Zemiakové placky

sorinka33 - fotkasorinka33, 21. januára 2012
Zemiakové placky
Foto: sorinka33

Recept ako ich robí moja mama :) Chutné, jednoduchá príprava.

3
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks väčšie
3-4 strúčiky
3 PL
 alebo tymián




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, nastrúhame. Zmiešame s múkou, celým vajcom a roztlačeným cesnakom. Vzniknuté cesto osolíme a okoreníme.

  2. 2

    Placky robíme ako palacinky (t.j. na panvici a oleji robíme tvary aké chceme v dostatočnej hrúbke), buď dávame viac kúskov na jeden krát - bude ich viac menších, alebo po jednej, čiže budú väčšie.

  3. 3

    Môžeme ich jesť s kyslou smotanou alebo zakysankou, prípadne niečím podobným.

Diskusia k receptu

majo51
Dal by by som si. Ja nedávam vajíčko,lebo zemiaky obsahujú toľko škrobu že tam to vajíčko nechýba. Rada pre tých ktorí držia delenú stravu.
1x deni15
michsamant
mnam, ja robim presne takto, zrovna som dnes rozmyslala, ze by som si dala... velmi pekne foto
dorisa
super.....ja dávam ešte cibuľu, rascu a čierne ml.korenie.....narobila si mi chute
tykadielko
zemiakové placky...mňam...tiež pridávam rascu,korenie,troška červenej papriky a vegety :-)
cica2
lákavé a pekné foto, aspoň jednu placku by som ochutnala :-)
kumari
mňamky :-) ...dávam do KK (priznám sa, ja som zemiakové placky veľmi často nerobievala, ale tieto Tvoje vyzerajú na fotke tak chutne, že tiež mám chuť si jednu zobrať) :)
orchidea
mám veľmi rada zemiakové placky ale tiež pridávam aj cibuľu a rascu a niekedy aj trošku vegety a aby boli mäkké tak trochu kyslej smotany, to som sa niekde dočítala sú ozaj výborné


sorinka33
ja rascu nerada, preto si ju radsej odpustim. a taketo mi pripominaju moje detske casy :) proste od mamy :)
evanaaa
Lákavé foto, dávno sa na ne chystám. Tiež nedávam vajce, ale ani vegetu, aby mi neskreslila tú pravú chuť placky, aj keď niekde ju používam. Dávam viac cesnaku a mám rada, ak je placka chrumkavá tak, že ak ju chytím do ruky za kraj, nemá sa prehnúť, preto som sa trošku divila @orchidea , že do nich dáva smotanu aby boli mäkké. Ale každý také nemá rád, chute sú rôzne.
1x dandy
evanaaa
Myslela som tým, že každý nemá rád chrumkavotvrdšie, aby nebolo zle vysvetlené.
michsamant
Takto sa zemiakove placky robili vzdy aj u nas. Vcera som ich robila, len davam viac cesnaku. Ale velmi som si pochutila :) Vdaka za pripomenutie, uz davno som ich nejedla (ani neviem preco).



turistka
@Sorinka33 , od detstva som robila tzv. panenské zemiakové placky, taký recept má i na stránke @Zemo , sú to placky bez vajec, ako dieťa som recept považovala za ten pravý, až kým mi nepovedali, že sa dáva i vajce, tak som začala pridávať vajce. No vraví sa zvyk je železná košeľa a tak zabúdam mnohokrát na vajce. Na palacinkár urobím 3 kúsky, lebo najlepší na plackách je chrumkavý kraj.
skye
Presne takto ich robievam aj ja a k tomu caj :-)
cien
Ako napísala Dorisa , tak aj ja pridávam do cestíčka ml.korenie, drvenú rascu a opraženú cibuľku. Potom netreba dávať toľko oleja na panvicu len trošku lebo cesto už obsahuje olej s cibuľky dusenej. Zvyknem pridať aj pokrájanú slaninku či párok alebo salám... Ako máme chuť v ten den... Skúšala som aj do cestíčka pridat nakrájanú kyslú kapustu s klobáskou a možem vrelo doporučiť , s klobáskou aj bez nej len s kapustou. Vynikajúca kombinácia a chuť. Zemiaky zásadne strúham na strúhadle s velkým okom, máme to tak radi ked je v plackách cítiť chuť chrumkavých opečených kúskou zemiakou. Pomixovane zmesi na kašu alebo jemne postrúhané nie sú podla mna moc dobré, nevynikne chuť zemiakou a je cítiť dosť múku.
1majka
Aj ja robím podobne, iba do cesta pridávam nadrobno nakrajanú slaninku , opraženú na cibulke...mňamka.....odporúčam......
ivkopresov
Ja som si urobil troška menšie a na škaredý tanier, lebo iný nemám ale boli skvelé :)
1x rea1
hamrik
Robil som placky dnes, lebo manželka robila palacinky čo ja nemusím. Ale vyskúšal som iný spôsob strúhania zemiakov. Normálne to vždy strúham na kuch. robote, dnes som nestrúhal, ale podrtil drtičom, najskôr trošku slaninky pre vôňu a potom zemiaky, do toho cesnek, vajičko 2 lyž. múky trocha soli a zamiešal. Za pár sekund to bolo pripravené a super.
dellawar
Ja robím zásadne bez múky, s cibuľou, ale chválim za bod 3 v postupe.
anna52
Ja dávam aj cibuľu, mletú rascu, mleté čierne korenie a troška prášku do pečiva. Pečiem ich na panvici pre volské oká, placky sú malé, pekné a chutné.
elekra
Máš ich krásne. Robila som v piatok s kyslou kapustou ako písala @cien. Sú vynikajúce. A pridávam najemno nakrájanú cibuľu a majoránku.
janka515
vyborny recept a ja zase pridavam trosku mlieka aby boli chrumkave, ani neviem kto mi poradil
1x viedra
používateľ nemá avatar
lod
lod
Prosim ta Sorinka, placky podla tvojho receptu boli tvrde, resp. take pevne. Mali by byt mekksie, aby sa dali prehnu, tak ako palacinky. Tak som musela hladat iny recept, a nasla som, ze pridavaju mlieko a nedavaju hladku muku ale polohrubu muku. Prosim ta, preco si sa rozhodla do receptu dat hladku, ked vacsina dava polohrubu muku? Skoda, ze som na to neprisla skor, lebo placky podla tvojho receptu boli zbytocne pevne a neohybne, takze ich mozem robit odznovu.
chica114
No...mňam!!! Zemiakové placky milujem. Tvoje vyzerajú super!! Dávam 5* a do kk :-)
pabllo76
aj ja takto robim takto no vo vačšom množstve a pridavam struhanku su chrumkavejšie a ovela menej mastne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia