Zemiakové pirohy s tvarohom fotorecept

renama - fotkarenama, 16. januára 2012
Zemiakové pirohy s tvarohom (fotorecept)
Foto: renama

Ponúkam Vám ďalší recept na pirohy, ale tieto sú tentokrát zo surových zemiakov.

20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Plnka:
  čerstvé celé




Postup

  1. 1

    Najprv si zemiaky očistíme a postrúhame na jemno. Cez čistú utierku postrúhané zemiaky pretlačíme a šťavu necháme odstáť. Ja som použila gázu a pomohla som si aj cedidlom.

    Zemiakové pirohy s tvarohom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Škrob, ktorý sa usadí si ponecháme, šťavu zlejeme a škrob pridáme k zemiakom. Ja som mala čistých odšťavených zemiakov 400g.

    Zemiakové pirohy s tvarohom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme k tomu trošku múky, ja som dala na tých 400g, 10 PL hrubej múky a vytvoríme cesto. Cesto je dosť jemné. V dlani formujeme malé placky, ktoré plníme plnkou a sformujeme malé pirôžky. Plnku si pripravíme zmiešaním všetkých surovín.

    Zemiakové pirohy s tvarohom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotové pirôžky hádžeme do vriacej, osolenej vody.

    Zemiakové pirohy s tvarohom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď som ich robila prvýkrát, tak asi po minúte sa trošičku zemiakov uvoľnilo a bála som sa, že sa mi rozpadnú celé, tak som ďalšie už ani nepridávala, ale nič sa im nestalo ;) a tak som varila na dvakrát. Tak sa nezľaknite, ak sa to stane aj Vám. Uvarené vyberáme vareškou, polejeme roztopeným maslom, podávame s kyslou smotanou a slaninkou. Každému podľa chuti :) Tak dobrú chuť aj Vám

    Zemiakové pirohy s tvarohom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marijanka712
zaujal ma tvoj recept trocha som prekvapená , že ani sol ani vajce sa do cesta nedáva a hlavne , že to drží pokope ja by som asi neodolala a to jedno vajce do cesta dalal, neskúšala si to ? ale iste to vyskúšam . dik za rp
renama
@marijanka712 tieto pirohy varila manželova babka na štedrý večer, u nich to boli bobaľky. Ona bola rusínka a robili to takto. Lenže ja som ju nepoznala a dlho som hľadala tento recept, pretože zomrela skôr, ako som ju spoznala. Až minulý rok som našla v jednom denníku a tam bol len matný popis ako niekto robí pirohy, tak som to skúsila a manžel sa potešil, že konečne sme prišli na ten recept ;)
Takže robím takto, originál, ako ich manžel pozná :)
jatanika
podobné cesto na pirohy má v receptoch aj @babidka , aj s vajíčkom .... pirohy pečie alebo vypráža ... raz určite vyskúšam aj ja :-))
darinocka
Na východe sa bežne robí cesto zo surových postrúhaných zemiakov a múky.Bez vajec a nerozíde sa.Takto sa robia aj rezance do polievok.Cesto sa rozvaľká a nakrája.Zrejme chudobnejšie rodiny nemali vajíčka,preto si pomohli zemiakmi.Podobne sa robia Kamionske pirohy,len tie sa, naplnené tvarohovou plnkou,vyprážajú z oboch strán. ;)
dajda
Výborný recept,takéto mám rada..zemiakové pirohy,knedle,slaninka,cibulka a podobne.Tvaroh som si dnes kúpila a v piatok idem vyskúšat pirohy skôr nemôžem,úžívam tabletky, kde je mlieko zakázané.
hannah22
receptov na pirohy nikdy nieje dosť, ukladám a teším sa .... :))
marta5
U nás v Michalovciach sa na Vianoce robia bobaľky s tvarohom,ale tie sú s kysnutého cesta.Pirohy robíme so zemiakovou plnkou, cesto je podobné ako na rezance.Po uvarení sa polejú maslom.Sú veľmi chutné.
milina
To je cesto zo surových zemiakov? Poznám pirohy, ale cesto robím z uvarených zemiakov, s takýmto receptom som sa ešte nestretla. Ukladám do KK.
anina43
aj nás sa robievajú pirohy z varených zemiakov, zo surových nepoznám, uložím do KK a niekedy vyskúšam
zuzka193
hneď som vedela, že je to tvoj recept, na pirohy sa už dlho chystám, tak keď sa odhodlám, vyskúšam aj tvoj.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia