Zemiakové pagáče (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
V posledne dobe som piekla len samé sladké ovocné koláče. Preto som dnes upekla pre
zmenu pagáče. Pôvodne som chcela robiť oškvarkové , no oškvarky sa mi už minuli.
Postup
- Najprv som si dala variť zemiaky v šupke. Pripravila som si hladkú múku , 3 deci vlažného mlieka , 100 ml oleja , Palmarín , soľ , jedno vajíčko do cesta a druhé na potretie pagáčov.
- Odvážila som 500g hladkej múky.
- Kvások som zarobila s trochou mlieka a cukru . V zbytku mlieka som rozmiešala 100 ml oleja a jedno vajíčko. Zarobila som vláčne cesto. Nechala som ho vykysnúť .
- Cesto zdvojnásobilo svoj objem.
- Na pomúčenej doske som ho rozvaľkala. Nastrúhala som naň polovicu Palmarínu a polovicu uvarených zemiakov.
- Preložila som ho ako lístkové cesto. Nechala som ho 20 minút kysnúť prikryté utierkou.Po tom som cesto znovu rozvaľkala , nastrúhala som zvyšok Palmarínu a zemiakov. Znovu som cesto poskladala do obálky. Nechala som ho kysnúť ďalších 20 minút.
- Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku prsta a vykrajovala som pagáčiky.
- Zo skrojkov som spravila tyčinky. Rúru som zapla na 200. Pagáče som natrela vajíčkom ,celou rascou a niektoré sézamovými semienkami . Piekla som ich asi 17 - 20 minút.