Zemiakovo-kelový zapekanec (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Je to jednoduché a veľmi dobré a hlavne zdravšie, aspoň trochu.
8-10 porcií |
40 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravím si základné suroviny. Kel pokrájam na 1 cm pásiky 2 až 3 cm dlhé, ako sa podarí. Očistenú cibuľu krájam na pol mesiace na hrubšie. Očistený cesnak posekám na drobno. slaninu krájam na 1,5 cm kúsky. Žiadne hranie sa s tým, veď to ide dusiť a potom zapiecť.
- Slaninu a cibuľu dobre podusím, cibuľu až na kašu. Kto nechce slaninu dá masť bravčovú.
- Aj je cibuľa a slanina spravená, tak pridám pokrájaný kel.
- Dusím tak, že ostane trošku chrumkavý. Teraz osolím, okorením, posypem rascou a dám asi jednu tretinu cesnaku. Nechám tak dve minút prejsť teplom. Odstavím a nechám vychladnúť.
- Počas dusenia kelu som si očistil zemiaky. Zemiaky som si zomlel na mäsovom mlynčeku aj s rožkami. Pridal som vajcia, osolil, okorenil, posypal trochou rasce a dal zvyšok cesnaku.
- Pridal som vychladnutý kel a dobre premiešal.
- Plech som vytrel dobré masťou a nalial naň pripravenú hmotu. dal som to do rúry na 30 minút pri 200 °C.
- Po pol hodine to bolo hotové. Kto má rád kel si príde na svoje. Je to veľmi dobré a vôňa ide po celom dome. Necháme to vychladnúť v komore, ktorú zamkneme a kľúč dáme manželke, aby sme to nemuseli stále kontrolovať s nožom na krájanie. Tak to vychladne v celosti.
- Potom to nakrájam a môžeme ochutnávať máme to veľmi radi cela rodina. Vyšlo to na dva plechy 26 x 34 cm. Želám aj vám dobrú chuť.