Zemiakové pagáčiky fotorecept

pustaPusta, 10 ročné dievča, Bratislava, 25. októbra 2012 16:02
Ďalšie jej recepty »

Zemiakové pagáčiky (fotorecept)Foto: pusta

Zemiakové pagáčiky podávam k polievkam na kyslo, najčastejšie k šošovicovej polievke. Chutia aj sami o sebe a sú vhodným pohostením aj k vínečku, najmä tam, kde zo zdravotných alebo chuťových dôvodov nemôžu byť oškvarkové pagáčiky. Našla som na nete recept, ktorý je odlišný od tých, ktoré poznám, ale vynikajúci.

1 dávka - 2 plechy -
porcia
120 min
príprava
15 min
na 170 °C

Suroviny

350 g
550 - 600 g
50 ml vlažné
1 balenie á 7 g
1 CL
250  g Rama/Hera/maslo
175 ml
2 ks
podľa chuti

Postup prípravy

  1. 1

    Očistené a zemiaky som uvarila do mäkka v osolenej vode, scedila a dala do vandlíka.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pretlačila som ich pretláčadlom na zemiaky na hladkú kašu.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som k nim vajce, mlieko a kyslú smotanu.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som zmäknutú Ramu, môže byť aj Hera alebo maslo.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko som spolu pomocou vidličky vymiešala na hladkú hmotu.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prisypala som preosiatu múku, cukor, sušené droždie, postupne som všetko zmiešavala aj so soľou a spracovala rukami až vzniklo hladké, lesklé, mäkké, pružné, dosť lepivé cesto.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Povrch i spodok cesta som posypala múkou a prikryté čistou utierkou som nechala na teple vykysnúť - asi 30 minút, viac netreba, lebo cesto zbytočne redne.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto som ešte raz dobre premiesila rukami a vyklopila som ho na pomúčenú dosku, pomúčila som aj vrch cesta.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 1 cm, treba podsypávať múkou, lebo sa dosť lepí.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Preložila som okraje cesta do stredu, tak ako je vidno na obrázku.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom som ho preložila ešte cez stred, čím vzniknú 4 vrstvy cesta nad sebou.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tak isto som ho poskladala aj po dĺžke - t. j. kratšie okraje z oboch strán najprv do stredu a ešte cez stred, čím vzniklo 8 vrstiev cesta. Znovu som riadne pomúčila spodok a vrch cesta a nechala som ho odpočívať 15 minút.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Toto skladanie som opakovala ešte 2x a po poslednom skladaní, ked odpočívalo cesto 15 minút, som ho rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm. Rozvaľkala som len polovicu cesta a druhú polovicu som odložila prikrytú do chladničky - tú som robila až na druhý deň a znovu som mala čerstvé pagáčiky.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Povykrajovala som pagáčiky a nechala som ich ešte 20 minút nakysnúť.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Poukladala som ich na plech s pečiacim papierom a potrela som ich rozšľahaným bielkom so soľou. Kto chce, môže ich posypať rascou, sezamom, makom, sstrúhaným syrom, ja som ich nechala hladké.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Piekla som ich 15 minút v trúbe vyhriatej na 170 stupňov. Môže byť aj 12 minút až 20 minút, v závislosti od toho, aké veľké pagáčiky spravíte Vy a a ako pečie Vaša trúba.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Hotové pagáčiky som uložila na podnos., sú vynikajúce za tepla i za studena. Chutia nielen k polievkam na kyslo ako druhý chod, ale aj samostatne, sú vhodným pohostením k posedeniu pri vínečku, majú jemnú chuť a pekne lístkujú. Prekvapíte aj tam, kde sa obyčajne podávajú oškvarkové alebo iné pagáčiky - vrelo odporúčam vyskúšať.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 17
ohodnoť recept:
Hlasovalo 10 ľudí (4,1 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist