Zemiakové pagáčiky (fotorecept)

Zemiakové pagáčiky (fotorecept)
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 25. októbra 2012 16:02Ďalšie jeho recepty

Zemiakové pagáčiky podávam k polievkam na kyslo, najčastejšie k šošovicovej polievke. Chutia aj sami o sebe a sú vhodným pohostením aj k vínečku, najmä tam, kde zo zdravotných alebo chuťových dôvodov nemôžu byť oškvarkové pagáčiky. Našla som na nete recept, ktorý je odlišný od tých, ktoré poznám, ale vynikajúci.

Suroviny

1 dávka - 2 plechy -
porcia
120
minút
príprava
15
minút
na 170 °C

Postup prípravy receptu

1

Očistené a zemiaky som uvarila do mäkka v osolenej vode, scedila a dala do vandlíka.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1

2

Pretlačila som ich pretláčadlom na zemiaky na hladkú kašu.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2

3

Pridala som k nim vajce, mlieko a kyslú smotanu.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3

4

Pridala som zmäknutú Ramu, môže byť aj Hera alebo maslo.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4

5

Všetko som spolu pomocou vidličky vymiešala na hladkú hmotu.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5

6

Prisypala som preosiatu múku, cukor, sušené droždie, postupne som všetko zmiešavala aj so soľou a spracovala rukami až vzniklo hladké, lesklé, mäkké, pružné, dosť lepivé cesto.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6

7

Povrch i spodok cesta som posypala múkou a prikryté čistou utierkou som nechala na teple vykysnúť - asi 30 minút, viac netreba, lebo cesto zbytočne redne.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7

8

Cesto som ešte raz dobre premiesila rukami a vyklopila som ho na pomúčenú dosku, pomúčila som aj vrch cesta.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8

9

Cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 1 cm, treba podsypávať múkou, lebo sa dosť lepí.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9

10

Preložila som okraje cesta do stredu, tak ako je vidno na obrázku.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10

11

Potom som ho preložila ešte cez stred, čím vzniknú 4 vrstvy cesta nad sebou.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11

12

Tak isto som ho poskladala aj po dĺžke - t. j. kratšie okraje z oboch strán najprv do stredu a ešte cez stred, čím vzniklo 8 vrstiev cesta. Znovu som riadne pomúčila spodok a vrch cesta a nechala som ho odpočívať 15 minút.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 12

13

Toto skladanie som opakovala ešte 2x a po poslednom skladaní, ked odpočívalo cesto 15 minút, som ho rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm. Rozvaľkala som len polovicu cesta a druhú polovicu som odložila prikrytú do chladničky - tú som robila až na druhý deň a znovu som mala čerstvé pagáčiky.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 13

14

Povykrajovala som pagáčiky a nechala som ich ešte 20 minút nakysnúť.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 14

15

Poukladala som ich na plech s pečiacim papierom a potrela som ich rozšľahaným bielkom so soľou. Kto chce, môže ich posypať rascou, sezamom, makom, sstrúhaným syrom, ja som ich nechala hladké.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 15

16

Piekla som ich 15 minút v trúbe vyhriatej na 170 stupňov. Môže byť aj 12 minút až 20 minút, v závislosti od toho, aké veľké pagáčiky spravíte Vy a a ako pečie Vaša trúba.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 16

17

Hotové pagáčiky som uložila na podnos., sú vynikajúce za tepla i za studena. Chutia nielen k polievkam na kyslo ako druhý chod, ale aj samostatne, sú vhodným pohostením k posedeniu pri vínečku, majú jemnú chuť a pekne lístkujú. Prekvapíte aj tam, kde sa obyčajne podávajú oškvarkové alebo iné pagáčiky - vrelo odporúčam vyskúšať.
Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 17



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 9 ľudí (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • cica2, 25. októbra 2012 o 16:44
    sú krásne, ako maľované :-)


  • afataga, 25. októbra 2012 o 17:12
    mozu byt vyborne, len ja nepouzivam margariny, radsej maslo a myslim ze by mohla byt aj mast, ja oskvarkove nemam rada a preto sa mi tieto pacia, isto ich vyskusam


  • malroxa, 25. októbra 2012 o 17:32
    to je báseň. to vyskúšam. mám rada aj oškvarkové a vôbec všetky druhy. v obchode nikdy nemajú dobré pagáče


  • izabella929, 25. októbra 2012 o 18:19
    jaj, to fajnotka, toto mám aj ja rada,,.-))krásne sa ti vydarili.-)


  • medovnicek, 25. októbra 2012 o 19:10
    nádhera, čisto zemiakové som ešte nepiekla, týmto receptom si ma navnadila


  • marijanka712, 25. októbra 2012 o 20:09
    @pusta opäť krásne vydarené pagačiky a ešte k tomu zemiakové mám uvaranú fazulku tak si ich zajtra skusim upecť k nej ...


  • mia2404, 25. októbra 2012 o 20:59
    tak vyskúšam určite aj tvoje pagáčiky , sú odlišné čo robievam ja , ale vyzerajú mňamkovo :-)


  • zdezda, 26. októbra 2012 o 00:06
    ...jééééééééj, konečne ich vidím, vďaka tebe, ako sa presne robia, lebo moja bývalá kolegynka ich pravidelne piekla na svoj sviatok, no keď sme prestali spolu robiť, prosila som si tento rcp od nej a ona mi ho ochotne poslala prostredníctvom 3xSMS, čo bolo dosť ťažko si predstaviť, i keď som si ich odpísala(pracne) :-)))) dík


  • pusta, 26. októbra 2012 o 04:06
    @cica2 , dakujem.


  • pusta, 26. októbra 2012 o 04:08
    @afataga , už len boli výborné. spravím znovu a podľa tohoto receptu. neviem, či je vhodná aj masť, ale maslo určite. ved vyskúšaj, uvidíš. dakujem


  • pusta, 26. októbra 2012 o 04:09
    @malroxa , sú veľmi jemné a vynikajúco chutia.


  • pusta, 26. októbra 2012 o 04:10
    @izabela929 , vážim si to. dakujem ti.


  • pusta, 26. októbra 2012 o 04:12
    @medovn íček, ak vyskúšaš, budem veľmi rada. síce milujeme oškvarkové pagáčiky, ale je obdobie, ked sa ideme utĺcť práve za zemiakvými. dakujem.


  • pusta, 26. októbra 2012 o 04:14
    @marijanka712 , vidíš - práve zemiakové pagáčiky sa budú veľmi hodiť, len vyskúšaj, budem sa tomu tešiť. dakujem ti.


  • pusta, 26. októbra 2012 o 04:35
    @mia2404 , áno sú naozaj mňamkové...poteší ma, ak ich vyskúšaš. dakujem ti.


  • pusta, 26. októbra 2012 o 04:39
    @zdezda , ja som ten recept prekladala. nebolo všetko také jasné v postupe, ale rozlúskla som to, prišla som na to, postup som potom podrobne rozpísala a vydarili sa veľmi. poznám viacero receptov na zemiakové pagáčiky a tieto sú zatiaľ najlepšie. dakujem ti.


  • elekra, 26. októbra 2012 o 13:31
    @pusta , máš ich nádherné


  • zuzulienav, 26. októbra 2012 o 14:31
    Vyzeraju perfektne:)). Myslite ze by sa dali spravit aj z polovicnej davky?


  • sonulienka, 26. októbra 2012 o 14:54
    prekrásne recept ukladám KK


  • pusta, 26. októbra 2012 o 15:17
    @elekra , veľmi pekne ti dakujem.


  • lusinkab, 26. októbra 2012 o 15:18
    ulozene v KK,to by bol asi hriech nieco take uzasne nevyskusat :-) na 1***** ako stale :-)


  • pusta, 26. októbra 2012 o 15:21
    @zuzulienav , potešila si ma. pravdaže, zemiakové pagáčiky sa dajú urobiť aj z polovičnej dávky. ja som z celej dávky odložila polovicu hotového cesta do chladničky a mali sme aj na druhý deň čerstvé. vyskúšaj,. dakujem ti.


  • pusta, 26. októbra 2012 o 15:24
    @sonulienka , som veľmi rada, že sa ti páčia. veľmi pekne ti dakujem.


  • pusta, 26. októbra 2012 o 15:26
    @lusinkab , od teba si to veľmi vážim. chcela by som vedieť piecť tak ako ty!!! dakujem ti z celého srdca...


  • jerica, 26. októbra 2012 o 16:07
    @pusta páči sa mi recept na pagáčiky , jeden lepší ako druhý , aj ten tvoj je medzi nimi :-) Zemiakové pagáčiky ako aj zemiakový chlebík , určite patria medzi favoritov:-)


  • margaretka28, 26. októbra 2012 o 16:48
    @pusta , nádherné pagáčiky, tiež robievam zemiakové, ale vyskúšam aj tieto tvoje.


  • pusta, 26. októbra 2012 o 17:00
    @jerica , som rada, že sa ti páči tento recept. zahanbuješ ma, tvojim sa nevyrovnám... ale snažím sa, aby to boli dobré a zrozumiteľné recepty. avšak tvoja mienka ma však veľmi teší. dakujem ti.


  • pusta, 26. októbra 2012 o 17:03
    @margaretka28 , aj ja robievam viacero zemiakových pagáčikov. všetky boli dobré, ale tento sa mi vidí najlepší zatiaľ. vyskúšaj, budem sa tešiť a daj vedieť, ako sa vydarili a či si bola spokojná a ako chutili. dakujem ti.


  • medulienka122, 26. októbra 2012 o 17:09
    Pusta, musela som sem dotiahnuť svojho manžela,aby videl, ako majú vyzerať zemiakové pagáčiky: totiž v pondelok sme dostali návštevu, a tá priniesla pagáčiky neslané-nemastné, farby do bledo- zelena, proste hrôza...Určite ich čoskoro aj upečiem poľa tvojho receptu, aby aj ochutnal...Ďakujem, zatiaľ je v KK


  • pusta, 26. októbra 2012 o 18:42
    @medulienka122 , dúfam, že sa pozdávali aj manželovi :-), budem veľmi rada, ak ich vykúšaš. potom mi daj vedieť, ako sa vydarili a či chutili. ja dakujem tebe...


  • mariaklara, 26. októbra 2012 o 21:01
    Už na prvý pohľad vyzerajú veľmi dobre, ukladám a vyskúšam.


  • helca103, 26. októbra 2012 o 23:52
    máš ich krásne a určite aj veľmi chutné, tiež poznám viacero receptov a tento tvoj sa mi veru pozdáva. Možno hneď zajtra ho vyskúšam lebo varím šošovicu - ja robím podobné zo zemiakového cesta » varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-pagace-fotorecept-/31...


  • violetacamorova, 27. októbra 2012 o 14:52
    Krásne, fotka skvelá, určite vyskúšam.


  • ola111, 27. októbra 2012 o 15:20
    Robila som tiež viacero zemiakových,ale tieto prídu tiež na odskúšanie,
    slinky sa mi zbiehajú...


  • pusta, 27. októbra 2012 o 15:43
    @helca103 , áno sú krásne a veru aj chutné...k šošovicovej polievke ako stvorené. budem rada, ak vyskúšaš. prosím, potom daj vedieť, či si bola spokojná a či chutili. dakujem.



  • pusta, 27. októbra 2012 o 15:45
    @violetacamorova , hej sú krásne. fotka sa fakt vydarila. prekvapilo ma to. lebo fotím mobilom. poteším sa, ak vyskúšaš. dakujem.


  • pusta, 27. októbra 2012 o 15:47
    @ola111 , verím ti. mne sa slinky tiež zbiehajú...musím spraviť znovu. len odskúšaj aj tieto. mne najviac chutili zo všetkých, ktoré som už robila. dakujem ti.


  • milinko, 25. novembra 2012 o 21:04
    Skvelý recept výborne nafotené spracované, upiekla som cez výkend, len sa po nich zaprášilo, sladký koláč ostal v hanbe, ďakujem.


  • minty, 15. februára 2013 o 20:01
    Chválim. Veľmi chutné pagáčiky. Spravila som ich k luskovej mliečnej polievke a zjedli sa aj bez nej. :D


  • pusta, 14. apríla 2013 o 17:59
    @milinko , som veľmi rada, že si vyskúšala a bola spokojná. dakujem.


  • pusta, 14. apríla 2013 o 18:01
    @minty ,to ma veľmi teší, verím. :-) dakujem.


  • helaxa, 18. mája 2013 o 12:08
    Ďakujem za recept, zemiaky sú už uvarené, uvidím, teším sa


  • helaxa, 18. mája 2013 o 12:08
    Ďakujem za recept, zemiaky sú už uvarené, uvidím, teším sa


  • pusta, 18. mája 2013 o 12:15
    @helaxa , tak sa teším, že si môj recept robíš a vrím, že sa ti aj vydarí. držím palce!
    dakujem ti za správu,


  • helaxa, 19. mája 2013 o 21:08
    Sú vynikajúce, recept je popísaný dopodrobna. Robilo sa mi to veľmi dobre. Ďakujem


  • helaxa, 2. júna 2013 o 21:53
    Spravila som ich znova, teraz s maslom, neskutočne dobré a tiež sa vynikajúco robili, predtým som ich robila s masťou. Tak asi ostanem pri masle. Ďakujem


  • helaxa, 9. septembra 2013 o 17:08
    Moja nová skúsenosť s pagáčikmi. Robila som ich už veľakrát. Minulý týždeň som mala veľa návštev /hlavne malé vnúčatá/ no a pritom som zabudla cesto prekladať. Čiže zmiesila som, nechala poriadne vykysnúť, rozvaľkala, vykrojila, potrela a upiiekla. Boli vynikajúce. tento týždeň som ich spravila tak isto bez prekladania, boli výborné. Ďakujem


  • pusta, 9. septembra 2013 o 17:49
    @helaxa , tak to ma veľmi teší, aj tvoja nová skúsenosť je výborná.
    potešila si ma, že si ich robila opakovane a chutili.
    to je ti dakujem.


  • monmokra, 25. novembra 2013 o 00:10
    Dopadli výborne! Ďakujem za recept. :)


  • pusta, 25. novembra 2013 o 09:03
    @monmokra , to som veľmi rada, že tieto zemiakové pagáčiky dopadli vžborne a vydarili sa ti :-))))
    dakujem ti za úžasnú správu.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.

Šípky – krásne a liečivé zároveň
V tomto čase neskorej jesene by sme už v prírode ťažko hľadali nejakú liečivú bylinku. Snáď jediná, ktorá nás očarúva aj v tomto období, je šípka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 47/2014: Cesnaková kuchárka Cesnaková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 21. novembra v denníku Pravda.


TOPlist