Zemiakovo-kelový zapekanec (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Je to jednoduché a veľmi dobré a hlavne zdravšie, aspoň trochu.

8-10
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pripravím si základné suroviny. Kel pokrájam na 1 cm pásiky 2 až 3 cm dlhé, ako sa podarí. Očistenú cibuľu krájam na pol mesiace na hrubšie. Očistený cesnak posekám na drobno. slaninu krájam na 1,5 cm kúsky. Žiadne hranie sa s tým, veď to ide dusiť a potom zapiecť.
  2. Slaninu a cibuľu dobre podusím, cibuľu až na kašu. Kto nechce slaninu dá masť bravčovú.
  3. Aj je cibuľa a slanina spravená, tak pridám pokrájaný kel.
  4. Dusím tak, že ostane trošku chrumkavý. Teraz osolím, okorením, posypem rascou a dám asi jednu tretinu cesnaku. Nechám tak dve minút prejsť teplom. Odstavím a nechám vychladnúť.
  5. Počas dusenia kelu som si očistil zemiaky. Zemiaky som si zomlel na mäsovom mlynčeku aj s rožkami. Pridal som vajcia, osolil, okorenil, posypal trochou rasce a dal zvyšok cesnaku.
  6. Pridal som vychladnutý kel a dobre premiešal.
  7. Plech som vytrel dobré masťou a nalial naň pripravenú hmotu. dal som to do rúry na 30 minút pri 200 °C.
  8. Po pol hodine to bolo hotové. Kto má rád kel si príde na svoje. Je to veľmi dobré a vôňa ide po celom dome. Necháme to vychladnúť v komore, ktorú zamkneme a kľúč dáme manželke, aby sme to nemuseli stále kontrolovať s nožom na krájanie. Tak to vychladne v celosti.
  9. Potom to nakrájam a môžeme ochutnávať máme to veľmi radi cela rodina. Vyšlo to na dva plechy 26 x 34 cm. Želám aj vám dobrú chuť.