Zemiakové placky

Zemiakové placky
Foto: Matus113
matus113Matus113, recept pridal: 27. novembra 2009 15:25Ďalšie jeho recepty

Klasické jedlo starých materí.


Suroviny

4-5
porcie
60
minút
príprava
30
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Ošúpeme a umyjeme zemiaky, ktoré najemno nastrúhame.

Nakrájame si cibuľku a orestujeme ju do zlatista.

Ošúpeme a rozpučíme cesnak, a dáme do nastrúhaných zemiakov. Pridáme hladkú múku, vajíčka (podľa množstva zemiakov), strúhanku (placky budú chrumkavejšie), čierne korenie, majorán, soľ, môžeme pridať čili korenie, osmaženú cibuľku a kto má rád a chce vyskúšať môžem pridať kyslú kvasenú kapustu nakrájanú na drobno. Všetko vymiešame a vysmážame. Placky nerobíme príliš hrubé, aby sa dobre prepiekli.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

21 komentárov k receptuMožnosť mazania komentárov autorom receptu bola zrušená na základe diskusie s používateľmi. Nech nie je diskusia na Vareche o cenzúre názorov, ktoré sa nám nepáčia, ale o receptoch, varení a jedení. Každému chutí niečo iné, koľko ľudí toľko chutí. Tak sa nehádajme, a radšej vylepšujme recepty.
  • haston, 28. novembra 2009 o 04:41
    menej je niekedy viac. nedával by som do cesta kyslú kapustu.


  • 58vlasta, 28. novembra 2009 o 17:25
    No s kyslou kapustou sú predsa vynikajúce. Ale každému ako chutí...Zvyknem k tomu orestovať kuraciu pečienku na cibuli, dobre pikantnú a jedna placka, na to pečienka, druhá placka, navrch tatarku alebo jogurt...


  • milan21, 28. novembra 2009 o 18:58
    Osmazenu cibulku nedavam obcania to nechcu ale nie je to zle.Precitaj si diskusiu o husacine


  • kuchtik, 18. januára 2010 o 23:27
    Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie


  • matus113, 30. januára 2010 o 13:39
    ahojte - skúšali sme dnes to jabĺčko k zmiakovým plackám, ale asi nam chutili viac bez neho.... koľko ľudí toľko chutí ....


  • tinca, 19. apríla 2010 o 21:10
    Ja zasa pridávam do zemiakového cesta na placky /zemiakové babky u nás/ tak na 1/2 kg zeniakov 2-3 lyžice ovsených vločiek. A rada NAVYŠE,keď si chcem pred návštevou šmrncnúť, tak placky robím na dolkovej panvici, také maličké. Ale verte mi nikdy sa mi ani jedna neujde a stojím len pri sporáku a smažím a smažím....


  • tinca, 19. apríla 2010 o 21:14
    P.S. ja dávam surovú cibuľku, ale robila som aj s kvasenou kapustou nemajú chybu. A ešte s kvasenou kapustou s vínkom, ktorú dostať v Lídli momentálne za O,89 euro,VYSKÚŠAJTE!!!


  • evanaaa, 12. júla 2010 o 22:21
    Tinca, tú kapustu kupujem aj ja, je fakt dobrá. A keďže cukor nemôžem, kupujem ešte jednu v Kauflande, síce so sladidlom, aj tá je dobrá, niekedy ich kombinujem. Vidím, že aj takéobyčajné placky sa robia na sto spôsobov,komu ako chutia. A také maličké sú chutné - aj pre chuť, aj pre oči. Až na to, že ich robievam viac v zime ako v lete.


  • forneta, 13. júla 2010 o 08:23
    no my ich robievame takto: zemiaky nastrúhané, do toho jedno vajce, kyslá smotana, sol, korenie... to je všetko...


  • garanco, 2. septembra 2010 o 08:33
    Cibuľku dávam surovú (ušetrím jednu nádobku na umývanie), pridávam 1-2PL ovsených vločiek. S kyslou kapustou som robila raz, ale stravníci to odmietli, radšej si dajú surovú kyslú kapustu ako prílohu. Ako píše Evka, sto ľudí - sto chutí.


  • dobryhrncekvar, 30. januára 2011 o 20:34
    zemiakové placky aj ja obľubujem, dávam nastrúhané zemiaky, vajce, surovú nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, majorán, soľ, hladká múka, na kúsky nakrájaná kvalitná klobáska, ktorá pustí peknú farbu a dodá mäsovú chuť. Keď sú mladé zemiaky a pustia viac šťavy pridám ovsené vločky, aby pobrali vodu, v zime, keď sú suchšie zemiaky,tak trocha smotany pomôže rozriediť a spojiť múku.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 10 komentárov)
  • oldomachac, 31. januára 2011 o 19:15
    presne ako je dane v recepte, aj u nas sa robia, hlavne s tou zlatovou cibulkou, ktera vlastne dava tu pravu chut od ,, starej mamy", ale vsetky ostatne doplnky(kapusta, ovsene vlocky, klobasa, ci ine) su tiez velmi prijemnym spestrenim tohto naseho typickeho a velmi chutneho jedla, dovolte prosim, malu perlicku, v mojej rodine sa toto jedlo pripravuje dost casto a to na dvoch panviciach naraz, pretoze, hlavne muzska cast rodiny, ich (prepacte za vyraz) doslova kradne z panvic a zerie, takze kolkokrat nestacia vysmazat ani dve panvice a zapijame ich s kyslym mliekom, dobru chut!


  • lopota, 30. októbra 2011 o 21:12
    Do zemiakovej placky nepridávam cibuľku, iba strúhaný cesnak. Zemiaky, hladkú múku, vajíčko, soľ, majorán, trošku mlieka, aby boli chrumkavé a ružovkasté.

    Kyslú kapustu dávame na lokše, začal s tým môj syn a je to zaujímavá chuť.
    Budem pripravovať kyslú kapustu. Domáca je bez konzervačných látok.


  • sisono, 12. marca 2012 o 17:53
    Na jednu porciu-1 zemiak,vajce,lyžica muky,červenu papriku,cesnak,majoran,rascu,soľ a čierne korenie.Žiadna veda.S kečupom je to PPF


  • tomas, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 29. augusta 2012 o 13:30
    toto mal rád starký, už som to dávno nemal, asi treba dať.


  • daniel, 29. septembra 2012 o 16:29
    Tak vam pani poviem ze budu take dobre ze az :).Zemiaky som postruhal v supke (naco sa vobec zeniaky supu? supa je to njzdravsie), akorat kyslu kapustu mam z polskeho obchodu a je dajaka sladka. Dobru chut z Londyna!


  • daniel, 29. septembra 2012 o 16:36
    PS: tusim tomu nesvadci ten extra virgin olive oil na ktorom to prazim, mieto majoranu som dal oregano a trosku muskatoveho orechu, a tiez by som rad vedel ci je na slovensku rozdiel medzi medzi rascou a kminom, tu mi rasca pride uplne odveci a kmin je to co je nasa rasca. Skratka co-doma-bolo :)


  • lusinkab, 29. septembra 2012 o 16:39
    @daniel rada na kyslu kapustu v UK:polska v sklenenych flasiach nikdy nie je kysla aspon co ja mam skusenost kedze ja mam rada poriadne kyslu :-) takze som sa vykaslala na to minat na nu peniaze,ale v asde maju polsku v plastovych sackoch a ta je neskutocne dobra akoby si ju zo sudka vytiahol popripade nemecka kysla kapusta ta je tiez dobra a hlavne kysla (ps:vo waitrose ju maju najlepsiu,myslim tu nemecku)


  • lusinkab, 29. septembra 2012 o 16:42
    @daniel caraway seeds je nasa rasca a cumin seeds je nieco uplne ine :-)


  • kikkus, 29. septembra 2012 o 17:11
    caraway seeds je to, čo bežne poznáme ako rascu lúčnu, cumin seeds je rasca rímska, je to rozdiel aj v slovenčine, myslím, že ľudia sú z toho dopletení kvôli tomu, že česi používajú pre rascu slovo kmín.


  • olusci, 25. apríla 2013 o 09:12
    so záujmom som si prečítala aj všetky komentáre. Kikkus, píšeš, že "cumin seeds" je rasca rímska. V taliančine "cumino" je naozaj rasca. V slovníku ani nie je napísaná, lebo taliani rascu takmer ani nepoužívajú.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist