cibuľa hnedá a slanina vyškvarená.
- Medzitým sa nám uvarili zemiaky, ktoré scedíme a popučíme (majú v nich zostať väčšie kúsky, nie úplne na kašu). K opraženej cibuli pridáme pokrájanú vňať jarnej cibuľky, premiešame, pridáme popučené zemiaky, soľ, mleté čierne korenie a drvenú rascu. Všetko premiešame a ešte chvíľu pražíme, nie je na škodu, keď sa mierne opečú aj zemiaky.
- Rozdelíme na taniere. Kto to chce ako hlavné jedlo, zapíja kyslým mlieko, kto to chce ako prílohu, podáva s mäsom, napr. steakom (akýmkoľvek). Dobrú chuť!