Zemiakový pekáč so šampiňónmi a zeleninou

martinis - fotkamartinis, 2. apríla 2013
Zemiakový pekáč so šampiňónmi a zeleninou
Foto: martinis

Zapekané zemiaky s petržlenom, paštrnákom, mrkvou a čerstvými šampiňónmi posypané strúhaným syrom

1
porcia
60 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

3 ks
2 ks
1 ks
1 ks
1 ks
125 g
2 PL
štipka
50 g
 na ozdobenie
 ako príloha




Postup

  1. 1

    Keďže som o šampiňónoch napísal krátky článok, patrí sa ich využitie aj adekvátne zdokumentovať - a čo je lepším spôsobom, ako ponúknuť jednoduchý recept ? :) Dnes si spolu pripravíme zemiakový pekáč s jedným z najhodnotnejších druhov zeleniny - teda koreňovej - a pridáme aj pár pekných, čerstvých šampiňónov, trocha stúhaného syra a samozrejme moje obľúbené sušené bylinky. Dobrota ! ;)

  2. 2

    Ak chceme mať večeru rýchlo uvarenú s vynaložením minimálneho úsilia a riadu, musíme postupovať systematicky a premyslene : preto si najprv očistíme a umyjeme všetku zeleninu aj huby. Až je všetko čisté a pripravené na ďalšiu úpravu, pustíme sa do nej. Zemiaky nakrájame na ľubovoľné kocky, ku ktorým prispôsobime aj veľkosť kúskov zeleniny, preto odporúčam asi centimetrové kocky. Paštrnák, petržlen aj mrkvy pokrájame na hrubšie kolieska, ak sú príliš veľké, môžme ich prekrojiť na polovice.

  3. 3

    Huby nakrájame na plátky. Cibuľu nasekáme na jemno a na veľkej panvici rozohrejeme lyžicu olivového oleja. Kým sa zahrieva, do hrnca dáme štipku soli, zalejeme vodou a privedieme k varu. Vhodíme zemiaky a varíme 15 minút , teda rovnako dlho ako sa bude dusiť aj zeleninovo - hubová zmes, ktorú sme osolili, hojne posypali tymiánom, mletým čiernym korením, vsypali do panvice, chvíľu poopekali a znížili na menší plameň. Ak huby nepustili dosť šťavy, podlejeme troškou vody. Pred dovarením pridáme aj mletý koriander, o ktorom je celkom málo známe, že sa k hubám výborne hodí.

  4. 4

    Teraz sa ponúkajú dve možnosti, ako pokračovať. Ak nemáte chuť sa s jedlom ďalej príliš babrať a nechcete zapínať rúru, tak zmes v panvici môžme zahustiť lyžicou múky - trebárs aj celozrnnej a získame chutné ragú, ktoré podávame s uvarenými zemiakmi, ktoré môžme dochutiť plátkami masla a petržlenovou vňaťou, alebo skrátka tak, ako ich máte radi.

  5. 5

    Tí odhodlanejší môžu pokračovať tak, ako dnes ja. Zemiaky scedíme, pridáme do panvice, posypeme štipkou soli a dobre premiešame, aby sa chuti dokonale prepojili. Už v tomto okamihu sa kuchyňou šíria samé omamné vône :) Tie ešte doplníme celou rascou, ktorou posypeme zmes rozloženú do vymasteného pekáča. Rasca k zemiakovým jedlám jednoducho patrí a pri zapekaní uvoľní ďalšiu, veľmi príjemnú vôňu.

  6. 6

    Celý pekáčik zakvapneme olivovým olejom, posypeme strúhaným syrom, ktorý po zapečení vytvorí takú chrumkavú "kôrku" a vložíme do rozhriatej rúry piecť na 30 minút pri 170 stupňoch celzia. Mne sa osvedčil program teplovzdušného grilovania.

  7. 7

    Po polhodinke pečenia opatrne vytiahneme, necháme chvíľu vychladnúť a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Veľmi chutnou prílohou je akákoľvek zelenina, páči sa mi jej britský názov "pickles" - teda môže byť repa, cibuľky, kapusta, alebo uhorky, po ktorých som siahol aj ja. Niet čo dodať, poctivá porcia dobrého jedla pre každého milovníka húb, aj zeleniny :-))

    Zemiakový pekáč so šampiňónmi a zeleninou - obrázok 7

Diskusia k receptu

eraserhead
ak by tu denne nepribudol aspoň jeden recept ako tento ...........
jeden by sa tu cítil ako návštevník zatuchnutej socialistickej cukrárne alebo závodnej vývarovne

...ak boli za komančov na raňajky vajíčka na tvrdo, robilo sa to jednoducho, celá kovová prepravka aj s papierovými lieskami sa vložila do kotla a tak sa to varilo, následne vám to vyberali priamo na tanier z tej kovovej prepravky a ak ste mali šťastie nemuseli ste vajíčka oberať od rozvareného papiera
@Martinis pekný recept
mijaita
Mne se libej Martinovy fotky - nikdy nezapomene posypat okoli :-)
serena
po sviatkoch sa zíde takýto recept , ukladám
afataga
dobre si navaril, ci napiekol, tiez rada pouzivam rascu, ale radsej mam drvenu, nie mletu, zda sa mi, ze ja viac aromaticka, ak mas rad tymian, vyskusaj citronovy, asi suseny v obchode nekupis, ale na jar predavaju sadenicky na trhu a v zahradnictvach, da sa asi pestovat aj v kvetinaci, je to trvalka a pekne sa rozrasta
martinis
@eraserhead : zaujímavý komentár :)) ďakujem ;)
@mijaita : vidím, že si naozaj pozorná a neunikne ti nijaký detail :) áno, páči sa mi, keď jedlo a okolie vyzerá trochu "neupravene" a rozhádzane ;)
@gordonko : vďaka ! :-)
@serena : nech ti padne na úžitok O:)
@afataga : používam samozrejme aj mletú, ale pri pečení sa mi zdá, že celá dá krajšiu arómu, inak pri varení tiež siaham skôr po drvenej :) nie, citrónový sušený som ešte v obchode nevidel, to máš pravdu, takže by sa oplatilo sa ho zohnať ... teda ak nie je nejak zvlášť náročný na pestovanie, lebo je som záhradkár - začiatočník :-))
@margaretka28 : ďakujem, pochvalu rád príjmam ! :-)
afataga
tymian je v podstate burina, neviem ci mate zahradu, ale islo by to aj na balkone, potrebuje vela svetla a nie moc vody, isto najdes info na nete
katka78
@gargamel iba hlupák môže pridať takýto komentár.. a ak sa niekto zaregistruje iba pre to, aby mohol takýto hlúpy komentár pridať, je to korunovaný hlupák..
kukulienka71
toto jedlo je vynikajúce práve kvôli zvolenej kombinácii korenín, či ako príloha či ako samostatné jedlo, nebolo u nás naposledy. Ďakujem pekne za recept, @martinis


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia