Zemiakové lokše s Nutellou fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 23. mája 2013
Zemiakové lokše s Nutellou (fotorecept)
Foto: babkamt

Zemiakové lokše nerobievam často . No keď ich už urobím , nedá mi , aby som si nedala aspoň jednu lokšu na sladko .

Suroviny

800 g
200 - 250 g
100 g




Postup

  1. 1

    Uvarené vychladnuté zemiaky ošúpem , postrúham na jemnom struháku .Osolím a zamiesim cesto. Snažím sa pridať čo najmenšie množstvo múky . Preto ju pridávam postupne .

    Zemiakové lokše s Nutellou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta vytvarujem valček , z ktorého odkrajujem kolieska o hrúbke asi 1,5 cm . Na doske ho vyvaľkám .

    Zemiakové lokše s Nutellou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Lokše opekám na rozohriatej suchej teflonovej panvici .

    Zemiakové lokše s Nutellou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečiem pri stíšenom plameni . Lokše sa pri pečení odujú , čo je znak , že som nepoužila veľa múky . Po upečení sú mäkké .

    Zemiakové lokše s Nutellou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené natriem roztopenou husacou masťou.

    Zemiakové lokše s Nutellou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som mala chuť na sladkú variantu . Hoci som ešte nemala upratanú kuchyňu , išla som hodovať. Spravila som si lokšu natretú nutelou. Dobré sú aj orechové , tvarohové , makové , bryndzové . S nastrúhaným údeným ovčím syrom . Je to proste mňamka .

    Zemiakové lokše s Nutellou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pardón , nie jednu , ale dve lokše . Zo záhrady som si dnes priniesla prvú úrodu jahôd a zopár ružových čerešní .

    Zemiakové lokše s Nutellou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ocko
mnaááám to mam velmi rada,ked som mala deti pubertiakov(3/ kusky tok som sulala aj 150kusov tak viem co to obnasa ale ta rados ked bolo vsetko ziedene a na linke ako po boji ach jaj, ja som ich natierala aj lekvarom a osypala makom ,a kludne si daj aj 5ks,sak si zasluzis ...
1x kuko95
sovka62
S Nutellou som neskúšala, ale pre mňa tá pravá lokša je na sladko. Naučila ma na ne spolužiačka zo strednej školy. Sedávala vedľa mňa cez uličku a keď jej mama nabalila na desiatu lokše plnené slivkovým lekvárom a makom, vymieňala ich so mnou za internátnu desiatu. To boli lokše!!! Pečené na sporáku na drevo, takže dlhé hádam aj štyridsať centimetrov a hrubé viac ako päť centimetrov. Jedna desiata znamenala štyri takéto kusy, takže som mala nielen desiatu, ale aj olovrant. Veru, ešte nebolo také pomaturitné stretnutie, aby sme si na s Julinkou nezaspomínali.
Nabudúce teda vyskúšam aj tie tvoje, tak uvidíme.
babkamt
@ocko aj moje deti v puberte boli ako kyselina . Natreté lekvárom a posypané makom sú výborné .
@izabella929 dobré sú , keď sa natrú výpekom zmiešaným s trochou husacej masti k polievke , kačacinke , husacinke . Vždy mám ale ešte chuť na sladkú verziu.
babkamt
@sovka62 je to naozaj dobrota . Natreté dobrým domácim slivkovým lekvárom a posypaný makom .Ani sa ti nečudujem že si sa tešila na výmenu desiaty . Tiež som mala susedu , čo pravidelne celý rok v piatok piekla lokše. Striehla na mňa , keď som išla z práce a lanárila ma na lokše. Žiaľ už nie je medzi nami .
mariamka
s nutelou? zaujimave :) no ja sa ich tiez narobim, lebo akykolvek pocet je malo :) zjedia sa len tak pomastene, osolene, ale ked kolega od TT volakedy doniesol tu novinku slivkovy lekvar s makom, neverila som, aka je to dobrota,, najblizsie skusim nutelu :)
babkamt
@mariamka aj u nás idú lokše . Mám ich rada len pomastené. No ja som na sladké , tak si vždy pripravím aj sladkú verziu. V Slovenskom Grobe , kde skoro v každom dome pečú husacinu , podávajú ako dezert štrúdle ale tiež lokše na sladko .
margaretka28
Ani ja som ešte s nutelou neskúšala, aj u nás máme najradšej potreté slivkovým lekvárom a posypané makom a je to u nás najlepšie sladké jedlo.:-)
waocipa
s nutellou som ešte nie jedla ale co nie bolo tak bude,lokše na 1*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia