Zemiakový paprikáš

Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

… Tak toto je jedno z kúzelných jedál mojeho detstva a rannej mladosti, ktoré mi varili a hlavne ma naučili moje dve najsamlepšejšie víly, mamka - presladká Aňuci a babička - úžasná lady Ann. Naša najchutnejšia príloha bol čerstvo strúhaný divoko rastúci chren s varenou cviklou strúhanou na malých „slzičkách” s octom a troškou cukru. My, mamkiny traja „Judáši”, otec Tati, brat Čiňu a ja, sme paprikované „krumple” jedli rozpučiac ich vidličkami. Aňuci spôsobne, príborom a na nás sa akože hnevala.

4-6
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ak je tu niekto, čo pochybujem, ktorý sa s varením tejto kvázi košickej podšibenohorskej „rozpučovanici” ešte nestretol, tak nech sa páči. Je to jednoduché, rýchle a hlavne úžasne chutné. Môžete použiť bársakú údenú klobásu ja som, zhodou okolností mal otvorené balenie s ochrannou atmosférou nádherne paprikovanej „púchovčanky”. Škoda by jej bolo, lebo napriek tomu, že ju po otvorení uskladňujem v chladničke, časom sa jej povrch stane lepkavým. Pretože je naviac príjemne korenená, do paprikášu je ako stvorená. Začal som údenou slaninou, ktorú som po pokrájaní vyškvaril a potom na nej, aj so získaným tukom, do sklovita orestoval veľkú postrúhanú cibuľu a po chvíli, „len tak krátkej”, som k nej pridal na malé kúsky pokrájané paradajky a papriku.
  2. Po spoločnom „zosnúbení sa chutí” som do tohoto základu pridal aj na kolieska pokrájanú púchovskú klobásu a po premiešaní 2 zarovnané PL mletej sladkej papriky soľ, tak za PL a asi ML čerstvo mletého čierneho korenia; predpokladanú „pikantériu” finálneho diela som získal prisypaním klobásovo-gulášovej zmesi pána Urblíka z KN (dobrú ML, teda mocca lyžičku).
  3. Spoločné „laškovanie” skončilo, len čo som očistil a pokrájal zemiaky, klobásu vo voňavej „perinke” zalial dobrým litrom horúcej vody...
  4. ...a vložil pokrájané zemiaky...
  5. ...tak, aby boli pod variacou sa tekutinou.
  6. Po ¼ „hoďke”, ako zvykne hovoriť moja dcérka, Bábika Angelika, keď už zemiak pomocou varešky dokážete rozpučiť o stenu hrnca, je hotovo = „Mariška, prikri sa”! Takto pripravený „krumpľový” perkelt som podával posypaný čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou. To na pamiatku a počesť mojej lady Ann, ktorej trón petržlenovej kráľovny prevzala moja krajšia ½.