Zemiakovo-bryndzové pirohy fotorecept

bejda7 - fotkabejda7, 22. januára 2011
Zemiakovo-bryndzové pirohy (fotorecept)
Foto: bejda7

Stará slovenská klasika...mňam!

6
porcií
2hod. minút
príprava
3-4min. minút
tepelná úprava

Suroviny

 600g
 350g
 1
 300g
3lyžice lahôdková
 na opečenie




Postup

  1. 1

    Zemiaky si uvaríme v šupke,ešte teplé ošúpeme a pretlačíme.Tak 3/4 zemiakov dám do cesta.Ostatné nechám na plnku.

    Zemiakovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto si urobíme zo zemiakov,múky,vajíčka a pridáme soľ.

    Zemiakovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnku zmiešame so zvyšných zemiakov a 200g bryndze.

    Zemiakovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bochník z cesta si rozdelíme na dve časti,rozvaľkáme a vykrajujeme kruhy asi v priemere 8cm,do stredu ukladáme plnku a spájame konce.Po jednej polovici na konci vždy prejdem prstom,omočeným vo vode a tak spojím.Používam nato pomôcku.

    Zemiakovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto urobené pirohy dáme variť do vriacej vody,kým nevyplávajú na povrch(3-4min.).Medzitým si pripravíme zvyšnú bryndzu zmiešanú so smotanou a opečieme slaninku.Komu je ťažka slaninka-môže si poliať roztopeným maslom.V lete,ak máme,nakrájame pažítku.Dobrú chuť.

    Zemiakovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sovka62
Nie som odborník na pirohy, ale už tu bolo viac receptov a vyzerali naozaj chutne (ako aj ten tvoj), tak som to vyskúšala. Už neviem, aké bolo to cesto, ale použila som tú pomôcku, čo máš na obrázku. Manžel to kúpil asi pred 25 rokmi (neviem načo, keď pirohy nemávame). Ale vôbec mi to nešlo. Postupovala som ako ty a keď som to čudo zavrela, plnka mi vybehla opačnou stranou von. Takto som zničila štyri kolieska (ešte že som si ich všetky nepovykrajovala), cesto som nakrájala na štvorce, plnku zabalila ručne, okraje pritlačila a bolo. Boli dobré, len ma mrzelo, že nie sú také pekné ako napr. tie tvoje. Nuž, zrejme to chce grif, alebo iné cesto, než som mala ja.
mamatata2
Aj keď týchto receptov už bolo niekoľko, pri takom peknom obrázku sa vždy slinky zbiehajú. Máš ich krásne a postup si pekne nafotila. @sovka62 , nedávaš veľa plnky? Pravda je, že tie dobre plnkové sú najlepšie.
ela77
ak môžem pridať moju skúsenosť, radšej ich robím zo zemiakov ktoré sú uvarené tak pred 2-3 dňami, v chlade vydržia. S cestom sa mi lepšie pracuje. Keď dám čerstvo uvarené zemiaky, tak to cesto veľmi redne a keď nechcem dávať viacej múky tak to potom nie je ono. A ak niekto nechce slaninku k tomu, je dobrá i opražená cibuľka. Sovka sa sťažovala, že mala problém a potom robila a plnila štvorce, veď aj vykrajované kolieska sa dajú naplniť a pekne ručne uzavrieť. Keď ma kopne múza, že sa mi ich chce robiť, tak si ich narobím aj viac ako k obedu. Surové ich naskladám voľne na tácky a tie vložím do mrazáku. Po čiastočnom zamrazení ich zosypem do mikrot. vreciek a dám znova do mrazničky, takto sa mi nepolepia. Potom už iba príležitostne vyberiem a dám variť.
bejda7
Ďakujem za komentáre,viem že tých receptov je viac a každý trošku iný...ja tiež nie som odborník:),pirohy som prvý krát jedla keď som mala15 v reštike u tety na východe,mali tiež pekný tvar tak ma to inšpirovalo...mamka tú pomôcku nevyužívala a mne sa s ňou celkom dárí(neviem či je to hrubou múkou,alebo hrúbkou cesta,plnka tam vždy ostane-nerobím guličky ale skôr taký šulček,potom prehodím cesto na polovicu a až tak zatlačím) @ela77 ,aj ja ich vždy viac urobím a presne takto to dávam do mraziaku...občas sa to hodí a poteší,keď je to šup,šup vyvarené:))
tatranka
@sovka ,pamätám si,že za bryndzové pirohy som vyhrala cenu.Ináč chcela som len pripomenúť,že vykrajujem niečim okrúhlim,býva to vŕšok od konvičky a zatláčam pirôžky ozdobne vydličkou.Nič nevychádza,cesto drží.Ináč pirôžky sú pekné a aj foto vydarené.
dorisa
Veľmi pekne sa ti vydarili tie pirohy. Ja sim zatiaľ túto pomocku využívala, ked som robila takéto plnené šatočky z cesta a piekla som ich. Neviem, či by sa mi vo vode neotvorili. Si šikovná, som rada, že si sa sem prihlásila a že nám ukážeš, aké jedlá varíte. Ja osobne tu očakávam aj maminku.
hubata
pirohy máš utešené,.....niekedy vyskúšam aj ja, lebo tú pomôcku mám tiež kúpenú pred cca 30 rokmi a zabudla som na ňu. Bolo to tuším objednávané z nejakého časopisu, to bola vtedy taká móda a mám súpravu: 3 veľkosti.
alexdidi
@sovka , tú pomôcku mám tiež asi 30 rokov, ale navyužívam ju práve preto, že pri nej musíš dať málo plnky a ja mám rada veľa, takže ako píše @tatranka , ručne sa mi daria lepšie, alebo to sňou neviem dobre....takže vykrajujem kolieska alebo aj iné postupy, ktoré som tu už tiež uviedla...je to obľúbené jedlo a tak ich musím robiť často a veľa(min.100ks) a na mrazenie akosi nikdy nezvýši...@bejda , Tvoje sú tiež vydarené....
honestka
aj ja rada robim rucne bud ako nase pirohy do stvorcekov, krajam piroznikom, alebo poharikom a pritlacam vidlickou kvoli tej plnke.mame radi ked su plne. @Sovka , vyskusaj AJ cesto od @Cistinky to rozkove. robila som ho nedavno, velmi odporucam!= a nech maju akykolvek tvar vzdy su vitane!
cica2
tak tieto zbožňujeme, máš ich krásne!!!
duschko
Velmi pekne, ako by ich mala jedna mater. U nas by sa tak naaranzovat nepodarilo, lebo len co sa vytiahnu z vody, hned je po nich. Ked sa robia pirohy s pomockou, tak tam musi ist trosku redsie cesto ako pri klasicky robenych a potom to ide celkom dobre a plnka ostava tam kde ma byt. Aj ked sa robia lekvarove. To je len praxou.
vladkaku
Mňam, ukladám do KK. A ešte... Mám super bombový spôsob praženia slaniny - nakrájate, dajte na tanier, dajte navrch kryt a šup 1 min. do mikrovlnky. Šťava sa nespečie a slaninka bude chrumkavá a voňavá.
elab
Milé varechárky, pirohy (podobné) robím už niekoľko rôčkov, cesto robím "od oka" so zemiakmi a hustotu regulujem pridaním hrubej a neskôr aj troškou polohrubej múky, rozgúľam, vykrajujem už spomínanou pomôckou (dnom) a potom ich aj pomocou nej zatváram. Zo zvyšku urobím šúľance (môžu byť zvlášť na sladko s ľubovoľnou posýpkou alebo ako doplnok k pirohom). Do plnky pridávam nasekaný kôpor. Vrch posýpam zvyškom plnky, polejem slaninkou alebo len maslom a dám za PL kyslej smotany. Ale takéto RP tu už myslím boli. Mimochodom ďakujem "vladkaku" za skvelý nápad.
dorisa
@elab , to nevadí, že už boli tu recepty na pirohy, každy sem dáva to, čo doma varí, pečie, alebo len tak našiel a ide to vyskúšať. Keby mal každy hladat celé dni na Vareche či recept nie je ešte uverejnený,a potom, či je to taký isty, tak by nemal čas variť a piecť. Táto mládá slečna je na vareche nová a vážim si, že sa delí s nami o svoje vytvory v kuchyni. Teším sa na jej ostatné recepty.
foska
Tak sme ich vcera mali na obed. Mnam! Dik za recept i za pekne fotky k nemu, prave tie fotecky ma navnadili spravit bryndzove pirohy.
hexxxee
Pirohy su skvela pochutka.. Cesto robim bez vajicka a s horucou vodou, znie to mozno neuveritelne ale to cesto je 100krat lepsie na spracovanie, chuti lepsie....
3sandra3
mňaaam, toto dobre vyzerá,,, dala by som si také bryndzové
bedomedo60
recept na pirohy je super vždy keď ich varím tak sa vydaria.Ja ich robím z dvojitej dávky a polovicu hotových neovarených dám na tácku po jednom v jednej vrstve zamraziť a zamrazené dám do sáčku už sa nezlepia a kedykoľvek keď mám chuť dám nerozmrazené uvariť do vriacej vody a sú ako čerstvé.Fakt skúste.
rumpel
Spominam si, ze moja maminka ich este zapiekla obliate kyslou smotanou v trube a moj starsi brat sa s nimi isiel zadusit. RIP.
risko74
veru fajne papanie!!ale neviem ci si niekto spominate,ked neboli ziadne umele vykrajavace a plastove lepice pirohov!!moja babka pekne vykrajavala z cesta hrncekom kolieska a lepila mozolnatymi rukami pirohy!!aj potom lepsie chutili!!
livia1986
Dakujem pekne za vyborny recept, velmi prehladny, pirohy som robila 1x, riadila som sa takmer presne receptu, vyslo mi cca 50 pirohov a chutili celej rodinke :) Dokonca boli aj pekne, co som na 1x moc necakala, pouzila som pohar, kedze nemam tu "vecicku" urcenu na pracu s pirohami. :)
maja2606
no tak neochutnala som ale musim poveadat ze sa mi zbiehaju slnky a vyzeraju super a recept ukladam. super!
maja2606
no tak neochutnala som ale musim poveadat ze sa mi zbiehaju slnky a vyzeraju super a recept ukladam. super!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia