Zemiakový prívarok

Zemiakový prívarok
Foto: 10mima10
10mima1010mima10, recept pridal: 17. decembra 2013 12:03Ďalšie jeho recepty

Suroviny

15
minút
príprava
35
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Očistené a umyté zemiaky nakrájame na kocky zalejeme vodou, pridáme pol kocky bujónu (slepačí alebo aký máme)... Ochucujeme soľou, vegetou, bobkovým listom, čiernym korením, novým korením a cesnakom. Necháme zovrieť a od zovretia varíme 15 min.

2

Zatial si pripravíme zápražku. Na oleji opražíme hladkú múku do zlatista, odstavíme a pridáme mletú sladkú papriku zamiešame a zalejeme trochou studenej vody a poriadne premiešame aby nám nevznikli hrudky :-)

3

Ak máme uvarené zemiaky pridáme smotanu na šľahanie, mlieko a zápražku, miešame do zovretia (aby nám zápražka neprihorela). Odstavíme a podávame s vajíčkom na tvrdo a kto má rád, môže si dať aj ocot. DOBRÚ CHUŤ :-)



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (1,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • mezi, 17. decembra 2013 o 13:12
    Zemiakový prívarok, respektíve zemiaky na kyslo s paprikou?! Tej vody na tak málo zemiakov je v recepte tiež veľa. Teraz chápem, prečo chuť vodnatých zemiakov zlepšujete bujónom a paprikou, keďže mlieko a smotana nestačia tú vodnatú chuť dať preč. Zásadne chuť prívarku má dodať bôbkový list a korenie, takže ubrať vodu a pridať aj 6 bôbkových listov.


  • stanislavsestak, 17. decembra 2013 o 13:13
    0,613 kg ????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?


  • tiginko, 17. decembra 2013 o 14:08
    @ mezi 6 bobkových listov je aj na koňa priveľa, nieto ešte na toto množstvo prívarku... Čo sa týka zahusťovania: ja som zástancom toho, aby sa použilo radšej menej tekutín a potom netreba zbytočne zahusťovať múkou. Zemiaky sú sami o sebe výborným zahusťovadlom. @ 10mima10 ak použiješ o trochu menej vody a žiadne mlieko, tak môžeš časť zemiakov rozmixovať a časť nechať vcelku a netreba už ničím zahusťovať. A kedže sa jedná o prívarok na kyslo, môžeš použiť kyslú smotanu namiesto sladkej, tá je hustejšia. Ja používam zemiaky na zahustenie aj u iných prívarkov a polievok, ako napr: » varecha.pravda.sk/recepty/luskovy-privarok-bez-muky/41509...


  • tiginko, 17. decembra 2013 o 14:10
    @stanislav... zrejme autorka chcela byť presná a odvážila zemiaky, ktoré použila


  • 10mima10, 17. decembra 2013 o 15:06
    mezi áno s paprikou! Dodá tam chuť a počas varenia sa dosť tej vody odparí... okrem toho ten bujón tam nie je pre to lebo mlieko a smotana nestačia zakriť vodnatú chuť, jednoducho to vo všeobecnosti lepšie chutí... 6bôbkových listov?! To je trochu moc,,, a ešte podla vás na menej vody...


  • 10mima10, 17. decembra 2013 o 15:12
    tiginko, je pravda že v zemiakoch je škrob a zahusťuje, no možno na budúce skúsim menej vody aj keď ten prívarok bez mlieka si neviem predstaviť,,,


  • 10mima10, 17. decembra 2013 o 15:17
    mezi a ešte niečo, je zaujímavé že ide radiť práve ten kto nepridal sem ani jeden recept, takže bola by som zvedavá na tvoje varenie :)


  • caterina, 17. decembra 2013 o 16:08
    @10mima10 takych poradcov co tu nikdy nepridali recept a len kritizuju tu najdes velmi vela. ale vobec sa nenechaj znechutit a pekne prispievaj dalej. Nieco ine je konstruktivna kritika, ktora ti poradi...ale ostatne zlomyselne veci si vobec neber k srdcu ;)


  • afataga, 17. decembra 2013 o 16:18
    takze ked potrebujes "zakrit" vodnatu chut, vyplyva z toho, ze treba dat menej vody a potom nemusis kazit jedlo bujonom a vegetou


  • mata3636, 17. decembra 2013 o 16:27
    @caterina - ako čítam, tak čítam, nič zlomyselne nevidím.
    @10mima10 - keď hodis niečo do pľacu, musíš byť pripravená aj na kritiku. A argumentovať tým, že niekto tu nemá scp, tak defaccto nemá co kecat, je už trápny a otrepany


  • pusta, 17. decembra 2013 o 18:12
    @10mima10 , budeš si musieť zvyknúť na ovea tvrdšie komentáre a je jedno, či kritik recept pridal, či nie :-)
    pozri sa pod moje recepty a možno ťa to ukľudní...nedaj sa odradiť!!!
    ked vkladáš receptík, musíš vedieť, že ide s kožou na trh :-)
    neboj, nie sú všetci varecháči zlí, ale presne naopak, väčšina varecháčov sú veľmi milí, poradia, pomôžu.
    tiež si myslím, že 6 bobkových listov je priveľa a inak papriku dávam do zemiakovej omáčky aj ja, aby nebola "chudokrvná" a zlepší aj jej chuť :-)
    vitaj na vareche!!!


  • staflik, 17. decembra 2013 o 19:21
    @10mima10 , teda ty si tomu prívarku ale dala. Dala som ti aj hviezdičku za snahu, však predsa len máš 20 rokov. Ale určite nevar takéto čudné zmesi. A bujóny tie prenechaj starým ufrfľaným chlapom a prívarok navar ako sa patrí zo zemiakov. Toto nemá so zemiakovým prívarkom nič spoločné, je to zmeska bujónu a korenín s vodou, ktoré celkom prekryli chuť zemiakov. A domáca varechy @pusta ťa už privítala, tak ťa vítam aj ja!


  • micanela, 18. decembra 2013 o 13:05
    pekny receptik


  • hannah22, 18. decembra 2013 o 14:07
    to nič, na budúce to bude lepšie... :))


  • pipnat, 18. decembra 2013 o 14:22
    myslím, že na recepte nie je nič zlé, veď bujón sa dá nahradiť vývarom, ak už niekomu tak vadí...a na tanieriku vyzerá jedlo chutne:)


  • evanaaa, 19. decembra 2013 o 22:13
    Aj ja dávam papriku mletú do tohoto a aj do iných prívarkov, nemám rada úplne biele, používam ju teda často, dokonca ani ryžu nemám rada bielu a ochucujem ju aj štipkou papriky, okrem iného. Len tej vody dávam len toľko, aby zakryla zemiaky a aby sa v nej uvarili, potom spravím len zátrepku, nie zásmažku, tá je ťažšia. A nakoniec dám kôpor, mám ho naložený v octe, čím omáčku aj okyselím, ale aj trochu osladím aby sa chute vyrovnali. A dávam sldkú smotanu ( várovú), a aj kyslú. @10mima10 , aj tak si to dobre navarila, v tvojom veku veľa dievčat v dnešnej dobe nevarí, nemá čas, takže z kritiky si ťažkú hlavu nerob a z rád sa len poučíš, lebo medzi kritizovaním a poradením je rozdiel. Len tak ďalej pokračuj.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha v piatok 1. mája v denníku Pravda.


TOPlist