Zemiaky na kyslo celkom obyčajné

majok - fotkamajok, 23. marca 2013

Je tu veľa receptov na toto jedlo, ale každý je iný. Preto si dovolím napísať môj recept, ktorý ma naučila moja mama a ju Zobraziť celý popisJe tu veľa receptov na toto jedlo, ale každý je iný. Preto si dovolím napísať môj recept, ktorý ma naučila moja mama a ju zas jej mama. Obvykle toto jedlo robím v sobotu na obed ako hlavné jedlo, keď sa mi nechce robiť veľké varenie.

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
2 ks
2 ks
3 ks
0,5 téglika
1 ks
3 lyžičky




Postup

  1. 1

    Kým sa varia vajcia, očisti a umy zemiaky. Na kocky nakrájané zemiaky daj variť do vody spolu s bobkovým listom, novým korením a soľou. Vody daj len toľko, aby boli zemiaky pod hladinou. Soľ opatrne, radšej na konci dosolíš. Múku rozmiešaj v miske s kyslou smotanou. Keď to chceš mať lepšie, pridaj k zemiakom sušené huby alebo aj kožu zo slaniny.

  2. 2

    Zemiaky var tak dlho, aby boli takmer mäkké. Daj pozor, aby sa varili pomaly. Cibuľu nakrájaj na drobno a osmahni ju na oleji do sklovita. Cibuľu pridaj k zemiakom a ďalej pomaly var. Pravdepodobne už máš uvarené vajcia, tak ich ošúp.

  3. 3

    Zemiaky by už mali byť mäkké. Odstav hrniec z plameňa a primiešaj kyslú smotanu s múkou. Dobre rozmiešaj, aby tam neboli hrudky. Vráť na oheň a pomaly var. Teraz by to malo zhustnúť. Pozor aby si to nepripálil! Nakoniec, keď sú zemiaky mäkké, pretlač k nim vajcia cez mriežku alebo ich nasekaj. Dochuť octom a soľou a pridaj kôpor. Hotovo. Pred podávaním nechaj chvíľu odstáť. Dá sa jesť aj len tak, bez všetkého.

Diskusia k receptu

daguska
milujem zemiaky na kyslo a takuto verziu nepoznam-paci sa mi
stacy77777
ani ja nepoznám túto verziu, akosi si ani neviem spomenúť a to nie len pri tomto recepte,či moja mama pred takými 30rokmi používala kyslú smotanu,bolo to vôbec za nášho detstva? Pamätám si len biely jogurt a mliečko sme si nechávali doma zkýšiť....tvoja verzia sa mi páči,uložím si
majok
Vďaka. Dá sa použiť aj mlieko, ale treba dať pozor aby sa nezrazilo pri pridávaní octu, alebo aby to celé nebolo riedke. Ja to rád varím, lebo môj pätnásťročný syn si potom aspoň chvíľu nepýta jesť.
evanaaa
Takto skoro isto robím aj ja, len okrem kyslej smotany dám aj sladkú rsp. si obe spolu zmiešam, najlepšie večer pred varením a nechám pri izbovej teplote do rána. Len ja zátrepku trochu osladí, každú, ktorú robím so smotanou, aby to nebolo príkre. S vajíčkami som ešte neskúšala, dávam nejakú údeninu alebo mäso na šťave.
manya
tento recept sa stal mojim obľúbeným, ale bez vajíčka, už som robila trikrát.
zapsalka
Do obyčajných zemiakov nepatrí ani koža zo slaniny ani huby.....,ked majú byť obyčajné,tak surové zemiaky očistené,pokrájané na plátky sa varia s bobkovým listom,celým čiernym korením,trochou soli do polomäkká,zahustíme zo sladkou smotanou v ktorej sme rozmiešali hladkú múku.Povaríme asi 10 minut aby sa stratila chuť múky.Až potom môžeme každý podľa chuti pridať ocot,cukor a ja dávam ešte nakoniec opraženú cibuľku na masle alebo oleji a trochu červenej papriky.Ešte chvíľku varíme nech sa všetko spojí a podávame bud s volským okom alebo opečenou salámkou (liptovská) či špekáčikmi + chlieb.....!!!!
zapsalka
Ak nemáme smotanu,dá sa zahustiť sladkým mliekom v ktorom rozhabarkujeme surové vajíčko a potom pridáme aj hl.múku.....!!!
kimlo
Vyborny recept, aj moja mamka takto robila, len zemiaky nekrajala na kocky ale na kolieska, robila z mensich zemiakov, a volalo sa to "koleckova omacka"..samozrejme s vajciami natvrdo tiez na "kolecka"..
jerica
Tak u nás to bolo niečo na tvoj spôsob, aj so surovinami, len miesto zahusťovania múky do smotany, sme robili klasickú zápražku, tú sme zaliali vodou a nechali prevariť, až potom sme dali do varených zemiakov prevarenú zápražku, samozrejme rozhabarkovanú smotanu.
Len to je jeden z možných spôsobov, sme polievkový, a aj s tvojou polievkou by sme sa potešili :-)
tejuska
super recept.ja som robievala klasicky zemiaky na kyslo ale skusila som vas a je ovela chutnejsi a manzelovi viac chuti :)
majok
Ďakujem, hlavne nech chutí ... Je naozaj veľa verzií a každému chutí čosi iné.
majdus
Aj mne sa paci tento recept. Aby som nespinila zbytocne hrniec olejom, tak osmazenu cibulku vynecham. :-) Vdaka za receptik!
drugi
Výborný receptom ,a hlavne jednoduchý




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia