Zemiakový prívarok

Zemiakový prívarok
Foto: 10mima10
10mima1010mima10, recept pridal: 17. decembra 2013 12:03Ďalšie jeho recepty

Suroviny

15
minút
príprava
35
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Očistené a umyté zemiaky nakrájame na kocky zalejeme vodou, pridáme pol kocky bujónu (slepačí alebo aký máme)... Ochucujeme soľou, vegetou, bobkovým listom, čiernym korením, novým korením a cesnakom. Necháme zovrieť a od zovretia varíme 15 min.

2

Zatial si pripravíme zápražku. Na oleji opražíme hladkú múku do zlatista, odstavíme a pridáme mletú sladkú papriku zamiešame a zalejeme trochou studenej vody a poriadne premiešame aby nám nevznikli hrudky :-)

3

Ak máme uvarené zemiaky pridáme smotanu na šľahanie, mlieko a zápražku, miešame do zovretia (aby nám zápražka neprihorela). Odstavíme a podávame s vajíčkom na tvrdo a kto má rád, môže si dať aj ocot. DOBRÚ CHUŤ :-)



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (1,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • mezi, 17. decembra 2013 o 13:12
    Zemiakový prívarok, respektíve zemiaky na kyslo s paprikou?! Tej vody na tak málo zemiakov je v recepte tiež veľa. Teraz chápem, prečo chuť vodnatých zemiakov zlepšujete bujónom a paprikou, keďže mlieko a smotana nestačia tú vodnatú chuť dať preč. Zásadne chuť prívarku má dodať bôbkový list a korenie, takže ubrať vodu a pridať aj 6 bôbkových listov.


  • stanislavsestak, 17. decembra 2013 o 13:13
    0,613 kg ????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?


  • tiginko, 17. decembra 2013 o 14:08
    @ mezi 6 bobkových listov je aj na koňa priveľa, nieto ešte na toto množstvo prívarku... Čo sa týka zahusťovania: ja som zástancom toho, aby sa použilo radšej menej tekutín a potom netreba zbytočne zahusťovať múkou. Zemiaky sú sami o sebe výborným zahusťovadlom. @ 10mima10 ak použiješ o trochu menej vody a žiadne mlieko, tak môžeš časť zemiakov rozmixovať a časť nechať vcelku a netreba už ničím zahusťovať. A kedže sa jedná o prívarok na kyslo, môžeš použiť kyslú smotanu namiesto sladkej, tá je hustejšia. Ja používam zemiaky na zahustenie aj u iných prívarkov a polievok, ako napr: » varecha.pravda.sk/recepty/luskovy-privarok-bez-muky/41509...


  • tiginko, 17. decembra 2013 o 14:10
    @stanislav... zrejme autorka chcela byť presná a odvážila zemiaky, ktoré použila


  • 10mima10, 17. decembra 2013 o 15:06
    mezi áno s paprikou! Dodá tam chuť a počas varenia sa dosť tej vody odparí... okrem toho ten bujón tam nie je pre to lebo mlieko a smotana nestačia zakriť vodnatú chuť, jednoducho to vo všeobecnosti lepšie chutí... 6bôbkových listov?! To je trochu moc,,, a ešte podla vás na menej vody...


  • 10mima10, 17. decembra 2013 o 15:12
    tiginko, je pravda že v zemiakoch je škrob a zahusťuje, no možno na budúce skúsim menej vody aj keď ten prívarok bez mlieka si neviem predstaviť,,,


  • 10mima10, 17. decembra 2013 o 15:17
    mezi a ešte niečo, je zaujímavé že ide radiť práve ten kto nepridal sem ani jeden recept, takže bola by som zvedavá na tvoje varenie :)


  • caterina, 17. decembra 2013 o 16:08
    @10mima10 takych poradcov co tu nikdy nepridali recept a len kritizuju tu najdes velmi vela. ale vobec sa nenechaj znechutit a pekne prispievaj dalej. Nieco ine je konstruktivna kritika, ktora ti poradi...ale ostatne zlomyselne veci si vobec neber k srdcu ;)


  • afataga, 17. decembra 2013 o 16:18
    takze ked potrebujes "zakrit" vodnatu chut, vyplyva z toho, ze treba dat menej vody a potom nemusis kazit jedlo bujonom a vegetou


  • mata3636, 17. decembra 2013 o 16:27
    @caterina - ako čítam, tak čítam, nič zlomyselne nevidím.
    @10mima10 - keď hodis niečo do pľacu, musíš byť pripravená aj na kritiku. A argumentovať tým, že niekto tu nemá scp, tak defaccto nemá co kecat, je už trápny a otrepany


  • pusta, 17. decembra 2013 o 18:12
    @10mima10 , budeš si musieť zvyknúť na ovea tvrdšie komentáre a je jedno, či kritik recept pridal, či nie :-)
    pozri sa pod moje recepty a možno ťa to ukľudní...nedaj sa odradiť!!!
    ked vkladáš receptík, musíš vedieť, že ide s kožou na trh :-)
    neboj, nie sú všetci varecháči zlí, ale presne naopak, väčšina varecháčov sú veľmi milí, poradia, pomôžu.
    tiež si myslím, že 6 bobkových listov je priveľa a inak papriku dávam do zemiakovej omáčky aj ja, aby nebola "chudokrvná" a zlepší aj jej chuť :-)
    vitaj na vareche!!!


  • staflik, 17. decembra 2013 o 19:21
    @10mima10 , teda ty si tomu prívarku ale dala. Dala som ti aj hviezdičku za snahu, však predsa len máš 20 rokov. Ale určite nevar takéto čudné zmesi. A bujóny tie prenechaj starým ufrfľaným chlapom a prívarok navar ako sa patrí zo zemiakov. Toto nemá so zemiakovým prívarkom nič spoločné, je to zmeska bujónu a korenín s vodou, ktoré celkom prekryli chuť zemiakov. A domáca varechy @pusta ťa už privítala, tak ťa vítam aj ja!


  • micanela, 18. decembra 2013 o 13:05
    pekny receptik


  • hannah22, 18. decembra 2013 o 14:07
    to nič, na budúce to bude lepšie... :))


  • pipnat, 18. decembra 2013 o 14:22
    myslím, že na recepte nie je nič zlé, veď bujón sa dá nahradiť vývarom, ak už niekomu tak vadí...a na tanieriku vyzerá jedlo chutne:)


  • evanaaa, 19. decembra 2013 o 22:13
    Aj ja dávam papriku mletú do tohoto a aj do iných prívarkov, nemám rada úplne biele, používam ju teda často, dokonca ani ryžu nemám rada bielu a ochucujem ju aj štipkou papriky, okrem iného. Len tej vody dávam len toľko, aby zakryla zemiaky a aby sa v nej uvarili, potom spravím len zátrepku, nie zásmažku, tá je ťažšia. A nakoniec dám kôpor, mám ho naložený v octe, čím omáčku aj okyselím, ale aj trochu osladím aby sa chute vyrovnali. A dávam sldkú smotanu ( várovú), a aj kyslú. @10mima10 , aj tak si to dobre navarila, v tvojom veku veľa dievčat v dnešnej dobe nevarí, nemá čas, takže z kritiky si ťažkú hlavu nerob a z rád sa len poučíš, lebo medzi kritizovaním a poradením je rozdiel. Len tak ďalej pokračuj.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist