Zemiakové šúľance - dobrá rada

diabambulka - fotkadiabambulka, 12. novembra 2010

Je veľmi veľa receptov na zemiakové šúľance a každý máme ten svoj obľúbený. Ja Vám dnes určite nepoviem žiadnu novinku, ale možno sa to Zobraziť celý popisJe veľmi veľa receptov na zemiakové šúľance a každý máme ten svoj obľúbený. Ja Vám dnes určite nepoviem žiadnu novinku, ale možno sa to bude hodiť niekomu kto má málo času, alebo ak niekto chcete vyčariť úsmev na tváry svojim detičkám. Ja som sa tento malý trik naučila od našej babky, ktorá vždy chce pre svoje vnúčatá mať po ruke či už zemiakové šúľance, alebo slivkové knedle:-))) ps: ja som nevedela že sa to dá aj takto skladovať a vlastne použiť ako polotovar.

Suroviny

cesto klasika:
175 g
175 g
1 ks
300 g




Postup

  1. 1

    Klasickým spôsobom urobíme šúľance, avšak ak ich máme veľa je tu možnosť odložiť si nejaké na inokedy, keď budeme mať málo času na varenie.

    Zemiakové šúľance - dobrá rada - obrázok 1
  2. 2

    Šúľance riadne pomúčime , poprehadzujeme v rukách ako keď robíme rezance a nachystáme si nejakú tácku , alebo plech vhodný do mraziaka. Poukladáme na- v mojom prípade pomúčenú tácku a dôležité je aby ste ich mali poukladané vedľa seba aby sa nezlepili a šup s nimi do mraziaka

    Zemiakové šúľance - dobrá rada - obrázok 2
  3. 3

    Po jednej hodine už máte polotovar hotový, jednoducho vyberiete, dáte do sáčkov a opäť do mraziaka. Výhodou je že máte to z domácich surovín žiadne eeečka a tým, že ste ich mali v mraze na začiatku oddelene, tak zmrzli a môžete si vybrať a uvariť len požadované množstvo bez problémov.

    Zemiakové šúľance - dobrá rada - obrázok 3
  4. 4

    A tu je ten sľubovaný úsmev našich najmenších stravníkov:-)))

    Zemiakové šúľance - dobrá rada - obrázok 4

Diskusia k receptu

evanaaa
Dobrá nápad, zmrazovať sa tuším dá ozaj všetko, len keby mraznička stačila. Ale že to bolo výborné, svedčí nefaľšovaný úsmev tohto malého jedáčika, ten hovorí za všetko. Dobrý n......-opr.
zasterka
Júúúj, ale sú krásne, až som dostala na ne chuť :-))) veľmi mám rada šúľance s makom a vždy ich urobím akosi veľa, takže ďakujem za tip do mrazničky, určite to podľa teba vyskúšam
xanadu1955
Výborný nápad ďakujem, zužitkujem a hlavne výhodný keď je málo času a máme v mrazničke výborný domáci polotovar
bababa
mrazničku oceňujem hlavne v poslednom čase, keď sme zostali doma len my dvaja s manželom. Aby sme nejedli stále to isté, tak veľmi často si z obeda odkladám do mrazničky dve porcie a môžem spestriť naše obedy inokedy. Vždy tam mám aj nejakú porciu pre neohlásenú návštevu.
remcula
Mńam, nemáš ještě v mrazničce i pro mne? :-))
martamm
Ahojte, dobry napad. Ja ale davam zamrznut ovarene sulance, aj slivkove gule, rozdelim na jednotlive porcie, v pripade vyberiem potrebny pocet balickov, po rozmrazeni posypem podla chuti a hotovo.
hannah22
dobrý nápad len keby tá mraznička bola nafukovacia ale aj tak dík ... :))
jeka
ja zase mrazím už uvarené,dám odtiecť ,potom idám do krabice zmraziť.Ked je potrebné vyberiem prelejem vriacou vodou,polejem maslom a ochutím tvarohom.
diabambulka
ahojte všetci varecháčikovia, ďakujem za milé ohlasy, potešili a ja zase keď ich náhodou uvarím veľa teraz viem že si ich môžem zamraziť už aj uvarené:-)))dakujem jeka, remculka mam ešte v mrazničke kľudne prídi, len mám tiež problém, asi malý mraziak:-)))
brigita
Robievame ich dosť často ale nezostane nám aby sme ich mohli dať zmraziť. Vždy príde niekto nečakaný a pochutí si aspoň nezaťažujem mrazák. Niekedy si ich dám aj z orechami.
korbacik
... ten je zlatý! A vidno, že mu chutí, drobčekovi. Díky za dobrý nápad, len nájsť miesto v mrazáku, chi chi.
kocurkas
Tak teraz si mi dala dobrý tip na zajtra.Ja ich mám veľmi rada so strúhankou,do mraziaka nám nezvýši.Občas tak dávam slivkové gule.
andy54
Spravila som to a mňáááááááááááááááám. Aj môj ročný synček to papal, no bez maku.
diabambulka
ani neviete aký veeeeeeľky úsmev ste mi vyčarovali. ďakujem potešili ste ma:-))) pozdravujem synčeka , ps: aj ja som dnes pozerala po nich v mraziaku, že :" no a to by mohol byť zajtra obedík :-)))"
pepator
prosim prosim napises mi na tie sulance pomer kolko coho treba dakujem
diabambulka
Ahoj ja to robím od oka a môžem ti pomôcť asi tak že ti napíšem ako, ale mi odpíšeš ako to dopadlo:-))) Na dosku si nastrúhaj asi 4 zemiaky potom si nasyp múku ako keď robíš kruh (na tie zemiaky), tak polovicu kruhuje múka a druhá polovica je krupica, do stredu si urob jamku tam rozbi vajíčko.Trošička soli a vymiešaj, neboj sa dať múky a krupice, keď sa ti urobí taká guľka cesto je hotové , ale pozor nemies to v rukách dlho, lebo sa ti cesto začne lepiť. Vieš čo na budúce si to všetko prevážim a dám ti vedieť. o.k? ale to bude asi po Vianociach, zatiaľ to skús takto. držím palčeky
diabambulka
ahoj pepator, dnes som robila opäť šúľance a ako som sľúbila tak dnes som to všetko odvážila a doplnila do receptu, aby si na budúce vedela presný pomer surovín, tzn. hrubej múky a detskej krupice.
pepator
ahoj dakujem dlho som tu nebola ale dnes idem do toho dik moc
diabambulka
Zrovna dnes som rozmýšľala že či si ich už skúšala:-)Niet začo:-)))Napíš či sa podarili, držím palčeky....
dajda
dobré jedlo , krásny stravník-máčik má aj za uškami.
ankak
tak presne robim aj ja :-)) a niekedy sa "pohram" s dcerkou a našulkame si,dame zamrazit a ked mame den že nevieme čo variť tak šup na šulance :-)))
diabambulka
aj u nás doma je to tak a veru už dávno neboli a aj by som si dala, mňam tak asi budú tento týždeň na jedálničku :-)))
viera1
A keď je v mrazničke pomletý ma alebo orechy,obed je raz-dva.Mak aj orechy ostanú sypké,len sa nesmie dať cukor.
viera1
Oprava:pomletý mak (nečítam po sebe,potom to tak dopadne).
krondu
my robime rovnake cesto no obcas ich robime so struhankou to je pochutka....:)
turistka
Dnes som robila šúlance. Pochýpku na ne mimo makovej robím s opraženou strúhankou z rožkov zmiešanou s pomletými orechami a tak prišporím na drahých orechoch.
viera1
@turistka ,opraž si na panvici jemné ovsené vločky a zmiešaj s orechami,tiež dobrá náhrada za drahé orechy (chrumkavá).
diabambulka
viera1 fíha super tip s vločkami chcem sa opýtať, vločky aj troška pomelieš, či ich opražíš celé na masielku :-) ďakujem
viera1
@diabambulka ,používam lídlové modré (jemné),sú akurát a opekám nasucho,škrob karamelizuje teplom a sú chrumkavé.
diabambulka
viera1 ďakujem vyskúšame, ovsené vločky lúbime aj oriešky a veru orieškov ubúda :-)))
astheart
No nevím..... Moje zkušenost je, že nevařené bramborové těsto se do mrazničky nehodí......, zřídne. Já vždycky aspoň předvařím a pak mrazím.
majkapalacinka
ahojtevsetci, musim pridat svoj postreh, ale ak budem opakovat nieco, co tu uz bolo povedane, tak sory :-) vsetky prispevky som neciatala....
my tiez zamrazujeme na plechu, pyrohy, sulance...a posledne roky takym istym sposobom aj jahody!!!! inak by z toho bolo pyre este v mrazaku, clovek to po zamrznuti zosype z plechu do sakov a ked potrebuje, vezme si len tolko jahod, kolko chce.... hoci len par kuskov na rano do vlociek, do koktejlov... a ta senzacna chut, ako cerstve...len to treba skladovt dobre oddelene od mias a aromatickych potravin, aby jahody nechutili ako udenina...ale to iste nehovorim nijaku novinku :-) Inak, ja robim sulance z polohrubej, niekedy aj pomiesanej s hladkou mukou a posledne som dala aj trosku sody na prekyprenie a bolo to super!
majkapalacinka
a uz som teda zamrazila aj uvarene a rozrobene, lebo sa mi vela narobilo a bolo to po rozmrazeni v pohode, akurat som to kratko ohriala v rure, aby to bolo take chrumi chrum, to masielko v tom :-)
diabambulka
@majkapalacinka , náhodou super postreh a veľká pravda treba zvážiť pri čom budeme mraziť, hlavne ak máme v mrazničke aj údené mäso :-))) ďakujem
katkat
vedeli by ste mi prosim poradit, ci a ako sa daju dobre zamrazit slivkove gule(rsp marhulove).. mam strasne vela marhul a rada by som si urobila gule z tohto cesta, len neviem ci sa to da mrazit s tym ovocim, ci uvarene alebo nie a ci to bude potom dobre ked sa to rozmrazi... ak mi poradite budem velmi vdacna :)
diabambulka
@katkat , ja bežne mrazím aj samostatne ovocie, včera som tiež načistila marhule, nakrájala na 1/2-vice, poukladala veděa seba na tácku a dala zamraziř ( aby sa dalo odobrať toľko koľko potrebujem, keďže zamrznú každá sama ) potom dám do mikroténového vrecka zaviažem a nechám v mraze, použijem na bublaniny, kysnuté parené buchty, alebo zemiakové či tvarohové knedle. Tak isto mrazím aj jahody, slivky a ríbezle, akurát ovocie je kyslejšie a tak potom pri úprave, napríklad ovocných guliek musíte pridať ku ovociu aj troška cukru :-) ak mi zostali z obeda zemiaky tak si ich nastrúham a urobím zemiakové cesto, nakrájam z neho šúľance a tiež mrazím na tácke a potom šup do mikroténového vrecka, rovnako aj ovocné guľky napríklad, jahodové či marhuľové. Cesto jednoducho naplníte dáte na tácku a zamrazíte ( neuvarené, ale surové ) a potom máte veeeeľmi rýchly obedík, pretože v mraze máte hotový polotovar. Z vlkastnej skúsenosti, ale lepšie sa mi plnia guľky s mrazeným ovocím :-) tak verím že som troška pomohla, ak máte hociaké otázočky, alebo niečo ešte nieje jasné , kľudne mi ešte napíšte a budem sa snažiť vám poradiť :-) pekný deň katkat
majdus
Dakujem za super napad...Veru pri drobcoch je toho casu ozaj velmi malo :) Dnes asi urobim aj ja, kym je miesto v chladnicke :)
jozka2
majkapalacinka,a hrubu muku a skor detsku krupicu vobec nepridavas?Detska krupica zvacsuje svoj objem a robi sulance lahkymi nie hutnymi,no treba vyskusat,uvidime.
marika21
Chodím zbierať orechy. Cez zimu sa aj vtáci napapajú orechov- na kilá.
brmbuska
Nehnevajte sa za otázku, ale chcem sa nieco nové naucit a nemozem na to prist.. Viera1, ako to robis, ze ked pises komentar, pises ho vo svojom texte priamo niekomu a naskoci ti to tam v tvare @viera1 , cize odpoved priamo tomu cloveku? Uz davno sa snazim na to prist. Dakujem za radu. Inak super recept, sulance milujem.
brmbuska
Práve som prisla na to, že ked som to napisala za zavinac, tak to nadobudlo tvar, ktory som predtym nevedela dostat, ale az po odoslani... :-) Clovek sa uci cely zivot.. Peknu nedelu vsetkym... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia