Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare

pusta - fotkapusta, 4. januára 2012
Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare
Foto: pusta

Túto polievku robievam obyčajne po Vianociach alebo Veľkej noci, ale aj inokedy ked mám vývar z údeného mäsa. Nezahusťujem múkou, zahustia ju zemiaky, ktoré Zobraziť celý popisTúto polievku robievam obyčajne po Vianociach alebo Veľkej noci, ale aj inokedy ked mám vývar z údeného mäsa. Nezahusťujem múkou, zahustia ju zemiaky, ktoré vo vývare po ich uvarení rozmixujem, čím vznikne zemiakový krém. Do krému dám uvariť dubáky, okorením mletým bielym korením a zjemním mliekom. Na záver nechám prevoňať cesnakom. Polievku nesolím, vývar je slaný dosť a má aj dostatok tuku.

4 -6
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 90 -100 °C

Suroviny

1500 ml
300 g
1 hrsť
1/2 stredne veľkej
2-3 strúčiky
2 ks
1 ks
100 - 150 ml /sladká smotana
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zemiaky som očistila a pokrájala na kocky.

    Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu a cesnak som ošúpala.

    Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare - obrázok 2
  3. 3

    Nachystala som si koreniny - klinček, mleté biele korenie a bobkový list.

    Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare - obrázok 3
  4. 4

    Dubáky som namočila na 30 minút do teplej vody.

    Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare - obrázok 4
  5. 5

    Na sporák som postavila variť na stredný plameň údený vývar.

    Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare - obrázok 5
  6. 6

    Do vývaru som pridala bobkový list a polovicu cibule, do ktorej som zapichla klinčeky.

    Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som variť do vývaru pokrájané zemiaky, ked zmäkli, odstránila som cibuľu s klinčekmi a bobkový list, cca po 20 minútach varenia.

    Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare - obrázok 7
  8. 8

    Ked vývar trocha vychladol, uvarené zemiaky som v ňom rozmixovala ponorným mixérom na krém.

    Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare - obrázok 8
  9. 9

    Do zemiakového krému som pridala dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a varila som spolu asi 20 minút. Okorenila som mletým bielym korením, ale nesolila som, vývar je slaný dosť. Zemiaky stiahnu prílišnú slanosť vývaru a zahustia ho miesto zásmažky, či zátrepky.

    Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare - obrázok 9
  10. 10

    Do polievky som pridala polotučné mlieko, lebo bol dosť mastný. Ak je vývar málo mastný, vtedy dávam sladkú smotanu, ktorá chuť polievky krásne zjemní a dáva vyniknúť delikátnej chuti dubákov. Mlieko nechám asi 10 minút povariť a vypnem plameň. Dochutím prelisovaným cesnakom a nechám polievku prikrytú pokrievkou asi 10 minút postáť, aby ju cesnak pekne prevoňal.

    Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare - obrázok 10
  11. 11

    Horúcu polievku som potom podávala. Možno použiť aj iné huby, výborná je napríklad so šampiňonmi.

    Zemiakový krém s dubákmi v údenom vývare - obrázok 11

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia