Zemiakovo-žihľavový šalát fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 30. marca 2014
Zemiakovo-žihľavový šalát (fotorecept)
Foto: cesminaz

Ako príloha k mäsu,alebo len takto samotné ako ľahký obed či večera ;-) je to vynikajúce.Mäta v kombinácii s citronom,dodá šalátu skvelú osviežujúcu chuť Zobraziť celý popisAko príloha k mäsu,alebo len takto samotné ako ľahký obed či večera ;-) je to vynikajúce.Mäta v kombinácii s citronom,dodá šalátu skvelú osviežujúcu chuť :-)

4-5
porcie
30-35 minút
príprava

Suroviny

2 hrste veľké
4-5 ks strednej veľkosti
5 strúčikov
5 vetviciek
1 ČL
podla chuti
 na dochutenie
 trocha
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Najprv si uvaríme zemiaky v šupe.Ošúpeme,pokrájame a prikryté odložíme bokom.V panvici na troche oleja chvilku opečieme na kocky nakrájaný cesnak,ale pozor nech nezhorí! Pridáme nakrájanú čerstvú mätu,taktiež spolu trošku opečieme.Ale naozaj len chvílku :-)

    Zemiakovo-žihľavový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hned potom pridáme nakrájanú žihlavu,osolíme a spolu necháme trochu poškvrčať :-))

    Zemiakovo-žihľavový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme 1kl sušenej mäty a podlejeme 1dcl vody.Necháme prikryté asi 4-5minut spariť a potom pridáme k tomu za 1hrsť bulgur.Premiešame,znovu zakryjeme a na menšom ohni dalej akoby dusíme ešte 10 minut(už nemiešame!).Potom panvicu odstavíme bokom a ešte 10-15minut necháme prikryté,nech sa bulgur riadne sparí.

    Zemiakovo-žihľavový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec to opatrne premiešame so zemiakmi,ktoré sme si už dopredu pripravili.

    Zemiakovo-žihľavový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Trochu spolu prehrejeme,ak treba dosolíme a ku koncu nakvapkáme na šalát citronovú šťavu.Celkovo asi také 2kl na celý šalát,alebo si dáte podla chuti.Zlahka premiešame a môžme podávať ,-) alebo si každý svoju porciu pokvapká na tanieri sám podľa chuti..

    Zemiakovo-žihľavový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podáva sa ako príloha k niakemu pečenému mäsu,ale je to aj vynikajúca ľahká večera,ku ktorej si ako prílohu môžte dať jogurt alebo cviklu... Prajem dobrú chuť ;-)

Diskusia k receptu

mariamka
veelmi pekne, uz davno koketujem so zihlavou, a stale cakam, co ma nakopne,, mozno az tieto tvoje "azbestove" ruky @cesminka :),, salat vyzera skvele, matu mam rada v kazdej forme, velmi inspirativne a Zdrave" :)
micanela
krasne, uz som jedla salat zo zihlavy ale zatial som nenabrala odvahu ist si ju sama natrhat a pouzit v kuchyni
cesminaz
@mariamka :-))) no to dufam,ze ta nakopnu,lebo nielen ze je to super zdrave,ale najmä to skvelo chuti!! mäta a citron dodaju tomuto salatu jedinecnu chut ;-) @micanela ak sa niekto vyzna v rastlinach a ma moznost si ich nazbierat sam cerstve,tak nech to spravi :-) ja si ich zbieram tiez sama. @izabelka dakujem za mile slova :-)
manya
výborný nápad, vyskúšam, žihľavy máme dosť;
hannah22
šalát poznám, tiež polievku a v plnke na jar, ale toto v kombinácii s zemiakmi a mátou ma láka.... ukladám... :))
marianne
@cezminka ty mi hras do kariet:-)..len tak dalej:-))...vcera som si uz aj pupavove listy na salat nazbierala na salat od @safran ,este musim ist na sedmikrasky,to bude idealne k tomu....vdaka Ti dobra vila
zinnajdha
žihľavu máme radi. Zatiaľ jeme surovú ale urobím ju aj k zemiakom. Aj polievku...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia