Zemiakové placky

Zemiakové placky
Foto: Matus113
matus113Matus113, recept pridal: 27. novembra 2009 15:25Ďalšie jeho recepty

Klasické jedlo starých materí.


Suroviny

4-5
porcie
60
minút
príprava
30
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Ošúpeme a umyjeme zemiaky, ktoré najemno nastrúhame.

2

Nakrájame si cibuľku a orestujeme ju do zlatista.

3

Ošúpeme a rozpučíme cesnak, a dáme do nastrúhaných zemiakov. Pridáme hladkú múku, vajíčka (podľa množstva zemiakov), strúhanku (placky budú chrumkavejšie), čierne korenie, majorán, soľ, môžeme pridať čili korenie, osmaženú cibuľku a kto má rád a chce vyskúšať môžem pridať kyslú kvasenú kapustu nakrájanú na drobno. Všetko vymiešame a vysmážame. Placky nerobíme príliš hrubé, aby sa dobre prepiekli.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (4,5 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • Vymazať

    haston, 28. novembra 2009 o 04:41
    menej je niekedy viac. nedával by som do cesta kyslú kapustu.


  • Vymazať

    58vlasta, 28. novembra 2009 o 17:25
    No s kyslou kapustou sú predsa vynikajúce. Ale každému ako chutí...Zvyknem k tomu orestovať kuraciu pečienku na cibuli, dobre pikantnú a jedna placka, na to pečienka, druhá placka, navrch tatarku alebo jogurt...


  • Vymazať

    milan21, 28. novembra 2009 o 18:58
    Osmazenu cibulku nedavam obcania to nechcu ale nie je to zle.Precitaj si diskusiu o husacine


  • Vymazať

    kuchtik, 18. januára 2010 o 23:27
    Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie


  • Vymazať

    matus113, 30. januára 2010 o 13:39
    ahojte - skúšali sme dnes to jabĺčko k zmiakovým plackám, ale asi nam chutili viac bez neho.... koľko ľudí toľko chutí ....


  • Vymazať

    tinca, 19. apríla 2010 o 21:10
    Ja zasa pridávam do zemiakového cesta na placky /zemiakové babky u nás/ tak na 1/2 kg zeniakov 2-3 lyžice ovsených vločiek. A rada NAVYŠE,keď si chcem pred návštevou šmrncnúť, tak placky robím na dolkovej panvici, také maličké. Ale verte mi nikdy sa mi ani jedna neujde a stojím len pri sporáku a smažím a smažím....


  • Vymazať

    tinca, 19. apríla 2010 o 21:14
    P.S. ja dávam surovú cibuľku, ale robila som aj s kvasenou kapustou nemajú chybu. A ešte s kvasenou kapustou s vínkom, ktorú dostať v Lídli momentálne za O,89 euro,VYSKÚŠAJTE!!!


  • Vymazať

    evanaaa, 12. júla 2010 o 22:21
    Tinca, tú kapustu kupujem aj ja, je fakt dobrá. A keďže cukor nemôžem, kupujem ešte jednu v Kauflande, síce so sladidlom, aj tá je dobrá, niekedy ich kombinujem. Vidím, že aj takéobyčajné placky sa robia na sto spôsobov,komu ako chutia. A také maličké sú chutné - aj pre chuť, aj pre oči. Až na to, že ich robievam viac v zime ako v lete.


  • Vymazať

    forneta, 13. júla 2010 o 08:23
    no my ich robievame takto: zemiaky nastrúhané, do toho jedno vajce, kyslá smotana, sol, korenie... to je všetko...


  • Vymazať

    garanco, 2. septembra 2010 o 08:33
    Cibuľku dávam surovú (ušetrím jednu nádobku na umývanie), pridávam 1-2PL ovsených vločiek. S kyslou kapustou som robila raz, ale stravníci to odmietli, radšej si dajú surovú kyslú kapustu ako prílohu. Ako píše Evka, sto ľudí - sto chutí.


  • Vymazať

    dobryhrncekvar, 30. januára 2011 o 20:34
    zemiakové placky aj ja obľubujem, dávam nastrúhané zemiaky, vajce, surovú nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, majorán, soľ, hladká múka, na kúsky nakrájaná kvalitná klobáska, ktorá pustí peknú farbu a dodá mäsovú chuť. Keď sú mladé zemiaky a pustia viac šťavy pridám ovsené vločky, aby pobrali vodu, v zime, keď sú suchšie zemiaky,tak trocha smotany pomôže rozriediť a spojiť múku.


  • Vymazať

    oldomachac, 31. januára 2011 o 19:15
    presne ako je dane v recepte, aj u nas sa robia, hlavne s tou zlatovou cibulkou, ktera vlastne dava tu pravu chut od ,, starej mamy", ale vsetky ostatne doplnky(kapusta, ovsene vlocky, klobasa, ci ine) su tiez velmi prijemnym spestrenim tohto naseho typickeho a velmi chutneho jedla, dovolte prosim, malu perlicku, v mojej rodine sa toto jedlo pripravuje dost casto a to na dvoch panviciach naraz, pretoze, hlavne muzska cast rodiny, ich (prepacte za vyraz) doslova kradne z panvic a zerie, takze kolkokrat nestacia vysmazat ani dve panvice a zapijame ich s kyslym mliekom, dobru chut!


  • Vymazať

    lopota, 30. októbra 2011 o 21:12
    Do zemiakovej placky nepridávam cibuľku, iba strúhaný cesnak. Zemiaky, hladkú múku, vajíčko, soľ, majorán, trošku mlieka, aby boli chrumkavé a ružovkasté.

    Kyslú kapustu dávame na lokše, začal s tým môj syn a je to zaujímavá chuť.
    Budem pripravovať kyslú kapustu. Domáca je bez konzervačných látok.


  • Vymazať

    sisono, 12. marca 2012 o 17:53
    Na jednu porciu-1 zemiak,vajce,lyžica muky,červenu papriku,cesnak,majoran,rascu,soľ a čierne korenie.Žiadna veda.S kečupom je to PPF


  • Vymazať

    tomas, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 29. augusta 2012 o 13:30
    toto mal rád starký, už som to dávno nemal, asi treba dať.


  • Vymazať

    daniel, 29. septembra 2012 o 16:29
    Tak vam pani poviem ze budu take dobre ze az :).Zemiaky som postruhal v supke (naco sa vobec zeniaky supu? supa je to njzdravsie), akorat kyslu kapustu mam z polskeho obchodu a je dajaka sladka. Dobru chut z Londyna!


  • Vymazať

    daniel, 29. septembra 2012 o 16:36
    PS: tusim tomu nesvadci ten extra virgin olive oil na ktorom to prazim, mieto majoranu som dal oregano a trosku muskatoveho orechu, a tiez by som rad vedel ci je na slovensku rozdiel medzi medzi rascou a kminom, tu mi rasca pride uplne odveci a kmin je to co je nasa rasca. Skratka co-doma-bolo :)


  • Vymazať

    lusinkab, 29. septembra 2012 o 16:39
    @daniel rada na kyslu kapustu v UK:polska v sklenenych flasiach nikdy nie je kysla aspon co ja mam skusenost kedze ja mam rada poriadne kyslu :-) takze som sa vykaslala na to minat na nu peniaze,ale v asde maju polsku v plastovych sackoch a ta je neskutocne dobra akoby si ju zo sudka vytiahol popripade nemecka kysla kapusta ta je tiez dobra a hlavne kysla (ps:vo waitrose ju maju najlepsiu,myslim tu nemecku)


  • Vymazať

    lusinkab, 29. septembra 2012 o 16:42
    @daniel caraway seeds je nasa rasca a cumin seeds je nieco uplne ine :-)


  • Vymazať

    kikkus, 29. septembra 2012 o 17:11
    caraway seeds je to, čo bežne poznáme ako rascu lúčnu, cumin seeds je rasca rímska, je to rozdiel aj v slovenčine, myslím, že ľudia sú z toho dopletení kvôli tomu, že česi používajú pre rascu slovo kmín.


  • Vymazať

    olusci, 25. apríla 2013 o 09:12
    so záujmom som si prečítala aj všetky komentáre. Kikkus, píšeš, že "cumin seeds" je rasca rímska. V taliančine "cumino" je naozaj rasca. V slovníku ani nie je napísaná, lebo taliani rascu takmer ani nepoužívajú.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist