Zemiakové slivkové knedle fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 17. augusta 2010
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept)
Foto: tatranka

Nedá mi aby som v dobe hojnosti ovocia neponúkla tieto knédle,plnené slivkami.Robím ich aj s čerešňami,jahodami,marhuľami a ovocím,ktoré sa dá pekne vložiť do cestového Zobraziť celý popisNedá mi aby som v dobe hojnosti ovocia neponúkla tieto knédle,plnené slivkami.Robím ich aj s čerešňami,jahodami,marhuľami a ovocím,ktoré sa dá pekne vložiť do cestového kabátika.

40 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
400 g
4-5 ks
pol  káv.lyžičky
1  ks
Posýpka:
80  g
80  g
50  g
120  g
Ovocie:
35  kusov




Postup

  1. 1

    Ingrediencie.

    Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Príprava cesta: Múku,soľ,vajíčko,pridáme studené postrúhané zemiaky a spracujeme na mäkké cesto.Píšem v recepte, jedno vajíčko,no ja som mala prekvapenie.V jednom vajíčku,dve žĺtka. Cestíčko bude výdatnejšie..No stačí jedno vajíčko.

    Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po oddýchnuti,asi 10 minút,z cestového válčeka odkrajujem kolieska,do ktorých zbalím umyté a suché slivky.Kôstky nevyberám.

    Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravené a zabalené slivkové knédle.

    Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dám ich variť do osolenej vody.Po vyplávani na vrch,nechám ich ešte chvíľočku prevrieť.Trvá to asi 12 minút.

    Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Povyberám.

    Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzi tým si dám na sucho opražiť strúhanku do ružova.Nesmie prihorieť,lebo by zhorkla.Tiež posýpam makom,tvarohom,len orechami,alebo aj opraženou detskou krupicou.Možností je veľa.

    Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom pridám mleté,alebo posekané vlašké orechy.Nechám zmes spolu prehriať.Nakoniec pridám práškový cukor.

    Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravím si zmes,v ktorej budem knédle obaľovať.Tiež misu,na ktorej ich naservírujem.

    Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V zmesi, knédle pogúľam a šup na tácku.

    Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rozpustím si maslo,ktorým ich budem polievať.

    Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hotové,pripravené na servírovanie.

    Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

samanka
ach @Tatranka keby tak zopár knedličiek "zoskočilo" z monitora! A ešte aj moja obľúbená posýpka....práve som na trhu sliedila po slivkách, ale neboli pekné, inak by boli zajtra na obed (teda, obedovečeru)
tatranka
@samanka tak rada by som vyhovela tvojim chúťkam.Mám aj hotové a namrazené,ktoré potom už len šupnem do vody a prevarím a zase nejakou dobrou posýpkou ochutím.No to až inokedy.
evusik
@tatranka výborný recept, aj ja robievam aj do mrazáku, do zásoby na zimu. Neviem čím to je, ale raz som si zamrazila slivky, že budem mať v zime na koláč a na gule, ale boli hnusné, len taká brečka z nich ostala a tvrdé šupy. Ale keď zamrazím gule, tak tie sú dobré.
satin2
výborný recept na slivkové gule.....skúsim to s mirabelkami(žlté,červené,modré).......
evanaaa
tatranka, to foto je ako obrázok - zátišie s guľkami - lákavé, pekné, a samozrejme chutné. Len naprázdno mlaskám.
alexdidi
presne takýto obed sme mali my dnes....nechýbali ani dcéry so svojimi rodinkami, takže sa nás zišlo presne desať, mooc sme si pochutili....robím ich rovnako, len múku miešam aj s hrubou a maslo rozpražím...
elisticka
Martuška presne také som robievala ešte doma ked sme mali stromečky ovešané slivečkami ale už v meste len kupovať a to mame už len sem tam:-((( takže sviatočné papkanie....ale tvoje vyzerajú lakavo len si potiahnuť z tej tácky:-)))mňamky!
tatranka
@alexdidi , veď oni sa aj majú robiť buď z hrubej múky,alebo detskej krupice.No mne sa páči cesto takto.Je mäkučké.Už som si zvykla.Niekedy som robila z hrubej múky,ale vo vode keď som ich varila vždy sa mi pár otvorilo.Teraz sa mi to nerobí.A to sa mi páči.
honestka
Prave mam rozrobene veci s marhulami ( lekvar, mrazim a do poharov sterilizujem na kolace v zime) a prave vcera sme ich mali presne takto so struhankou. Nasa navsteva bola uvelicena, ze nic podobne este tak dobre nejedli...
tatranka
@evanaaa To pekné zátišie s guľkami bolo za chvíľočku preč.Tak máme radi knédle zo zemiakového cesta.A ty ak môžeš,urob si ich tiež.Je obdobie takýchto receptov.
Nenašla si ešte stále odvahu niečo nafotiť a priložiť k receptom?
Držím ti palec.Skús to,odváž sa a budeš sama prekvapená že to nie je až také ťažké.Veľmi ti držím palce.
martina34
V nedeľu sme s Luckou robili slivkové knedle, ale na zamrazenie. Urobili sme ich skoro stovku. Ja nedávam do cesta vajce ale olej, sú ľahšie stráviteľné a aj cesto sa lepšie tvaruje, ako plastelína.
zasterka
Robievam síce iné cesto, ale to zemiakové ma pri pohľade na tie krásne guľky začalo lákať, tak ukladám do KK a skúsim....
1x padyna
zitar
tak tieto určite uvarím, lebo viem, že sa Tvoje cesto @tatranka určite podarí na jednotku. Posýpka strúhanka..... to mám veľmi rada, len toho sladkého môžem pomenej
darinocka
tatranka,pripomenula si mi časy,keď bol môj Miško malý a nesmierne ľúbil opraženú strúhanku.Ty si jej úpravu doviedla (tak ako všetky svoje recepty) k dokonalosti.Poteším ho,keď sa vráti z brigády.Ďakujem ;*)
majsterka
milá tatranka,skús popražiť strúhanku s troškou masla a kryštálovým cukrom,posýpka je potom taká chrumkavejšia a je to dobrá vec aj ked robiš jablkovú štrúdľu.Ale keby boli tie knedle teraz tu,hned so do nich pustím
22janka22
Presne také isté sme robili cez víkend. Veľmi chutné jedlo, vrelo odporúčam.
tatranka
Vďaka Eliška,som veľmi a milo prekvapená.Nerátala som s výhrou.Boli všelijaké ohromné recepty.Ozaj sú ženy veľmi šikovné.
nataly111
mňam, mňam...ak bude receptík taký vydarený ako tvoja ťahaná štrúdla, tak určite nič nepokazím a ani sa mi nebudú vo vode otvárať ako doteraz ...pridávam do svojej KK a určite vyskúšam...potom dám vedieť, ako sa mi vydarili
cica2
@Tatranka , prišla som sa poďakovať za skvelý recept, sú výborné a velmi nám chutili. Takže, ich budem rada opakovane robiť:))
sany11
slivkove knedle som robila dnes a musim povedat ze su vyborne.cesto mekucke proste uzasne.dakujem za recept,odteraz robim len tento.doma sa po nich len tak zaprasilo.
cica2
Martuška, dneska som ich opakovane robila, len som musela dávať polovicku slivky, dostala som ringloty, teda myslím že sa tak volajú a už sa teším, keď bude v lete viac ovocia a potom ich narobím viac a dám aj zamraziť. Ešte raz ďakujem za výborný receptík a dneska som ich stihla aj odfotiť, len ich nemám také pekné guľaté ako sú tvoje, ale sú výborné, mňam. Ja som ich tiež ako dieťa zbožňovala :-)))













cica2
oprava...polovičku!....myslela som tak, že preto polovičku, lebo slivky boli dosť veľké, teda tie ringloty. Už radšej odchádzam, lebo dneska divoko píšem :-P

Prajem krásny dník! :-)
katkahranka
Výborný recept. Už som podľa neho robila tieto knedle niekoľko krát a vždy s nejakým iným ovocím ako napr. marhule, alebo iba so slivkovým lekvárom. Tie nám chutili viac ako so slivkami.
tatranka
@katkahranka teším sa že ti recept vyhovuje a že si spokojná Veď vlastne o to ide,aby sme si poradili pomohli.Veď ako sa vraví,/ láska ide cez žalúdok/ a tých svojich chceme uspokojiť aj dobrým a chutným jedlom.
1x edvana
barborkadt
dobry den, dnes idem vyskusat urobit vase slivkove knedle na naliehanie mojho manzela prvykrat v zivote. dufam ze sa vydaria a budu mu chutit ako tie na ktore si pamata od starej mamy. dakujem za receptik.
tatranka
@babokardt verím,že pokiaľ si dodržala všetky ingrediencie podľa receptu,tak ste si iste pochutnali a manžel ťa pochválil.Aj ja som dnes robila slivkové zemiakové gule..No mala som ich zamrazené,pre to že ak ich narobím viac,nechám si ich zamraziť a sú ako čerstvé.Sme už s manželom len dvaja tak tých 10 kusov nám bohate stačí.
sracz
Tak tento Tvoj rcp, milá @tatranka vzácna moja priateľka, určite patrí do šperkovnice Východného Slovenska! Práve ich mám rozrobené a šťastím som "bez seba", lebo cítim pri šporáku nielen moje dve dobré víly, mamku Aňuci a babičku Lady Ann, ale aj Teba! Pozdravujem U Karpiaka, Redutu, U Jakuba, ... skrátka celý KežmarEk!!!
boise
Tak dnes sa na ne chystám, na svoje prvé slivkové knedle :) Včera som obrala slivky a deti sa už tešia. Dúfam, že sa podaria :)
tatranka
@boise som presvedčená,že urobíš kopec chutných slivkových knedlí.Napíš,ako si bola s receptom spokojná.Držím palec.
tatranka
@sracz keď čítam tieto tvoje riadky,viem sa naozaj vžiť do tvojho cítenia.To už nie je o chutných slivkových knedlách,ale o krásnych spomienkach,ktoré ťa spájajú s týmto receptom.
Som rada že si spomínaš na veci,ktoré žiaľ už ani nie sú.U Karpiaka už priestory slúžia asi na tretí zmenený priestor.V Redute je knižnica a nie veselý priestor na posedenie.No myslím,že aspoň tento priestor poslúžil dobrej veci.
A z Jakuba je celkom slušná reštaurácia aj s ubytovaním.Tam mávame každý rok pomaturitné stretnutie.Aj tento rok sa tam zídeme o dva týždne.
Ďakujem za to krásne oslovenie.Vážim si ho.
Som rada,že sa vraciaš v spomienkach na miesta,kde si sa cítil dobre.
Je obdobie slivkových gulí a slivkových koláčov,tak nech sa len krásne spomienky vracajú.

boise
@tatranka tak je hotovo, super sú, ďakujem, že si ma naučila robiť slivkové knedle :) Ale keďže slivky boli obr, tak aj gule sú obr. Stačia tak 3 a mám dosť :) Len som slivky odkôstkovala, lebo deti by to zjedli aj s tym :D


tatranka
@boise tie tvoje slivkové gule-knédle,sú krásne perfektné ! Teším sa.A myslím,že si urobila múdro,ak si ich kvôli detičkám odkôstkovala.Dávnejšie som to robila aj ja a vkladala som do slivky kockový cukor.Teraz už kockový cukor nevidím,takže slivky pochodujú do guľky celé.Ďakujem,že si ma informovala o svojom vydarenom obedíku.Si šikovná!
tilau
chcem sa opýtať @tatranka , ked dávaš do mrazničky, tak ich aj obvaríš alebo také surové dávaš do mrazničky. ináč výborné cesto :D
tatranka
@tilau mám takú nerezovú tácku.Na ne poukladám surové gule a nechám zamraziť.Potom ich vytiahnem a keď sú už dobre zamrznuté,poukladám do mikroténového sáčku.Vojde mi do sáčku asi 16 kúskov.Takže zo tri sáčky urobím a my s manželom to máme na tri krát a bohate.
rona33
Sú super. Odporúčam. Posýpka môže byť aj kakavová.
tatranka
@rona33 my sme v sobotu mali tiež a makové.Ono posýpka sa dá zvoliť podľa ľubovôle.Hlavné je dobré cesto.A vidím,že si bola spokojná.
faust
Výborné, ja som ich robila dnes prvý krát, všetkým chutili. Len do posýpky som nedávala orechy, ale len strúhanku a cukor.
tatranka
@faust som rada,že si s receptom spokojná.Posýpka môže byť naozaj rôzna.Pri týchto knédlach ide hlavne o dobré cesto.
malickamiska
Noo kedze som este mladučka, tak tieto recepty este v rukave nemam, preto sa inspirujem vami, @tatranka a idem chystat priatelovi obed , snad bude spokojny ked pride z prace. Dakujem za fotoreceptik :-)
tatranka
@malickamiska myslela som na teba,ako dopadol tvoj obed&, predpokladám,že výborne a že priateľovi chutilo.A ak by aj bol nejaký malinký nedostatok,určite už na budúce nebude.Ve´d skúsenosťou sa človek učí,celý život.
emmamala
Dnes som robila tieto slivkové knedle a musim povedať že sú úžasné :-) Prvýkrát som robila zo zemiakového cesta, pred tým som robila iba z cesta z rožkov lebo akosi som sa bála toho zemiakového cesta a musím povedať že to nie je žiadna veda. Bolo to šup-šup hotové. Takže od teraz budem robiť už len podla tohoto vášho receptu @tatranka. A nabudúce keď budem mať viac času tak si narobím aj do mrazničky :-) Ďakujem za super dobrý a rýchly receptík na toto skvelé jedlo.
edvana
Výborný recept. Mala som veľké slivky,takže vyšli aj väčšie gule,Varila som ich asi 20 minút a cesto sa nelepilo a ani nerozvarilo. Nevypadla ani jediná slivka. Veľká vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia