Zemiakové placky fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 6. augusta 2010
Zemiakové placky (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento recept som zaradila,preto že ak ráz budem vydávať kuchársku knihu /nemyslím to vážne/,namal by chýbať.

15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1,5  lyžičky
1 lyžička
1 lyžička
1  ks
150  g




Postup

  1. 1

    Očistené,surové zemiaky zomeliem v mixéry.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridám múku,vajíčko soľ,razcu,majoránku,cesnak.Premiešam

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vysmážam z oboch strán na oleji.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pekne do zlatova.Roím ich malé.Je to skôr a zdá sa nám že ich je mnoho.Lepšie sa prepečú.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravím si tanier s papierovými utierkami,kde odsajem tuk.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokračujem.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Placky sú už na tanieri.Ku ním mliečko.Ja mám rada aj kyslú smotanu.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

marta23
Myslím si, že ďalšou dobrou a chutnou variantou je pridať do cesta buď na jemno postrúhanú alebo tiež pomixovanú na mixéri ( i ) cukinu ale aj mladú tekvičku.Rascu pridávam drvenú (dostať kúpiť ako drcený kmín). Placky sú chrumkavejšie, keď sa voda zo zmixovaných zemiakov nahradí mliekom. Inak veľmi chutná večera.
tinca
@martu ška mňam len sa pustiť do nich, sú príkladne usmažené, ja pridávam naopak celú rascu je ju treba vidieť a ja dávam ešte peržlenovú vňaťku, ale to je len detail.
zdezda
Stará, dobrá klasika, mám radšej strúhané zemiaky, sú tiež chrumkavejšie a robím ich tenké, nepravidelných tvarov :-))), lebo sú rýchlejšie hotové, no i tak mám stále prázdny tanier, stále mi ich niekto zbaští :-))), tie tvoje sú peknučké !
evusik
prvé čo som si všimla bolo, že tvoje placky sú ako pampúšiky, krásne, nabuckané, ja ich mám také strapaté.... potom som si všimla množstvo múky a myslím, že tam je ten rozdiel, ja dávam iba za lyžicu múky, takže sú viac také zemiakové, ale každý robí podľa svojej chuti.... tie tvoje sú úplne parádne, a na tú kuchársku knihu myslím, máš receptov dosť, či nie?..... a ja ešte dávam na kocočky vyškvarenú slaninku :-)
martina34
Tatranka, presne ako by si moje odfotila, aj ja robievam takéto malé a suroviny tiež sú také až na to, že ja zvyknem pridať štipku červenej papriky. :-))
martina34
a zabudla som, aj cibuľku, ktorú si na jemno nakrájanú osmahnem na štipke oleja. Potom má v haruli sladučkú chuť. mňam
ketty3811
mňam,mňam placky môžem stále.Práve som dostala na nich takú chuť,že si ich dnes asi urobím.
satin2
ja pridávam cukynu a nadrobno nakrájanú oravskú slaninu.....
delikatesa.....
sovka62
Napadla mi pesnička českých emigrantov: Bramborovou placku se škvarkama, jak je dělávala moje máma, tu mi už nedá nikdo na světe, ani na žádné jiné planetě...... ale keby sa dostali k týmto tvojim plackám, bolo by po žiali, určite by boli nadšení.
tatranka
Páčia sa mi vaše všetky komentáriky aj s náučnými pripomienkami a dobrými radami.@marta23 neuveríš,mohla by som dať drvenú rascu,ale pre mňa je príma prekvapko,keď zahryznem do celej rasce.Mám ju rada.Tiež robievam zvlášť aj z cukiny placky.A tej múky je asi naozaj viac.Verím,že sú menej zemiačkové,ale práve preto tak naskočia.
elisticka
Martuska mňam taku chuť si mi narobila že zajtra ich idem urobiť idem si urobiť očko u manžela:-))))
tatranka
Aj môj manžel má rád placky.Tiež to bolo na jeho prianie.No pred nimi sme mali dobrú kapustovú polievku s mäskom a klobáskou.Vieš tie placky by neboli stačili.
torticka
Tatranka, ako robíš Ty, tak ich robím aj ja. Len škoda, že mi je potom straaašne zle. (lebo sa ich objem).
tatranka
@torticka aj ja ich mám veľmi rada.Dávam si pozor pri jedení.Oni sú dosť ťažké na žalúdok,takže torticka s mierou!
evanaaa
ja len čítam vaše komentáre, rozmýšľam, čo si dám, aj keď je už dosť hodín na jedenie, ale tieto obrázky chutných placiek ma dorazili. Źalúdok mi bude ešte viac zvierať, musím si niečo zajesť, či chcem, či nechcem.a rozmýšľam, či by boli dobré placky z novších zemiakov, alebo sú už staré?
tatranka
@evanaaa , tie placky na obrázku sú z nových zemiakov.Staré nemám,povodeň nám ich zaplavila.Ale z nových mám radšej.Sú pekné bielučké.
azza
áno z nových sú lepšie ,ja mám rád pečené na sucho na platni.skúste ,sú super.
igor63
Je to pravda, že z nových zemiakov sú placky bielšie, ale nové zemiaky obsahuju viacej vody a tým pádom sa musí pridávať viac múky a tým sa náš objem váhy zvyšuje a aj preto to môže byť ťažké na naš žalúdok. Ja osobne robievam placky zo starších zemiakov, ktoré su viac škrobové a preto dávam oveľa menej múky. Nerobím ich také nabucané, ale pekne ich roztiahnem na panvici a opečiem z oboch strám. Okraje sú potom chrumkavé a s kyslym mliekom uňo ňuňo.
45katka1
Ja sa jednoznacne pridavam k nazoru,pridat trocha mlieka.Placky su naozaj potom ovela chrumkavejsie.Ja to tak robim stale a su vyborne,ale ten napad so slaninkou...tak to som este nerobila..ale urcite vyskusam...super:-)
evanaaa
Veď práve preto som sa pýtala, lebo som počula názory, že na placky sú - aj kvôli viac škrobu - lepšie staré zemiaky, aj na halušky. igor, dobre si to vysvetlil, ináč, mne farba nevadí , aké sú, len aby boli chrumkavé a keďže som ich z nových zemiako nerobila, verím aj Tatranke, že sú dobré.
bozulka
Zemiakové placky robievam rôzne-čisto zemiakové,pol-na pol zemiaky cukina,so slaninkou,keď mám domáce oškvarky,mám rada pridať čerstvé lesné huby,mám rada aj s párkom na kolieska .A úplne najradšej placky po Kaplicku./Kto nepozná-na tenko roztlačíme cesto na zem.placky,na to položíme tenký plátok ochuteného brav.mäsa a ten zakryjeme ďalšou lyžicou cesta na tenko.Smažíme pomaly.Miesto bravčového môže byť aj tenký plátok údeného./Tak môžeme placky meniť a robiť vždy iné.
alexdidi
Placky mám tiež rada a toto je naozaj ukážkové pre mladé gazdinky...z nových zemiakov sú výborné, bielučké, chrumkavé. Nové zemiaky majú veľa vody, preto postrúhané zemiaky dám odtiecť na sito, vodu zlejem a škrób využijem na ďalšie spracovanie. Múky potom stačí za lyžicu. Pridávam aj trochu kyslej smotany. Najradšej ich mám na suchej platni ako @azza. Uviedla som recept na Vareche ako Východniarsky podlistník a nalešniky.
tetuska
a s tým mliečkom, ešte robievam na polovice s cuketou, alebo plnené maskom alebo pečienkou, ale to určité robievate viacerí...
hefi
ja v zime zvyknem nadrobno nasekať sudovú kapustu a za hrsť pridať do cesta. Ak je veľmi kyslá, premyjem. Keď nedávam kapustu tak robím ako bozulka - tenšie a väčšie, sú také chrumkavejšie. "Koľko hláv - toľko chutí"
bea21
ja namiesto muky davam struhanku, su take chrumkavejsie.
danila
ja pridávam ovsené vločky,tie pustenú vodu zo zemiakov vcucnú a potom sú krásne chrumkavé a aj zdravšie
tatranka
Ďakujem za kopec ohromných a poučných nápadov.Veď sa celý svoj život učíme zdokonaľujeme.
veronika18
Mnanm placky.. najoblubenejsie moje jedlo.. Presne tak ako je napisany postup to robim aj ja..
evasik
tatranka, čítam všetky Tvoje recepty. Je ich už pomaly dosť na kuchársku knihu.A všetky sú super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia