Zemiakové šúľance s údeným mäsom fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 8. apríla 2015

Ak vám ostal kúsok z veľkonočnej šunky alebo len tak pre inšpiráciu, čo uvariť...

3
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

4 - 5 ks
1 hrnček
1 ks
1 ČL
3,5 l
0,5 ks
1 strúčik
1 - 2 PL




Postup

  1. 1

    Toto jedlo určite mnohí z vás poznajú, pripravujú, tým len na pripomenutie. Tiež ho z času na čas robím, aj keď nie vo forme šúľancov ale zemiakových gulí. Pred pár dňami som ho uvidela na Fb na stránke kamarátky Silvie, maďarskej blogerky. Písala, že sa jedná o jedlo, ktoré im pripravovala babka http://sylvia-gasztro-angyal.blogspot.hu/2015/04/sonkas-nudli.html Okrem tohoto tam má aj iné fajnotky:-). tak som ju požiadala o zvolenie zverejniť recept aj tu. Aj keď som ho úplne neprevzala.

    Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarila som 5 malých zemiakov v šupke, nechala vychladnúť, očistila a postrúhala ich najemno. Pridala som jedno celé vajíčko a soľ. Najlepšie sú na tento účel múčnaté zemiaky, ja som mala na sviatky šalátové, tak som dala tie, nič zlého sa nestalo, šlo to aj z nich, len boli mazľavejšie a potrebovala som trocha viac múky. Ten hrnček v rozpise surovín je orientačne, závisí od typu zemiakov, pridávajte pomalšie, až kým sa cesto nelepí na ruky ale musí ostať mäkkučké. Na pomúčenej podložke som ho rozvaľkala na asi 1 cm.

    Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Krájačom na pizzu som porobila takéto podlhovasté pásiky

    Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a po jednom som ich 2-3 krát pošuľkala, najlepšie jedným smerom. Potom som ich ukladala na lopárik, medzitým som si postavila vrieť vodu do väčšieho hrnca.

    Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z lopárika putovali pomocou nožíka do vriacej vody, ktorú som tiež osolila. Mala som dva plné lopáriky, vyvarila som ich na dvakrát.

    Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nechala som ich pár minút variť sa

    Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom som ich cedidlom vyberala do misky so studenou vodou a scedila.

    Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Scedené šúľance som nechala poriadne odkvapkať. Zatiaľ som nakrájala polovicu cibuľe na drobno a dala som ju opražiť na lyžicu masti

    Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokrájala som zvyšok vareného údeného mäsa a domácej údenej klobásky, už ju máme poriadne vysušenú:-)

    Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na opečenú cibuľu som hodila pokrájaný strúčik cesnaku, rozvoňal sa a hneď som pridala údené mäso aj klobásku

    Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Chvíľu som ich opekala, potom som prisypala šúľance a aj tie som prehriala a všetko dobre premiešala.

    Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ani to nebolelo a výborné jedlo bolo na stole:-) vlani sme sudovú kapustu nerobili kvôli sťahovaniu, tak som pridala len kyslé uhorky. Kapustička by bola najlepšia k tomu.

    Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A trocha šúľancov mi ostalo aj na posypanie makom. Tak sme si pochutili aj nasladko.

    Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

radost
áno..šúľance naslano..šúľance nasladko..môžeme často..s makom..tvarohom..strúhankou..bryndzou..slaninkou..cibuľou..aj ako prílohu..nedá sa objesť..akurát do cesta nedávam vajíčko..len zemiaky a múka..
tvoj slaný i sladký tanier dobroty núka..:-)
kukulienka71
och, šúľance, idem opraviť ten názov, dobre, že si mi napísala, milá @rados ť, ja už som to z tej maďarčiny prevzala tie nudle:-) Ďakujem:-)
amelie
@kukulienka , musím ich urobiť, celkom som zabudla, že ako dieťa som mala veľmi rada šúľance s maslovou strúhankou alebo s tvarohom a údenou slaninkou...
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Dobrý nápad. No, ale tie makové :-).
izabella929
@kukulienka71 , šúľance mám najradšej iba tak s bravčovou masťou, ale nepohrdnem ani makom,šunkou a strúhankou..ešte keď som pestovala lieskové oriešky, tak to bola veru fantastická pochúťka..staré dobré jedlo, rýchle hotové..dobre si to vymyslela..)
motyka
Robím hocikedy, na sladko aj na slano. Okrem spomínaných verzií aj s kyslou kapustou. Výborný nápad po Veľkej noci. Zajtra urobím.
denyany
Šúľance som nerobila...ani nepamätám. Jedla som ich len sladké, ale ani takto nemusia byť zlé. A než som dočítala, tiež mi napadla kyslá kapusta ako príloha. A fajn finta, rozvaľkať a rozkrájať! Určite ju využijem.
jozka2
oooj aj ja mam take rada,dobre si navarila.
sovka62
Veru údené zostalo, akurát som rozmýšľala, čo s ním, ďakujem za inšpiráciu. A šúľance robíš zaujímavým spôsobom, ja cesto rozdelím na menšie časti, našúľam hady, podelím na kúsky a tie pošúľam. Skúsim, či podľa teba nepôjdu rýchlejšie.
annan
No tak toto by ma v živote nenapadlo šúľance naslano,robím ich často,lebo moje drobce ich milujú.Vyskúšam aj takéto.A mne budú chutiť určite.
rea1
ja mám šúľance rada so sparenou krupicou. alebo naslano s opraženou strúhankou. :-)) dávno som ich veru nerobila, po týchto prežieracích sviatkoch je to dobrá inšpirácia.
paploska
dobrý nápad :-) kukulienka. včera som robila zemiakové halušky s bryndzou a zostali mi. Dám dokopy tvoje ingrediencie a večera bude za pár minút :-)
2010
Super :-) a komu sa nechcu robit sulance da sa aj z kupenych zemiakovych gnocchi plus trochu zeleneho a syr.



mesiar50
Hlavné jedlo vyzerá naozaj ukážkovo a chutne,ale aj tak si prosím trinástku ! Recept je už v Kk.Vďaka a pozdravujem.
kukulienka71
@paploska , no nepovedz, dobre si sa vynašla:-) prajem veľa zdravia a pohody!!
@2010 , krásne vyzerajúca fúzia, vďaka za foto:-)
@mesiar50 , :-)), rozumiem, ty rád sladké, tak už viem, prečo vypekáš tie svoje dobroty...:-)) ďakujem ti
pusta1
super, stará dobrá osvedčená klasika :-)))
*****
janger
No teda, to by som si veru pochutila, na oba sposoby...A zaujimava priprava. Myslim tym to krajanie a sulanie. Ja mavam sulance take....no...kazdy iny ;-).
radost
@kukulienka
dnes som robila akožešúľance s tvarohom a makom..využila som tvoj skoropostup:
vyvaľkala-radielkom nakrájala akoby tyčinky-také asi 2cm-žiadne šuľkanie-šup do vody..takáto rýchľovka je super..veď to nemusia byť šúľance..chuť zostáva rovnaká..výborná..však ja tu budem taakáá vyškolenáá..:-)
kukulienka71
@pusta1 , ďakujem za peknú pochvalu:-)
@janger , pekný avatar! som rada, že si sa vrátila pod môj recept a že ťa zaujal:-) takýmto spôsobom môžu byť rovnakejšie tie šúľance:-))
@radost , vyčarila si mi úsmev na tvári, tvoje slová sa mi páčia:-)), áno ten spôsob bez šuľkania je fakt rýchlejší z rýchlych:-), už som tak robila aj ja akožešúľance:-)))
jozka2
Kukuc,tie so sunkou necham pre teba,ale tie s dobrym makom nevymenila by som ani za steak.*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia