Zemiakový chlieb v rímskom hrnci (Römertopf)

honestka - fotkahonestka, 29. marca 2010
Zemiakový chlieb v rímskom hrnci (Römertopf)
Foto: honestka

Pridavam recept na poziadanie. Myslim ze kazdy ma svoj recept a ten moj sa nelisi snad nicim, iba ze je odskusany rokmi. Podotykam iba, ze Zobraziť celý popisPridavam recept na poziadanie. Myslim ze kazdy ma svoj recept a ten moj sa nelisi snad nicim, iba ze je odskusany rokmi. Podotykam iba, ze tu mame iba jeden druh hladkej muky a tak neviem porovnat s nasimi aky je v nich rozdiel. Avsak kazdy uvadza ze hladka muka je dobra, tak by nemal byt v nicom rozdiel. Do zemiakoveho cesta je vsak podla potreby niekedy potrebne pridat viacej muky, pretoze zemiaky cesto riedia a doma peceny chlieb je vzdy kvalitnejsi ak je cesto "HUTNEJSIE".

15 minút
príprava
60 minút
na 230 °C °C

Suroviny

1  dcl
50  g
1  kg
40  dkg
5-7  dcl
1,5  PL
1  PL
2  PL
1  CL
1 PL




Postup

  1. 1

    Urobime kvasok s troskou muky. Do mixera dame vsetky suroviny so vzidenym kvaskom okrem 2 dcl vody, ktoru si nechame bokom a prilievame pomaly! a uz len podla potreby, (kedze zemiaky cesto riedia). Vsetko dobre vymiesame, aby sa cesto nelepilo na steny misky a pocas poslednych otaciek prilejeme olej. Nechame kysnut 1/2 hodiny a cesto stlacime dole. Nechame kysnut dalsiu 1/2 hod a znova cesto stlacime. Ked vykysne 3x urobime si bochnik a tento dame kysnut uz do rimskeho hrnca (Römertopf) asi tak dalsiu hodinu. Z mnozstva 1 kg muky su 2 chlebiky, alebo ja robim z druhej polovice buchticky (4). Pecieme v horúcej rúre 10 minút na teplote 230 °C a potom zmierniť a na slabšiu teplotu a piecť dalej asi tak 3/4 hodiny. Römertopf nikdy neodkryjeme. Po upeceni chlebik vybrat a nechat ho ochladnut na mriezke. Potom uz len papat chrupavu korocku a vynikajuci vonavy chlebik.

  2. 2

    Pri Rimskom hrnci je dolezite, aby sa tento nechal vodou namoceny naboptnat (nasiaknut?) minimalne 30 minut (inac by mohol v horucej rure prasknut).
    Diskusia: Diskusia: http://varecha.pravda.sk/zazitky/chlieb-a-rimsky-hrniec/188-clanok.html

    Zemiakový chlieb v rímskom hrnci (Römertopf) - obrázok 2
  3. 3

    POZNAMKA: Z mnozstva 1 kg muky su 2 chlebiky, alebo ja robim z druhej polovice buchticky (4-6). Dalši link: http://varecha.pravda.sk/zazitky/pridaj-zazitok/188/

Diskusia k receptu

evas13
@honestka odkladám do mojej kuchárskej knihy.
Teraz už viem prečo mi tento hlinený hrniec praskol, po ďaľší krát som ho nenamočila vo vode. Nuž čo, učíme sa celý život. :-)))
sjuz
Včera som piekla chlebík v rímskom - a celý večer sme chodili odlamovať ajedli sme ho len tak osolený.... :)
egreska
aj ja som uz v nom piekla chlebik a bol vyborny ale tiez som ho nenamočila..musim si to zapamatat..a robím v nom aj rozne pečene masa a neda sa to porovnat s plechovym pekačom,a najlepšia je v nom pomaly pečena kačka..
jezibabka1
@honestka mám taký hrniec roky, ale použila som ho asi 2x na kurča a potom som ho založila a nepoužívala (nebude po 25tich rokoch starožitnosť ?) Žeby som to skúsila s tým chlebíkom? (ešte som nepiekla) prosím ozvi sa na môj mail
babidka
@honestka , z toho kila muky mas 1 alebo 2 bochniky? rimsky hrniec mam /v niekolkych verziach ale s grazurou , a stale ich pouzivam/ ale sa mi zda , ze na take mnozstvo surovin bude maly -ale mozno sa mi iba zda :-)
Laka ma to aby som skusila , doteraz som pekavala chlieb v takom tazkom liatinovom pekaci s pokrievkou a ten je ovela vacsi.
janadelfi
Nemám rímsky hrniec, ale túžim o ňom.... vidím že je vhodný na rôzne pokrmy.... určite vyskúšam chlebík, ja pečiem v pekárničke, ale zo zmesi. Robila som aj vážený, múka...... nedopadlo to dobre, vykysol mi potvora von, nadvýhal veko na pekárničke a tiekol až na špirálu..... no hotová sodoma-gomora..... (Dnes už viem, že do pekárničky len 1/2 kg múky). Ale stále hľadám ten správny recept na domáci chlebík - zemiakový.... Dúfam že tento bude ten pravý..... Ďakujem @honestka. :-)
marienka44
Nemam taky mixer, kde by sa to vsetko hnetalo, len ponorny mixer a ten by to neutiahol. Nie je napisana ta nizsia teplota. Predpokladam asi 160 stupnov. Ten chlebik po upeceni ide lahko von? Ja mam pekarnicku a k tomu rozne druhy muky aj s pridanymi susenymi kvasnicami. Moze sa pouzit aj tato muka?
honestka
@marienka : ja stiahnem teplotu dole tak na 190st.C, ale ja pouzivam plyn a su v nom namontovane 3 ventilatory.
Teplotu si usi kazdy dobre poznat v rure o sa ako pecie, inac neviem poradit. Ina sa mi pieklo doma, inac tu a inac v rure, ked bola elektricka...

Cesto je velmi lahko vymiesit rukou, nechat podkysnut, potlacit a znova premiesiet do bochnika.
Ano chlieb ma krasnu korku vsade a tak z pekacika vyjde bez problemov( myslim ze na obrazku to aj vidno a moj pekac je uz velmi velmi stary).

Ja som este nikdy nepiekla chlieb z pripravenych zmesi iba takto- vsetko od oka s vyskusanim, ale urcite susene kvasnice sa pouzivat mozu, lem musis pockat ako ti naskocia. ( ak ich mas rovno v muke, zrejme je to vypocitane aby to pracovalo- musis raz len skusit na druhy krat vies, v com je problem). S cerstvymi kvasnicami vidis po par minutach ako pracuju a preto nie je potrebne dlho cakat na vykysnutie kvasku.
Ale ak mas hotove muky, daj si mnozstvo do pekarnicke ako potrebujes s tym, ze ked pridas zemiaky, zrejme musis zobrat z muky dole, lebo pekarnicka zoberie macimum do 1/2 kg surovin- inac tecie ako spomenula Sovka (drzim palce - nech vam chuti) von...
honestka
Ak vam PRASKOL hrniec, nevadi, namocte ho do vody aspon tych 30 minut, a kludne v nom mozete piect, hlavne chlieb! Pre istotu si ho dajte do plechu.
Neviem, ze ak by ste v puknutom piekli maso, ci by netieklo- treba vyskusat a hlinac zabalit do alobalu aby stava nevytiekla?
honestka
@jezibabka1 : samozrejme, hrniec by mal fungovat, len ho prvykrat nechaj namoceny vo vode dlhsie aby sa dobre zapucal...
Ja s obmenami pouzivam aj 30 rocny- neviem ci prave tento na obrazku nie je z tej doby, ako vidno, je opotrebovany a neboj, skusit, zarucujem ze vsetko maso a chlebik bude chutit!
ESTE JEDNA VEC: Nikdy neumyvajte mydlom tento hrniec, vzdy ho nechajte dobre odmocit a vsetko sa z neho krasne umyje v horucej a potom oplachnut teplej vode. Mydlo by totiz nasiaklo do bublin hliny a chut by to mohlo dost zmenit.
honestka
@sjuz , egreska- dufam, ze chutil aspon tak dobre ako nam tu... casom si vsetko sami dobre upravite, lebo ako hovorim, suroviny tu mam troska ine, ale upravy by to mali byt len minimalne aj to najviac zalezi len na "suchosti" muky.
honestka
@babidka : ano, vyjdu 2 pekne bochniky (take 1/2kg), ale ja z tohtoto mnozstva vzdy peciem len jeden (sme iba dvaja) a ako som spomenula uz ho nerada mrazim, ale zjeme takto chrumkac cerstvy a tak podla toho pripravim aj jedlo, aby sme si pochutili na pravom chlebiku trebarz s dobrou slovenskou polievockou a slalatom...

A z ostatneho mnozstva urobim zemlicky, alebo rozky a peciem to vsetko naraz s rozdielom, ze buchticky su hotove za 25 minut.

honestka
sorry, poplietla som si sovku s "janadelfi"- nabuduce odmeriam co manzelovi pripravujem do pekarnicky aby si nemusela kupovat hotove smesi. Ver, ze ked si pripravis sama zmes je to ovela chutnejsie, lebo si mozes do muly primiesat cokolvek co mate VY radi, akekolvek semiacka, lenze toto nesmie presiahnut celkove mnozstvo, aby ti to nepretieklo.
Mazsle ma pekarnicku len prvy rok, ale machruje s nou sam, mne sa to velmi nepaci- hlavne to upecenie v nej...
Na druhej strane, kto nepekava chlieb, je to dobry rozbeh lebo na tom ceste sa nauci, ako chlebik na chlieb na vyzerat a nemusi sa bat urobit ho sam...

Dakujem vsetkym a zelam iba tolko, aby sa vam chlebik podaril a chutil tak dobre ako nam "TU zaziadanym" specialne tym, ktori si ho nevedia robit sami.
A pritom je to take jednoduche vsak?
Tak varechy pripravit, rukavy vyskukat a skusat- uspech sa dostavi....
honestka
dakuem Sandrika za vlozenie obrazku, neviem, preco to nepracovalo a natiahol sa tam taky obor...
brituska
často pečieme v rímskom hrnci kurča so zemiakmi iba podlejeme trocha vody bez tuku-výhoda pre ludí ktorí maju zvýšený cholesterol.Možete tam dat hocijaké masko len podliat vodou - žiaden tuk!!
honestka
@brituska : ano je to velka vyhoda, ale hlavne ta chut.

Skus urobit take bravcove-krkovica sa nikdy tak krasne neprepecie ako prave tam, ani ceska babicka hadam lepsie knedlo zelo vepro nedokaze...
a ako hovori Egreska- kacka- ani do Grobu nie je potrebne odist... (hoci ja ani veru nemozem aj kedby som chcela)...
Nasi znami, ktore prebehli svet krizom-krazom sa raz do roka daju pozvat na tuto specialitu a kupim aj foie gras ako sa patri, hoci cena je uzasna, ale mame zazitok a prsty sa lizu dlho aj ked potom uz len v mysli...
pozdravujem ta!
hkbarbie
tak sme ho so synatorom upiekli a bol FANTASTICKY!!! moj manzel je zo San Francisca a povedal, ze tento chlebik je este lepsi ako SF sour dough! Tak to je uz co povedat :-)
honestka
Dakujem barbie, to je pochvala! som rada a kedze je tu tak vela receptov, clovek rozmysla co asi dat aby bola zmena ( co je ozaj tazke), tak aspon dam to s cim mame uspech tu. Tiez mi trvalo pokial som si nasla spravne spojenia, pretoze vsetky ingredience su tu uplne ine pocnuc vodou...
pozdravujem ta a zelam vsetko dobre celej rodinke-aj krasnemu synatorovi, ktory je takym dobrym pomocnikom mamicke!
jerica
Mám rímsky pekáč asi dvadsať r. , tiež som v ňom piekla zo dva razy , ale neviem čím to bolo , nebolo to pravé orechové, mám ho zabalený a odložený , ale keď som si prečítala všetky príspevky , som rozhodnutá ,dostane šancu , skúsim chlebík,napíšem a spravím foto ako to dopadlo.
Šup do KK.
honestka
Jerica, vybalit namocit a dat do rury... ozaj je to zazdracny hrniec co sa tyka chuti jedal z neho.
a ak budes piect maso, nepodlievaj vela vody! radsej neskor, aby sa maso pieklo a ked je tam zelenina, ta pusti dost stavy tiez, tak len raz skus a uz ta to nepusti...

Ale dopredu hrniec namoci na tych 30 minut je dolezite! mozno si to predtym neurobila a preto to nevyslo?
dakujem za comment.Cheers!
jerica
ďakujeéém, určite sa ohlásim , keď ho použijem,(pofotím)
janger
@honestka , porad mi, prosim ta. Narobila si mi taku chut s tym chlebikom, ze chcem kupit tiez ten hrniec. Ale vidim, ze vacsina ma vyglazurovanu vnutornu stranu. Ktore su lepsie, take bez alebo s glazurou? A asi aky velky je ten tvoj hrniec? Tu v Holandsku je dobry chlieb, strasne moc druhov, ale predsa mi ten slovensky chlebik velmi chyba. Hlavne ten, aky volakedy piekli. Tomu sucasnemu uz ""nieco"" chyba. Ked idem na Slovensko, tak si zoberiem zasoby, ale tie sa velmi rychlo minu....Srdecne ta pozdravujem!
isar
Hľadám recepty na chlebík, lebo u nás manžel experimentuje s pekárničkou. Pečie dobré chleby, hlavne orechový a škvarkový. Ale ten rímsky hrniec mi asi chýba - ešte také nemám. Už som nabudená a idem kúpiť...
dogagador
@honestka : prosim Ta, porad:
1)kde v USA zozeniem roemertopf?
2)tie male bochniky pecies na normalnom pekaci, alebo tiez v tom keramickom?
3) tie male bochniky su cosi ako bosniaky?
marienka44
@honestka , uz bezne peciem chlieb v rimskom pekaci, ktory namocim min. na 1 hod, oba kusy, aj vrchnak. Pekac vysteliem peciacim papierom,potom sa lahko vyberie. Moj rim. pekac kedysi tiez praskol, ale na hodoch mi ho ozdobne drotom zadrotoval /aj vrchnak, aj sodok/ nas najlepsi slovensky drotar, ktory na ulici pocas hodov prezentoval svoje vyrobky a svoje majstrovstvo. Takze pekac mi sluzi dalej, uz min.35 rokov!
honestka
@Marienka : to je prijemna sprava. Vela ludi hlinene hrnce po prasknuti vyhodi a ozaj staci dobre ho nechat namocit a pouzivat dalej, ale vzdy podlozit niecim, v pripade ak by stava predsa len pustala ak drotar nie je poruke. a na drotarov si pamatam este aj ja, snad aj preto som prvy prasknuty hrniec nevyhodila a mozem povedat, ze mi jedlo z neho chuti nejako najviac, pretoze za tie roky(ako u teba) ma svoju ohromnu aromu. Zelam ti prijemne Vianoce!
timca8
Ahojte. Ten chlebík vyzerá vynikajúco, určite ho vyskúšam, lebo "ježiško" nám priniesol tento hrniec. Ale nie je glazúrovaný a chcem sa len opýtať: na krabici je napísané NEVKLADAŤ DO VYHRIATEJ RÚRY. Pri akej teplote to dávate dnu? a čo to robí s chlebíkom?
honestka
Timca8: Ked je hrniec namoceny na tych najmenej 30minut (aj s vrchnakom!) na teplote vody nezali, pouzivam teplu aj studenu. JA ho vkladam vzdy do horucej rury ako recept hovori priamo a este sa mi nestalo s hrncom nic. Nemam skusenost davat do studenej rury ani vtedy, ked peciem maso. Pravdepodobne navod chrani vyrobcu, lebo niektore hlinene hrnce nie su dobre vypalene a mozu puknut, comu by sa zrejme predislo tym postupnym zahrievanim. Ja som vsak este nepiekla chlieb, ktory by isiel do studenej rury. Tento hrniec na obrazku pouzivam uz 30 rokov a mam aj s glazurou, tento vsak preferujem. dufam, ze som objasnila otazku a zelam uspech- daj vediet ako ste upiekli.
používateľ nemá avatar
had
had
ja som ho piekla,bol vyborny,ale prilepil sa mi na spodok,nechcel ist von,trosku sa polamal
viera1
Keď sa prilepil,predpokladám,že aj trošku pripálil...Stalo sa to aj mne po prvý krát a odvtedy dávam alobal na dno (lesklou stranou zospodu a papier na pečenie.Chlebík vyberieš aj s papierom a v pohode ho dáš preč.Vyskúšaj,píšem to v komentári "chlieb bez miesenia" od @tetriss .
pacik
Nemám rímsky hrniec, piekla som v liatinovom pekáči. Aj keď chlebík pečiem roky, upečený týmto spôsobom bol bezkonkurenčný. Som veľmi rada, že som objavila tento tvoj recept. Vďaka :-)
cica2
krásny chlebík a aj buchtičky @honestka máš krásne a lákavé receptíky :-))
jarunka
Konecne som si kupila rimsky hrniec a upiekla chlebik, bol vynikajuci.
elekra
Super využitie rímskeho hrnca! Odkladám do KK .
marikafil
Dnes som ho vyskúšala - môj tradičný recept na chlie, cesto vymiesené a vykysnuté v pekárničke, potom preložené do namočeného rímskeho hrnca a vložené pre istotu do studenej elektrickej rúry. Po hodine a 20 minútach krásny bochník bez diery - plno plno chrumkavej kôrky. Super! V lete asi budem aj naďalej piecť v pekárničke (aby som si zbytočne nevyhrievala dom) ale takto v zime už asi budem piecť len v tomto skvelom hrnci! A možno raz vyskúšam aj Tvoj zemiakový...
majki555
Piekla som 2x tento chlebik.
Prvy krat som hrniec otvorila po hodine, ale chleba bol na pohlad skoro ako na zaciatku,ked som ho vlozila do rury. Dala som ho dopiect iba tak, bez vrchnaka na dalsiu 1a1/2 hodiny.

Druhy krat som ho nechala zatvoreny a otvorila som ho po 2a1/2 hod.
Chutovo bol dobry,aj korka prepecena, ale chlebik strasne nizky... :-(
Mam teplovzdusnu ruru,rimsky hrniec hruby,glazovany...neviete kde robim chybu?
marianne69
@honestka upiekla som tvoj uzasny chlebik a ak sa mi ho podari vydolovat z rimskeho hrnca pridam aj fotku.Ale za toho otca ho nemozem vybrat,sa mi prilepil,neporadis,ako na to, ak sa to stalo aj tebe...:-)
marianne69
uz ho mam:-),je fantasticky,neodolala som a pridala este psenicnych otrub,je trosicku hutnejsi,ale chutovo super,moj muz uz masti druhy krajec,ze dakuje:-)
domacapani
Jaj. Ten vyzera supeeeeer. Aj ja chcem. Aj chlebik, aj rimsky hrniec. Pozriem na internete. Nie na chlebik, ale na ten hrniec.-:)
martamm
honestka, poradíš, kde zoženiem túto značku rímskeho hrnca? Hľadám na nete, ale nejako s ami nedarí. Ďakujem
martamm
Honestka, poradíš, kde konkrétne tento rímsky hrniec zoženiem? Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia