Zemiakový chlebík špaldový

glosterka - fotkaglosterka, 13. marca 2013
Zemiakový chlebík špaldový
Foto: glosterka

Tento recept som vymyslela pred Vianocami 2012. Mám rada zemiaky a ešte radšej špaldu :-). Tak som sa rozhodla dať tieto suroviny dokopy. Nemôžem Zobraziť celý popisTento recept som vymyslela pred Vianocami 2012. Mám rada zemiaky a ešte radšej špaldu :-). Tak som sa rozhodla dať tieto suroviny dokopy. Nemôžem vysmážané a roky som nemala zemiakové placky, pri ktorých mi krúti nosom..., tak aj preto vznikol tento receptík. Je to skvelá pochúťka nielen na večeru, ale aj na obed a prekvapíte ňou aj návštevu :-).

8-10
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

3 ks (varené stredné)
1/2 hrnček
1/2 hrnček
1 - 1,5 ČL
1 ČL
1,5 hrnček
1 ČL (Dr. Oetker)




Postup

  1. 1

    Vychladnuté zemiaky nastrúhame najemno do hlbšej misky, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Cesto má veľmi dobrú konzistenciu a vynikajúco sa s ním pracuje.

  2. 2

    Cesto navrstvíme na malý pekáčik (plech, formu...) vystlatý s papierom na pečenie a rozotrieme dlaňami, ktoré sme si namočili do vlažnej vody. Uhladíme stierkou.

  3. 3

    Dáme upiecť do vyhriatej rúry na 200°C na cca 30-35 minút dovtedy, kým sa krásne do chrumkava vyfarbia kraje a vrch je jemne zlatistý. Vychladnuté nakrájame. Podávame ako obed, večeru alebo len takú chuťovku. Dobrú chuť, špaldopapajkovia :-).

    Zemiakový chlebík špaldový - obrázok 3
  4. 4

    Obmena: Môžme použiť aj celozrnnú špaldovú múku.

  5. 5

    Obmena 2: Namiesto rasce, môžme dať do cesta sušené bylinky: majoránku, bazalku, provensálske bylinky... Chlebík bude mať zaujímavú a inú chuť. Ja som si robila včera (15.3.) s provensálskymi bylinkami a bola to zaujímavá chuť :-).

  6. 6

    Tip pre celiatikov: Tento chlebík sa dá spraviť aj z bezlepkovej múky ;-)! Takto spravený chlebík skúšala moja známa z Prahy a pochvaľovala si ;-).

Diskusia k receptu

havino
@glosterka , moja zlatá, dobre si to vymyslela, ja si tu chuť viem predstaviť. ked som bola malá, moja mama takto nejak piekla zemiakový posúch na plechu, určite špaldová múka vtedy nebola známa, neviem čo tam ona dávala,ale na tanieri u teba vyzerá,ako za mojich detských čias, naozaj. Volala to posúch, na raňajky bol s domácim maslom, miesto chleba veru. urobím, zabudla som naň.
havino
a ja už veru urobím len so špaldovou,ako ty
raban
Super recept, poznám podobný chlebík, krásne to chrumká, musím si ho urobiť.
vierutt
Páčia sa mi takéto jednoduché receptíky, chlebík vyzerá výborne. Vďaka za recept.
glosterka
@vegetariankajana , ahojkaj, chlebík je vynikajúci chuťovo, aj krásne vonia :-). Ja by som ho jedla aj každý deň! :-). Ja ho aj od radosti pobozkám :-). Taak sa z neho teším, keď ho mám na tanieri.
glosterka
Ahoj @havino :-). Som rada, že som Ti pripomenula staré časy :-). Ďakujem za pochvalu.
Je to zdravá mňamka.
glosterka
@havino , ja len zo špaldy papám domáce dobrôtky, stále skúšam a vymýšľam nové recepty, lebo mi bývalo veľmi zle...:-(( Ale špalda ma postavila na nôžky, je to zázrak! :-)
glosterka
@vierutt , ďakujem. Aj ja mám rada jednoduché recepty. Nemusíme sa vždy namakať a potom bolia kríže a vysunuté platničky "pulzujú"...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia