Zemiakové slivkové knedle (fotorecept)

Zemiakové slivkové knedle (fotorecept)
Foto: tatranka
tatrankaTatranka, recept pridal: 17. augusta 2010 13:48Ďalšie jeho recepty

Nedá mi aby som v dobe hojnosti ovocia neponúkla tieto knédle,plnené slivkami.Robím ich aj s čerešňami,jahodami,marhuľami a ovocím,ktoré sa dá pekne vložiť do cestového kabátika.

Suroviny

40
minút
príprava
12
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Ingrediencie.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 1

2

Príprava cesta: Múku,soľ,vajíčko,pridáme studené postrúhané zemiaky a spracujeme na mäkké cesto.Píšem v recepte, jedno vajíčko,no ja som mala prekvapenie.V jednom vajíčku,dve žĺtka. Cestíčko bude výdatnejšie..No stačí jedno vajíčko.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 2

3

Po oddýchnuti,asi 10 minút,z cestového válčeka odkrajujem kolieska,do ktorých zbalím umyté a suché slivky.Kôstky nevyberám.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 3

4

Pripravené a zabalené slivkové knédle.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 4

5

Dám ich variť do osolenej vody.Po vyplávani na vrch,nechám ich ešte chvíľočku prevrieť.Trvá to asi 12 minút.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 5

6

Povyberám.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 6

7

Medzi tým si dám na sucho opražiť strúhanku do ružova.Nesmie prihorieť,lebo by zhorkla.Tiež posýpam makom,tvarohom,len orechami,alebo aj opraženou detskou krupicou.Možností je veľa.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 7

8

Potom pridám mleté,alebo posekané vlašké orechy.Nechám zmes spolu prehriať.Nakoniec pridám práškový cukor.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 8

9

Pripravím si zmes,v ktorej budem knédle obaľovať.Tiež misu,na ktorej ich naservírujem.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 9

10

V zmesi, knédle pogúľam a šup na tácku.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 10

11

Rozpustím si maslo,ktorým ich budem polievať.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 11

12

Hotové,pripravené na servírovanie.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 12



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 5 ľudí (4,2 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • samanka, 17. augusta 2010 o 15:00
    ach @Tatranka keby tak zopár knedličiek "zoskočilo" z monitora! A ešte aj moja obľúbená posýpka....práve som na trhu sliedila po slivkách, ale neboli pekné, inak by boli zajtra na obed (teda, obedovečeru)


  • tatranka, 17. augusta 2010 o 16:00
    @samanka tak rada by som vyhovela tvojim chúťkam.Mám aj hotové a namrazené,ktoré potom už len šupnem do vody a prevarím a zase nejakou dobrou posýpkou ochutím.No to až inokedy.


  • evusik, 17. augusta 2010 o 16:16
    @tatranka výborný recept, aj ja robievam aj do mrazáku, do zásoby na zimu. Neviem čím to je, ale raz som si zamrazila slivky, že budem mať v zime na koláč a na gule, ale boli hnusné, len taká brečka z nich ostala a tvrdé šupy. Ale keď zamrazím gule, tak tie sú dobré.


  • satin2, 17. augusta 2010 o 17:10
    výborný recept na slivkové gule.....skúsim to s mirabelkami(žlté,červené,modré).......


  • evanaaa, 17. augusta 2010 o 17:13
    tatranka, to foto je ako obrázok - zátišie s guľkami - lákavé, pekné, a samozrejme chutné. Len naprázdno mlaskám.


  • alexdidi, 17. augusta 2010 o 17:14
    presne takýto obed sme mali my dnes....nechýbali ani dcéry so svojimi rodinkami, takže sa nás zišlo presne desať, mooc sme si pochutili....robím ich rovnako, len múku miešam aj s hrubou a maslo rozpražím...


  • elisticka, 17. augusta 2010 o 17:47
    Martuška presne také som robievala ešte doma ked sme mali stromečky ovešané slivečkami ale už v meste len kupovať a to mame už len sem tam:-((( takže sviatočné papkanie....ale tvoje vyzerajú lakavo len si potiahnuť z tej tácky:-)))mňamky!


  • tatranka, 17. augusta 2010 o 18:07
    @alexdidi , veď oni sa aj majú robiť buď z hrubej múky,alebo detskej krupice.No mne sa páči cesto takto.Je mäkučké.Už som si zvykla.Niekedy som robila z hrubej múky,ale vo vode keď som ich varila vždy sa mi pár otvorilo.Teraz sa mi to nerobí.A to sa mi páči.


  • honestka, 17. augusta 2010 o 18:14
    Prave mam rozrobene veci s marhulami ( lekvar, mrazim a do poharov sterilizujem na kolace v zime) a prave vcera sme ich mali presne takto so struhankou. Nasa navsteva bola uvelicena, ze nic podobne este tak dobre nejedli...


  • tatranka, 17. augusta 2010 o 18:16
    @evanaaa To pekné zátišie s guľkami bolo za chvíľočku preč.Tak máme radi knédle zo zemiakového cesta.A ty ak môžeš,urob si ich tiež.Je obdobie takýchto receptov.
    Nenašla si ešte stále odvahu niečo nafotiť a priložiť k receptom?
    Držím ti palec.Skús to,odváž sa a budeš sama prekvapená že to nie je až také ťažké.Veľmi ti držím palce.


  • martina34, 17. augusta 2010 o 18:45
    V nedeľu sme s Luckou robili slivkové knedle, ale na zamrazenie. Urobili sme ich skoro stovku. Ja nedávam do cesta vajce ale olej, sú ľahšie stráviteľné a aj cesto sa lepšie tvaruje, ako plastelína.


  • tatranka, 17. augusta 2010 o 19:51
    @martina34 ďakujem za radu,môžem skúsiť.


  • zasterka, 18. augusta 2010 o 00:59
    Robievam síce iné cesto, ale to zemiakové ma pri pohľade na tie krásne guľky začalo lákať, tak ukladám do KK a skúsim....


  • zitar, 18. augusta 2010 o 07:50
    tak tieto určite uvarím, lebo viem, že sa Tvoje cesto @tatranka určite podarí na jednotku. Posýpka strúhanka..... to mám veľmi rada, len toho sladkého môžem pomenej


  • darinocka, 18. augusta 2010 o 07:56
    tatranka,pripomenula si mi časy,keď bol môj Miško malý a nesmierne ľúbil opraženú strúhanku.Ty si jej úpravu doviedla (tak ako všetky svoje recepty) k dokonalosti.Poteším ho,keď sa vráti z brigády.Ďakujem ;*)


  • majsterka, 18. augusta 2010 o 17:09
    milá tatranka,skús popražiť strúhanku s troškou masla a kryštálovým cukrom,posýpka je potom taká chrumkavejšia a je to dobrá vec aj ked robiš jablkovú štrúdľu.Ale keby boli tie knedle teraz tu,hned so do nich pustím


  • majsterka, 18. augusta 2010 o 17:12
    ale aj tá kombinácia s orechami musí byť fajn


  • 22janka22, 18. augusta 2010 o 19:07
    Presne také isté sme robili cez víkend. Veľmi chutné jedlo, vrelo odporúčam.


  • elisticka, 19. augusta 2010 o 20:20
    Martuska super priniesli ti vyhru blahozelaaaaaam!!!!


  • tatranka, 19. augusta 2010 o 20:51
    Vďaka Eliška,som veľmi a milo prekvapená.Nerátala som s výhrou.Boli všelijaké ohromné recepty.Ozaj sú ženy veľmi šikovné.


  • nataly111, 1. septembra 2010 o 18:48
    mňam, mňam...ak bude receptík taký vydarený ako tvoja ťahaná štrúdla, tak určite nič nepokazím a ani sa mi nebudú vo vode otvárať ako doteraz ...pridávam do svojej KK a určite vyskúšam...potom dám vedieť, ako sa mi vydarili


  • cica2, 13. apríla 2011 o 12:04
    @Tatranka , prišla som sa poďakovať za skvelý recept, sú výborné a velmi nám chutili. Takže, ich budem rada opakovane robiť:))


  • sany11, 22. septembra 2011 o 19:55
    slivkove knedle som robila dnes a musim povedat ze su vyborne.cesto mekucke proste uzasne.dakujem za recept,odteraz robim len tento.doma sa po nich len tak zaprasilo.


  • tatranka, 22. septembra 2011 o 22:29
    @sany11 teším sa,že si spokojná s receptom.


  • cica2, 18. mája 2012 o 18:08
    Martuška, dneska som ich opakovane robila, len som musela dávať polovicku slivky, dostala som ringloty, teda myslím že sa tak volajú a už sa teším, keď bude v lete viac ovocia a potom ich narobím viac a dám aj zamraziť. Ešte raz ďakujem za výborný receptík a dneska som ich stihla aj odfotiť, len ich nemám také pekné guľaté ako sú tvoje, ale sú výborné, mňam. Ja som ich tiež ako dieťa zbožňovala :-)))















  • cica2, 18. mája 2012 o 18:29
    oprava...polovičku!....myslela som tak, že preto polovičku, lebo slivky boli dosť veľké, teda tie ringloty. Už radšej odchádzam, lebo dneska divoko píšem :-P

    Prajem krásny dník! :-)


  • katkahranka, 27. júna 2012 o 23:20
    Výborný recept. Už som podľa neho robila tieto knedle niekoľko krát a vždy s nejakým iným ovocím ako napr. marhule, alebo iba so slivkovým lekvárom. Tie nám chutili viac ako so slivkami.


  • tatranka, 28. júna 2012 o 10:13
    @katkahranka teším sa že ti recept vyhovuje a že si spokojná Veď vlastne o to ide,aby sme si poradili pomohli.Veď ako sa vraví,/ láska ide cez žalúdok/ a tých svojich chceme uspokojiť aj dobrým a chutným jedlom.


  • barborkadt, 30. augusta 2012 o 07:12
    dobry den, dnes idem vyskusat urobit vase slivkove knedle na naliehanie mojho manzela prvykrat v zivote. dufam ze sa vydaria a budu mu chutit ako tie na ktore si pamata od starej mamy. dakujem za receptik.


  • tatranka, 30. augusta 2012 o 14:55
    @babokardt verím,že pokiaľ si dodržala všetky ingrediencie podľa receptu,tak ste si iste pochutnali a manžel ťa pochválil.Aj ja som dnes robila slivkové zemiakové gule..No mala som ich zamrazené,pre to že ak ich narobím viac,nechám si ich zamraziť a sú ako čerstvé.Sme už s manželom len dvaja tak tých 10 kusov nám bohate stačí.


  • tatranka, 30. augusta 2012 o 14:56
    prepáč,@barborkardt ,oprva, zle som tú tvoju prezývku napísala prvý krát.


  • sracz, 1. septembra 2013 o 19:55
    Tak tento Tvoj rcp, milá @tatranka vzácna moja priateľka, určite patrí do šperkovnice Východného Slovenska! Práve ich mám rozrobené a šťastím som "bez seba", lebo cítim pri šporáku nielen moje dve dobré víly, mamku Aňuci a babičku Lady Ann, ale aj Teba! Pozdravujem U Karpiaka, Redutu, U Jakuba, ... skrátka celý KežmarEk!!!


  • boise, 2. septembra 2013 o 08:44
    Tak dnes sa na ne chystám, na svoje prvé slivkové knedle :) Včera som obrala slivky a deti sa už tešia. Dúfam, že sa podaria :)


  • tatranka, 2. septembra 2013 o 10:37
    @boise som presvedčená,že urobíš kopec chutných slivkových knedlí.Napíš,ako si bola s receptom spokojná.Držím palec.


  • tatranka, 2. septembra 2013 o 11:13
    @sracz keď čítam tieto tvoje riadky,viem sa naozaj vžiť do tvojho cítenia.To už nie je o chutných slivkových knedlách,ale o krásnych spomienkach,ktoré ťa spájajú s týmto receptom.
    Som rada že si spomínaš na veci,ktoré žiaľ už ani nie sú.U Karpiaka už priestory slúžia asi na tretí zmenený priestor.V Redute je knižnica a nie veselý priestor na posedenie.No myslím,že aspoň tento priestor poslúžil dobrej veci.
    A z Jakuba je celkom slušná reštaurácia aj s ubytovaním.Tam mávame každý rok pomaturitné stretnutie.Aj tento rok sa tam zídeme o dva týždne.
    Ďakujem za to krásne oslovenie.Vážim si ho.
    Som rada,že sa vraciaš v spomienkach na miesta,kde si sa cítil dobre.
    Je obdobie slivkových gulí a slivkových koláčov,tak nech sa len krásne spomienky vracajú.



  • boise, 2. septembra 2013 o 13:48
    @tatranka tak je hotovo, super sú, ďakujem, že si ma naučila robiť slivkové knedle :) Ale keďže slivky boli obr, tak aj gule sú obr. Stačia tak 3 a mám dosť :) Len som slivky odkôstkovala, lebo deti by to zjedli aj s tym :D




  • tatranka, 2. septembra 2013 o 15:33
    @boise tie tvoje slivkové gule-knédle,sú krásne perfektné ! Teším sa.A myslím,že si urobila múdro,ak si ich kvôli detičkám odkôstkovala.Dávnejšie som to robila aj ja a vkladala som do slivky kockový cukor.Teraz už kockový cukor nevidím,takže slivky pochodujú do guľky celé.Ďakujem,že si ma informovala o svojom vydarenom obedíku.Si šikovná!


  • tilau, 6. októbra 2013 o 11:45
    chcem sa opýtať @tatranka , ked dávaš do mrazničky, tak ich aj obvaríš alebo také surové dávaš do mrazničky. ináč výborné cesto :D


  • tatranka, 6. októbra 2013 o 16:54
    @tilau mám takú nerezovú tácku.Na ne poukladám surové gule a nechám zamraziť.Potom ich vytiahnem a keď sú už dobre zamrznuté,poukladám do mikroténového sáčku.Vojde mi do sáčku asi 16 kúskov.Takže zo tri sáčky urobím a my s manželom to máme na tri krát a bohate.


  • rona33, 24. augusta 2014 o 12:47
    Sú super. Odporúčam. Posýpka môže byť aj kakavová.


  • tatranka, 24. augusta 2014 o 12:53
    @rona33 my sme v sobotu mali tiež a makové.Ono posýpka sa dá zvoliť podľa ľubovôle.Hlavné je dobré cesto.A vidím,že si bola spokojná.


  • faust, 3. septembra 2014 o 14:53
    Výborné, ja som ich robila dnes prvý krát, všetkým chutili. Len do posýpky som nedávala orechy, ale len strúhanku a cukor.


  • tatranka, 4. septembra 2014 o 11:02
    @faust som rada,že si s receptom spokojná.Posýpka môže byť naozaj rôzna.Pri týchto knédlach ide hlavne o dobré cesto.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Ako zatočiť so stresom, únavou aj akné jednou ranou?
- Inzercia -
Podľa oficiálnych správ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má človek čeliaci nárokom všedného dňa stály nedostatok vitamínu C.

Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a nakyslo.
Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.

Orechovo-chrenová nátierka
Po rokoch moravské vinárky opäť ožili. Pod taktovkou Evy Kloudovej vydali nedávno voľné pokračovanie Kuchařky moravských vinařek.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist