Zemiakové placky

Zemiakové placky
Foto: Matus113
matus113Matus113, recept pridal: 27. novembra 2009 15:25Ďalšie jeho recepty

Klasické jedlo starých materí.


Suroviny

4-5
porcie
60
minút
príprava
30
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Ošúpeme a umyjeme zemiaky, ktoré najemno nastrúhame.

2

Nakrájame si cibuľku a orestujeme ju do zlatista.

3

Ošúpeme a rozpučíme cesnak, a dáme do nastrúhaných zemiakov. Pridáme hladkú múku, vajíčka (podľa množstva zemiakov), strúhanku (placky budú chrumkavejšie), čierne korenie, majorán, soľ, môžeme pridať čili korenie, osmaženú cibuľku a kto má rád a chce vyskúšať môžem pridať kyslú kvasenú kapustu nakrájanú na drobno. Všetko vymiešame a vysmážame. Placky nerobíme príliš hrubé, aby sa dobre prepiekli.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (4,5 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • Vymazať

    haston, 28. novembra 2009 o 04:41
    menej je niekedy viac. nedával by som do cesta kyslú kapustu.


  • Vymazať

    58vlasta, 28. novembra 2009 o 17:25
    No s kyslou kapustou sú predsa vynikajúce. Ale každému ako chutí...Zvyknem k tomu orestovať kuraciu pečienku na cibuli, dobre pikantnú a jedna placka, na to pečienka, druhá placka, navrch tatarku alebo jogurt...


  • Vymazať

    milan21, 28. novembra 2009 o 18:58
    Osmazenu cibulku nedavam obcania to nechcu ale nie je to zle.Precitaj si diskusiu o husacine


  • Vymazať

    kuchtik, 18. januára 2010 o 23:27
    Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie


  • Vymazať

    matus113, 30. januára 2010 o 13:39
    ahojte - skúšali sme dnes to jabĺčko k zmiakovým plackám, ale asi nam chutili viac bez neho.... koľko ľudí toľko chutí ....


  • Vymazať

    tinca, 19. apríla 2010 o 21:10
    Ja zasa pridávam do zemiakového cesta na placky /zemiakové babky u nás/ tak na 1/2 kg zeniakov 2-3 lyžice ovsených vločiek. A rada NAVYŠE,keď si chcem pred návštevou šmrncnúť, tak placky robím na dolkovej panvici, také maličké. Ale verte mi nikdy sa mi ani jedna neujde a stojím len pri sporáku a smažím a smažím....


  • Vymazať

    tinca, 19. apríla 2010 o 21:14
    P.S. ja dávam surovú cibuľku, ale robila som aj s kvasenou kapustou nemajú chybu. A ešte s kvasenou kapustou s vínkom, ktorú dostať v Lídli momentálne za O,89 euro,VYSKÚŠAJTE!!!


  • Vymazať

    evanaaa, 12. júla 2010 o 22:21
    Tinca, tú kapustu kupujem aj ja, je fakt dobrá. A keďže cukor nemôžem, kupujem ešte jednu v Kauflande, síce so sladidlom, aj tá je dobrá, niekedy ich kombinujem. Vidím, že aj takéobyčajné placky sa robia na sto spôsobov,komu ako chutia. A také maličké sú chutné - aj pre chuť, aj pre oči. Až na to, že ich robievam viac v zime ako v lete.


  • Vymazať

    forneta, 13. júla 2010 o 08:23
    no my ich robievame takto: zemiaky nastrúhané, do toho jedno vajce, kyslá smotana, sol, korenie... to je všetko...


  • Vymazať

    garanco, 2. septembra 2010 o 08:33
    Cibuľku dávam surovú (ušetrím jednu nádobku na umývanie), pridávam 1-2PL ovsených vločiek. S kyslou kapustou som robila raz, ale stravníci to odmietli, radšej si dajú surovú kyslú kapustu ako prílohu. Ako píše Evka, sto ľudí - sto chutí.


  • Vymazať

    dobryhrncekvar, 30. januára 2011 o 20:34
    zemiakové placky aj ja obľubujem, dávam nastrúhané zemiaky, vajce, surovú nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, majorán, soľ, hladká múka, na kúsky nakrájaná kvalitná klobáska, ktorá pustí peknú farbu a dodá mäsovú chuť. Keď sú mladé zemiaky a pustia viac šťavy pridám ovsené vločky, aby pobrali vodu, v zime, keď sú suchšie zemiaky,tak trocha smotany pomôže rozriediť a spojiť múku.


  • Vymazať

    oldomachac, 31. januára 2011 o 19:15
    presne ako je dane v recepte, aj u nas sa robia, hlavne s tou zlatovou cibulkou, ktera vlastne dava tu pravu chut od ,, starej mamy", ale vsetky ostatne doplnky(kapusta, ovsene vlocky, klobasa, ci ine) su tiez velmi prijemnym spestrenim tohto naseho typickeho a velmi chutneho jedla, dovolte prosim, malu perlicku, v mojej rodine sa toto jedlo pripravuje dost casto a to na dvoch panviciach naraz, pretoze, hlavne muzska cast rodiny, ich (prepacte za vyraz) doslova kradne z panvic a zerie, takze kolkokrat nestacia vysmazat ani dve panvice a zapijame ich s kyslym mliekom, dobru chut!


  • Vymazať

    lopota, 30. októbra 2011 o 21:12
    Do zemiakovej placky nepridávam cibuľku, iba strúhaný cesnak. Zemiaky, hladkú múku, vajíčko, soľ, majorán, trošku mlieka, aby boli chrumkavé a ružovkasté.

    Kyslú kapustu dávame na lokše, začal s tým môj syn a je to zaujímavá chuť.
    Budem pripravovať kyslú kapustu. Domáca je bez konzervačných látok.


  • Vymazať

    sisono, 12. marca 2012 o 17:53
    Na jednu porciu-1 zemiak,vajce,lyžica muky,červenu papriku,cesnak,majoran,rascu,soľ a čierne korenie.Žiadna veda.S kečupom je to PPF


  • Vymazať

    tomas, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 29. augusta 2012 o 13:30
    toto mal rád starký, už som to dávno nemal, asi treba dať.


  • Vymazať

    daniel, 29. septembra 2012 o 16:29
    Tak vam pani poviem ze budu take dobre ze az :).Zemiaky som postruhal v supke (naco sa vobec zeniaky supu? supa je to njzdravsie), akorat kyslu kapustu mam z polskeho obchodu a je dajaka sladka. Dobru chut z Londyna!


  • Vymazať

    daniel, 29. septembra 2012 o 16:36
    PS: tusim tomu nesvadci ten extra virgin olive oil na ktorom to prazim, mieto majoranu som dal oregano a trosku muskatoveho orechu, a tiez by som rad vedel ci je na slovensku rozdiel medzi medzi rascou a kminom, tu mi rasca pride uplne odveci a kmin je to co je nasa rasca. Skratka co-doma-bolo :)


  • Vymazať

    lusinkab, 29. septembra 2012 o 16:39
    @daniel rada na kyslu kapustu v UK:polska v sklenenych flasiach nikdy nie je kysla aspon co ja mam skusenost kedze ja mam rada poriadne kyslu :-) takze som sa vykaslala na to minat na nu peniaze,ale v asde maju polsku v plastovych sackoch a ta je neskutocne dobra akoby si ju zo sudka vytiahol popripade nemecka kysla kapusta ta je tiez dobra a hlavne kysla (ps:vo waitrose ju maju najlepsiu,myslim tu nemecku)


  • Vymazať

    lusinkab, 29. septembra 2012 o 16:42
    @daniel caraway seeds je nasa rasca a cumin seeds je nieco uplne ine :-)


  • Vymazať

    kikkus, 29. septembra 2012 o 17:11
    caraway seeds je to, čo bežne poznáme ako rascu lúčnu, cumin seeds je rasca rímska, je to rozdiel aj v slovenčine, myslím, že ľudia sú z toho dopletení kvôli tomu, že česi používajú pre rascu slovo kmín.


  • Vymazať

    olusci, 25. apríla 2013 o 09:12
    so záujmom som si prečítala aj všetky komentáre. Kikkus, píšeš, že "cumin seeds" je rasca rímska. V taliančine "cumino" je naozaj rasca. V slovníku ani nie je napísaná, lebo taliani rascu takmer ani nepoužívajú.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Šéfkuchár Ami El Gani: Môj sen je vlastná michelinovská reštaurácia
O tom, že gastronómia nemusí byť nudná, nás presvedčil Ami El Gani, šéfkuchár Holiday Inn Trnava, ktorý so svojim kreatívnym kuchárskym umením prináša nové trendy na slovenskú kulinársku scénu.

Ragú na horčici
Dnes si v Modre na barónku Megyesiovú už nikto nespomenie. Hádam len národný umelec Náco Bizmayer, ktorý u nej ako mladík prebýval.

Šéfkuchár Jozef Riska: Hľadáme chute a vône starého Prešporka
Na zorganizovanie úvodného večera Zimného festivalu jedla sa tento rok podujala známa bratislavská reštaurácia Zylinder. Jej šéfkuchár Jozef Riska nám predstavil, akú kuchyňu v Zylindri ponúkajú.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 5/2015: Fašiangy 2 Fašiangy 2
Časopis Varecha v piatok 30. januára v denníku Pravda.


TOPlist