Zemiakový chlieb

soniatko - fotkasoniatko, 2. novembra 2013
Zemiakový chlieb
Foto: soniatko

Milujem vôňu čerstvo upečeného chleba. Tento recept mám ako poklad od babičky. Pečiem ho už tradične na Štedrý deň ku kapustnici...ale samozrejme aj bežne Zobraziť celý popisMilujem vôňu čerstvo upečeného chleba. Tento recept mám ako poklad od babičky. Pečiem ho už tradične na Štedrý deň ku kapustnici...ale samozrejme aj bežne v roku...

Suroviny

1 kg
2
2 PL
42 g
2 ČL
0,5 l




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny dáme do domácej pekárne. Je to veľká pomocníčka. Mám overené, že netreba ani kvások zarábať dopredu. Treba sledovať hustotu cesta a podľa potreby doliať ešte vodu. Cesto sa má byť tuhšie, hutnejšie a odlepovať sa od nádoby.

  2. 2

    Po vykysnutí v pekárni cesto vyklopíme na dosku.Premiesime... Nechame este cca 20min kysnut . Vyvaľkáme na hrúbku cca 2cm. Zrolujeme ako zavin bez plnky. Penesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme ešte podkysnúť.

  3. 3

    Rúru vyhrejeme na max. 250. po cca 15 min znížime na 200 a dopečieme. Po dopečení chlebik potriem slanou vodou a nechám na mriežke vychladnúť. Zvyčajne nestihne :o) teplý s čerstvým maslom a soľou je nezameniteľný...

Diskusia k receptu

joel
verím, že je výborný, lebo ja pečiem presne taký isty
lusinkab
Nadherny chlebik, nie je nic lepsie ako cerstvo upeceny chlieb a ta vona ked sa pecie je neskutocna :-)
andrea3
Krásny chlebík :) Je to dosť veľké množstvo... neprekysne v pekárni? Ako je nastavená pekáreň?
havino
toto je úplne môj prvý recept na chlieb, len ja som cesto podľa pokynov 2 x, či 3 x po 20 min mala premiesiť, ale vždy sa mi tiež podaril, naozaj vdačné cesto a chlebík chuťovo výborný, neviem koľko octu som mala v recepte, sa mi nechce isť kukať do zošita
eviana
Nádherný chlebík... už na pohľad chutný, voňavý, chrumkavý :)
receptarka
Jaj ale by som si dala kusok.vonia as za hranice slovenskatroska soli,troska masla to by bolo papanicko.
kimlo
Vyskusam, mam velmi rad dobry domaci chlieb, a kedze mas recept od babicky, urcite bude vynikajuci, uz podla tej fotky..
violetacamorova
Presne tento robila moja mama, je fantastický,ale tiež by ma zaujímalo akú máš pekárničku, keď si v nej nechala vykysnúť toto dosť veľké množstvo na chlebík.
soniatko
pekáreň mám moulinex xxl a cesto v nej vzdy necham vymiesit a vykysnut kym nie nadoba plna... potom ho premistnim na dosku premiesim a necham este kysnut a nakoniec rozdelim na jeden velky a mensie bochniky a zarolujem ako som pisala v navode :o)
venusa
Ako z obchodu. Znova sa pytam, preco ocot ?
pekarik
ocot dodáva prirodzenú kyslosť,ale zároveň chráni kvasinky,vytvaraním kyslého prostredia pred nežiaducimi bakteriami,inač receptura je klasická,chlieb vydarený
venusa
Nikdy som v mojom okruhu nepocula o pridavani octu, takze ho do chleboveho cesta ani nedavame. Uz samotne kysnute cesta vytvaraju kyslost v organizme. Som sa rozne experimentovanie v gastre, okrem chleba.
evanaaa
Chlebík ako " vyšitý", závidím každému kto má prax v pečení, aj keď viem, že raz začínať musel.
A @venusa , asi si čítala tu málo receptov na chlieb, prejdi si niektoré, ocot sa vo viacerých vyskytuje, nie je to nič mimoriadne, cesto je aj kyprejšie.
mafik
Chlebík je výborný , len neviem presne odhadnúť koľko dať soli :)