Zemiakové placky s kyslou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Milujem zemiakové placky, len sa mi ich nechce robiť. A tak, keď môj muž včera povedal, že by si dal zemiakové placky, sľúbila som mu ich pod podmienkou, že mi pomôže.

Postup

  1. Postup: manžela pošleme do pivnice po zemiaky. Dúfame, že sa nám vráti včas ! Preto ho pošleme s predstihom a ak sa vráti do hodiny, je to v norme. Posadíme ho k televízoru, nech nám tie zemiaky načistí. Hrubú prácu, čiže strúhanie zveríme robotu, ak nemáme robot donútime manžela. Ak sme toto zvládli, manžela necháme pri TV a my pokračujeme ďalej.
  2. K zemiakom pridáme všetky koreniny, vajíčko, máličko hladkej múky a na malé kocky nakrájanú a rozpraženú slaninku. Dobre premiešame. A ihneď upečieme jednu maličkú, testovaciu placku, ktorú za horúca zjeme aby sme zistili čo tomu ešte chýba. A ak tomu niečo chýba, napr. soľ tak to rýchlo napravíme a upečieme druhú maličkú placku tzv. lákaciu. Tou nalákame manžela pod zámienkou koštovky do kuchyne a keď je chudák úplne zblbnutý tou dobrotou, strčíme mu do ruky obracačku, a zo slovami: "Ak chceš jesť, musíš piecť!" utečieme z kuchyne.
  3. Asi po pol hodinke sa vrátime a popri fotení a konzumovaní chválime a chválime a chválime, takže náš sobášený si ani nevšimne, že sme mu zož.... teda zjedli polovicu placiek
  4. popri smažení placiek chlapec hravo zvládne aj podusenie kapusty. To už je vlastne brnkačka. V kostrólku si rozpraží na drobno nakrájanú prerastenú slaninu, pridá nakrájanú cibuľu, opraží, pridá kyslú kapustu a podusí len trošku aby kapustička zostala voňavá, chrumkavá.
  5. Keď je všetko zdarne spravené, kuchyňa uprataná, riad umytý môžeme servírovať a sadnúť si ku stolu. Tu ale zisťujeme, že brucho máme už dávno plné s toho ako sme si sem aj tam uchmatli voňavučkú, dobručkú zemiakovú placku a veru zjedli sme ich neúrekom.
  6. A pre vás ktorí ste to nikdy neskúsili malé odporúčanie: na placku si naložte udusenú kapustu a posypte kúskami opraženej slaninky a zaručujem vám nebíčko v papuľke. A samozrejme, ja aj môj manžel vám prajeme dobrú chuť :-)