Zemiakové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

V posledne dobe som piekla len samé sladké ovocné koláče. Preto som dnes upekla pre zmenu pagáče. Pôvodne som chcela robiť oškvarkové , no oškvarky sa mi už minuli.

17 - 20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najprv som si dala variť zemiaky v šupke. Pripravila som si hladkú múku , 3 deci vlažného mlieka , 100 ml oleja , Palmarín , soľ , jedno vajíčko do cesta a druhé na potretie pagáčov.
  2. Odvážila som 500g hladkej múky.
  3. Kvások som zarobila s trochou mlieka a cukru . V zbytku mlieka som rozmiešala 100 ml oleja a jedno vajíčko. Zarobila som vláčne cesto. Nechala som ho vykysnúť .
  4. Cesto zdvojnásobilo svoj objem.
  5. Na pomúčenej doske som ho rozvaľkala. Nastrúhala som naň polovicu Palmarínu a polovicu uvarených zemiakov.
  6. Preložila som ho ako lístkové cesto. Nechala som ho 20 minút kysnúť prikryté utierkou.Po tom som cesto znovu rozvaľkala , nastrúhala som zvyšok Palmarínu a zemiakov. Znovu som cesto poskladala do obálky. Nechala som ho kysnúť ďalších 20 minút.
  7. Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku prsta a vykrajovala som pagáčiky.
  8. Zo skrojkov som spravila tyčinky. Rúru som zapla na 200. Pagáče som natrela vajíčkom ,celou rascou a niektoré sézamovými semienkami . Piekla som ich asi 17 - 20 minút.