Zemiakové slivkové knedle (fotorecept)

Zemiakové slivkové knedle (fotorecept)
Foto: tatranka
tatrankaTatranka, recept pridal: 17. augusta 2010 13:48Ďalšie jeho recepty

Nedá mi aby som v dobe hojnosti ovocia neponúkla tieto knédle,plnené slivkami.Robím ich aj s čerešňami,jahodami,marhuľami a ovocím,ktoré sa dá pekne vložiť do cestového kabátika.

Suroviny

40
minút
príprava
12
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Ingrediencie.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 1

2

Príprava cesta: Múku,soľ,vajíčko,pridáme studené postrúhané zemiaky a spracujeme na mäkké cesto.Píšem v recepte, jedno vajíčko,no ja som mala prekvapenie.V jednom vajíčku,dve žĺtka. Cestíčko bude výdatnejšie..No stačí jedno vajíčko.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 2

3

Po oddýchnuti,asi 10 minút,z cestového válčeka odkrajujem kolieska,do ktorých zbalím umyté a suché slivky.Kôstky nevyberám.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 3

4

Pripravené a zabalené slivkové knédle.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 4

5

Dám ich variť do osolenej vody.Po vyplávani na vrch,nechám ich ešte chvíľočku prevrieť.Trvá to asi 12 minút.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 5

6

Povyberám.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 6

7

Medzi tým si dám na sucho opražiť strúhanku do ružova.Nesmie prihorieť,lebo by zhorkla.Tiež posýpam makom,tvarohom,len orechami,alebo aj opraženou detskou krupicou.Možností je veľa.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 7

8

Potom pridám mleté,alebo posekané vlašké orechy.Nechám zmes spolu prehriať.Nakoniec pridám práškový cukor.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 8

9

Pripravím si zmes,v ktorej budem knédle obaľovať.Tiež misu,na ktorej ich naservírujem.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 9

10

V zmesi, knédle pogúľam a šup na tácku.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 10

11

Rozpustím si maslo,ktorým ich budem polievať.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 11

12

Hotové,pripravené na servírovanie.
Zemiakové slivkové knedle (fotorecept) - obrázok 12



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 5 ľudí (4,2 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • samanka, 17. augusta 2010 o 15:00
    ach @Tatranka keby tak zopár knedličiek "zoskočilo" z monitora! A ešte aj moja obľúbená posýpka....práve som na trhu sliedila po slivkách, ale neboli pekné, inak by boli zajtra na obed (teda, obedovečeru)


  • tatranka, 17. augusta 2010 o 16:00
    @samanka tak rada by som vyhovela tvojim chúťkam.Mám aj hotové a namrazené,ktoré potom už len šupnem do vody a prevarím a zase nejakou dobrou posýpkou ochutím.No to až inokedy.


  • evusik, 17. augusta 2010 o 16:16
    @tatranka výborný recept, aj ja robievam aj do mrazáku, do zásoby na zimu. Neviem čím to je, ale raz som si zamrazila slivky, že budem mať v zime na koláč a na gule, ale boli hnusné, len taká brečka z nich ostala a tvrdé šupy. Ale keď zamrazím gule, tak tie sú dobré.


  • satin2, 17. augusta 2010 o 17:10
    výborný recept na slivkové gule.....skúsim to s mirabelkami(žlté,červené,modré).......


  • evanaaa, 17. augusta 2010 o 17:13
    tatranka, to foto je ako obrázok - zátišie s guľkami - lákavé, pekné, a samozrejme chutné. Len naprázdno mlaskám.


  • alexdidi, 17. augusta 2010 o 17:14
    presne takýto obed sme mali my dnes....nechýbali ani dcéry so svojimi rodinkami, takže sa nás zišlo presne desať, mooc sme si pochutili....robím ich rovnako, len múku miešam aj s hrubou a maslo rozpražím...


  • elisticka, 17. augusta 2010 o 17:47
    Martuška presne také som robievala ešte doma ked sme mali stromečky ovešané slivečkami ale už v meste len kupovať a to mame už len sem tam:-((( takže sviatočné papkanie....ale tvoje vyzerajú lakavo len si potiahnuť z tej tácky:-)))mňamky!


  • tatranka, 17. augusta 2010 o 18:07
    @alexdidi , veď oni sa aj majú robiť buď z hrubej múky,alebo detskej krupice.No mne sa páči cesto takto.Je mäkučké.Už som si zvykla.Niekedy som robila z hrubej múky,ale vo vode keď som ich varila vždy sa mi pár otvorilo.Teraz sa mi to nerobí.A to sa mi páči.


  • honestka, 17. augusta 2010 o 18:14
    Prave mam rozrobene veci s marhulami ( lekvar, mrazim a do poharov sterilizujem na kolace v zime) a prave vcera sme ich mali presne takto so struhankou. Nasa navsteva bola uvelicena, ze nic podobne este tak dobre nejedli...


  • tatranka, 17. augusta 2010 o 18:16
    @evanaaa To pekné zátišie s guľkami bolo za chvíľočku preč.Tak máme radi knédle zo zemiakového cesta.A ty ak môžeš,urob si ich tiež.Je obdobie takýchto receptov.
    Nenašla si ešte stále odvahu niečo nafotiť a priložiť k receptom?
    Držím ti palec.Skús to,odváž sa a budeš sama prekvapená že to nie je až také ťažké.Veľmi ti držím palce.


  • martina34, 17. augusta 2010 o 18:45
    V nedeľu sme s Luckou robili slivkové knedle, ale na zamrazenie. Urobili sme ich skoro stovku. Ja nedávam do cesta vajce ale olej, sú ľahšie stráviteľné a aj cesto sa lepšie tvaruje, ako plastelína.


  • tatranka, 17. augusta 2010 o 19:51
    @martina34 ďakujem za radu,môžem skúsiť.


  • zasterka, 18. augusta 2010 o 00:59
    Robievam síce iné cesto, ale to zemiakové ma pri pohľade na tie krásne guľky začalo lákať, tak ukladám do KK a skúsim....


  • zitar, 18. augusta 2010 o 07:50
    tak tieto určite uvarím, lebo viem, že sa Tvoje cesto @tatranka určite podarí na jednotku. Posýpka strúhanka..... to mám veľmi rada, len toho sladkého môžem pomenej


  • darinocka, 18. augusta 2010 o 07:56
    tatranka,pripomenula si mi časy,keď bol môj Miško malý a nesmierne ľúbil opraženú strúhanku.Ty si jej úpravu doviedla (tak ako všetky svoje recepty) k dokonalosti.Poteším ho,keď sa vráti z brigády.Ďakujem ;*)


  • majsterka, 18. augusta 2010 o 17:09
    milá tatranka,skús popražiť strúhanku s troškou masla a kryštálovým cukrom,posýpka je potom taká chrumkavejšia a je to dobrá vec aj ked robiš jablkovú štrúdľu.Ale keby boli tie knedle teraz tu,hned so do nich pustím


  • majsterka, 18. augusta 2010 o 17:12
    ale aj tá kombinácia s orechami musí byť fajn


  • 22janka22, 18. augusta 2010 o 19:07
    Presne také isté sme robili cez víkend. Veľmi chutné jedlo, vrelo odporúčam.


  • elisticka, 19. augusta 2010 o 20:20
    Martuska super priniesli ti vyhru blahozelaaaaaam!!!!


  • tatranka, 19. augusta 2010 o 20:51
    Vďaka Eliška,som veľmi a milo prekvapená.Nerátala som s výhrou.Boli všelijaké ohromné recepty.Ozaj sú ženy veľmi šikovné.


  • nataly111, 1. septembra 2010 o 18:48
    mňam, mňam...ak bude receptík taký vydarený ako tvoja ťahaná štrúdla, tak určite nič nepokazím a ani sa mi nebudú vo vode otvárať ako doteraz ...pridávam do svojej KK a určite vyskúšam...potom dám vedieť, ako sa mi vydarili


  • cica2, 13. apríla 2011 o 12:04
    @Tatranka , prišla som sa poďakovať za skvelý recept, sú výborné a velmi nám chutili. Takže, ich budem rada opakovane robiť:))


  • sany11, 22. septembra 2011 o 19:55
    slivkove knedle som robila dnes a musim povedat ze su vyborne.cesto mekucke proste uzasne.dakujem za recept,odteraz robim len tento.doma sa po nich len tak zaprasilo.


  • tatranka, 22. septembra 2011 o 22:29
    @sany11 teším sa,že si spokojná s receptom.


  • cica2, 18. mája 2012 o 18:08
    Martuška, dneska som ich opakovane robila, len som musela dávať polovicku slivky, dostala som ringloty, teda myslím že sa tak volajú a už sa teším, keď bude v lete viac ovocia a potom ich narobím viac a dám aj zamraziť. Ešte raz ďakujem za výborný receptík a dneska som ich stihla aj odfotiť, len ich nemám také pekné guľaté ako sú tvoje, ale sú výborné, mňam. Ja som ich tiež ako dieťa zbožňovala :-)))















  • cica2, 18. mája 2012 o 18:29
    oprava...polovičku!....myslela som tak, že preto polovičku, lebo slivky boli dosť veľké, teda tie ringloty. Už radšej odchádzam, lebo dneska divoko píšem :-P

    Prajem krásny dník! :-)


  • katkahranka, 27. júna 2012 o 23:20
    Výborný recept. Už som podľa neho robila tieto knedle niekoľko krát a vždy s nejakým iným ovocím ako napr. marhule, alebo iba so slivkovým lekvárom. Tie nám chutili viac ako so slivkami.


  • tatranka, 28. júna 2012 o 10:13
    @katkahranka teším sa že ti recept vyhovuje a že si spokojná Veď vlastne o to ide,aby sme si poradili pomohli.Veď ako sa vraví,/ láska ide cez žalúdok/ a tých svojich chceme uspokojiť aj dobrým a chutným jedlom.


  • barborkadt, 30. augusta 2012 o 07:12
    dobry den, dnes idem vyskusat urobit vase slivkove knedle na naliehanie mojho manzela prvykrat v zivote. dufam ze sa vydaria a budu mu chutit ako tie na ktore si pamata od starej mamy. dakujem za receptik.


  • tatranka, 30. augusta 2012 o 14:55
    @babokardt verím,že pokiaľ si dodržala všetky ingrediencie podľa receptu,tak ste si iste pochutnali a manžel ťa pochválil.Aj ja som dnes robila slivkové zemiakové gule..No mala som ich zamrazené,pre to že ak ich narobím viac,nechám si ich zamraziť a sú ako čerstvé.Sme už s manželom len dvaja tak tých 10 kusov nám bohate stačí.


  • tatranka, 30. augusta 2012 o 14:56
    prepáč,@barborkardt ,oprva, zle som tú tvoju prezývku napísala prvý krát.


  • sracz, 1. septembra 2013 o 19:55
    Tak tento Tvoj rcp, milá @tatranka vzácna moja priateľka, určite patrí do šperkovnice Východného Slovenska! Práve ich mám rozrobené a šťastím som "bez seba", lebo cítim pri šporáku nielen moje dve dobré víly, mamku Aňuci a babičku Lady Ann, ale aj Teba! Pozdravujem U Karpiaka, Redutu, U Jakuba, ... skrátka celý KežmarEk!!!


  • boise, 2. septembra 2013 o 08:44
    Tak dnes sa na ne chystám, na svoje prvé slivkové knedle :) Včera som obrala slivky a deti sa už tešia. Dúfam, že sa podaria :)


  • tatranka, 2. septembra 2013 o 10:37
    @boise som presvedčená,že urobíš kopec chutných slivkových knedlí.Napíš,ako si bola s receptom spokojná.Držím palec.


  • tatranka, 2. septembra 2013 o 11:13
    @sracz keď čítam tieto tvoje riadky,viem sa naozaj vžiť do tvojho cítenia.To už nie je o chutných slivkových knedlách,ale o krásnych spomienkach,ktoré ťa spájajú s týmto receptom.
    Som rada že si spomínaš na veci,ktoré žiaľ už ani nie sú.U Karpiaka už priestory slúžia asi na tretí zmenený priestor.V Redute je knižnica a nie veselý priestor na posedenie.No myslím,že aspoň tento priestor poslúžil dobrej veci.
    A z Jakuba je celkom slušná reštaurácia aj s ubytovaním.Tam mávame každý rok pomaturitné stretnutie.Aj tento rok sa tam zídeme o dva týždne.
    Ďakujem za to krásne oslovenie.Vážim si ho.
    Som rada,že sa vraciaš v spomienkach na miesta,kde si sa cítil dobre.
    Je obdobie slivkových gulí a slivkových koláčov,tak nech sa len krásne spomienky vracajú.



  • boise, 2. septembra 2013 o 13:48
    @tatranka tak je hotovo, super sú, ďakujem, že si ma naučila robiť slivkové knedle :) Ale keďže slivky boli obr, tak aj gule sú obr. Stačia tak 3 a mám dosť :) Len som slivky odkôstkovala, lebo deti by to zjedli aj s tym :D




  • tatranka, 2. septembra 2013 o 15:33
    @boise tie tvoje slivkové gule-knédle,sú krásne perfektné ! Teším sa.A myslím,že si urobila múdro,ak si ich kvôli detičkám odkôstkovala.Dávnejšie som to robila aj ja a vkladala som do slivky kockový cukor.Teraz už kockový cukor nevidím,takže slivky pochodujú do guľky celé.Ďakujem,že si ma informovala o svojom vydarenom obedíku.Si šikovná!


  • tilau, 6. októbra 2013 o 11:45
    chcem sa opýtať @tatranka , ked dávaš do mrazničky, tak ich aj obvaríš alebo také surové dávaš do mrazničky. ináč výborné cesto :D


  • tatranka, 6. októbra 2013 o 16:54
    @tilau mám takú nerezovú tácku.Na ne poukladám surové gule a nechám zamraziť.Potom ich vytiahnem a keď sú už dobre zamrznuté,poukladám do mikroténového sáčku.Vojde mi do sáčku asi 16 kúskov.Takže zo tri sáčky urobím a my s manželom to máme na tri krát a bohate.


  • rona33, 24. augusta 2014 o 12:47
    Sú super. Odporúčam. Posýpka môže byť aj kakavová.


  • tatranka, 24. augusta 2014 o 12:53
    @rona33 my sme v sobotu mali tiež a makové.Ono posýpka sa dá zvoliť podľa ľubovôle.Hlavné je dobré cesto.A vidím,že si bola spokojná.


  • faust, 3. septembra 2014 o 14:53
    Výborné, ja som ich robila dnes prvý krát, všetkým chutili. Len do posýpky som nedávala orechy, ale len strúhanku a cukor.


  • tatranka, 4. septembra 2014 o 11:02
    @faust som rada,že si s receptom spokojná.Posýpka môže byť naozaj rôzna.Pri týchto knédlach ide hlavne o dobré cesto.


  • malickamiska, 29. októbra 2014 o 12:57
    Noo kedze som este mladučka, tak tieto recepty este v rukave nemam, preto sa inspirujem vami, @tatranka a idem chystat priatelovi obed , snad bude spokojny ked pride z prace. Dakujem za fotoreceptik :-)


  • tatranka, 30. októbra 2014 o 09:57
    @malickamiska myslela som na teba,ako dopadol tvoj obed&, predpokladám,že výborne a že priateľovi chutilo.A ak by aj bol nejaký malinký nedostatok,určite už na budúce nebude.Ve´d skúsenosťou sa človek učí,celý život.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Tlučková vám dá posledný diktát. Na konci vás čaká prekvapenie
- Inzercia -
Naposledy v tomto roku sa môžete vrátiť do virtuálnej triedy, ktorej vládne Zuzana Tlučková. Prísna pedagogička aj v posledných predvianočných dňoch rozčúlená opravuje diktáty.

Čo sme jedli pre 25 rokmi
Pred nedávnom sme si pripomenuli 25. výročie Nežnej revolúcie. Tá priviala zmenu nielen do politiky, ale do každého aspektu nášho života, gastronómiu nevynímajúc.

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist