Zemiakové posúchy (fotorecept)

Autor receptu: yanah

Tento recept mám od mojej babky. Je trochu prácny, ale výsledok stojí za to. Babka kedysi pekávala tieto posúchy na liatinovej platni starého sporáka, v ktorom sa kúrilo drevom. Ja ich robím nasucho na teflonovej panvici.

6 - 8
porcií
60 - 90 minút
príprava
45 - 60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky si uvarím v osolenej vode s trochou rasce. Cibuľu nakrájam na malé kocky a osmažím na masti alebo na oleji. Z uvarených zemiakov zlejem vodu, rozpučím ich, zmiešam s osmaženou cibuľou, osolím, pridám mleté č. korenie a nechám vychladnúť. Tento krok som nefotila, pretože som dala zvyšné uvarené zemiaky od obeda.
  2. Kým sa varia zemiaky, tak si zamiesim cesto. Ja som si ho urobila v domácej pekárni, ale môžete aj ručne. Ak budete robiť v pekárni postupujte podľa návodu k vašej pekárni. Ak budete robiť cesto ručne, urobte si kvások z mlieka, cukru a droždia. Vypracujte pomerne tuhé cesto a nechajte dobre vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala na štvorec cca 40x40cm a radielkom rozdelila na 4 pruhy po dĺžke aj po šírke. Vzniklo mi 16 štvorcov (asi 10x10cm). Na každý som dala za polievkovú lyžicu kopcom zemiakovej plnky (môžete dať aj viac).
  4. Potom som urobila bochníčky, ako keď robíte buchty. Nechala som ich chvíľu (asi 20 - 30 minút) podkysnúť a následne som každý bochník roztlačila rukou na placku.
  5. Každú placku som rozvaľkala na kruh s priemerom asi 15 - 20cm (podľa toho akú mám panvicu). Takto som si urobila všetky posúchy, aby som nemusela odbiehať od pečenia.
  6. Posúchy pečiem na suchej teflonovej panvici do červena, nie veľmi prudko, aby sa prepiekli aj zvnútra. Hneď po upečení ich natieram masťou z obidvoch strán. Ukladám ich na seba a keď sú všetky hotové, ešte horúce ich prikryjem prevrátenou misou (aspoň na 30min. aj viac), aby trochu zmäkli.
  7. Ak vám pri pečení zostáva na panvici múka, pred každým ďalším posúchom ju utrite suchou handričkou alebo papierovým obrúskom (pozor na prsty).
  8. Ja ich robievam ako hlavné jedlo po nejakej sýtej polievke, alebo na večeru s acidkom. Môžete si ich upiecť aj na tmavšie, my máme radi takto.