Zemiakové lokše mojej mamky

anina6 - fotkaanina6, 30. januára 2013
Zemiakové lokše mojej mamky
Foto: anina6

Zvýšili sa mi varené zemiačky a tak som spravila na obed zemiakové lokše.Tak ako píšem v názve receptu, robím ich ako ma naučila moja Zobraziť celý popisZvýšili sa mi varené zemiačky a tak som spravila na obed zemiakové lokše.Tak ako píšem v názve receptu, robím ich ako ma naučila moja mamka. Ked boli decká malé, zbožňovali ich.

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

 uvarené




Postup

  1. 1

    Gramáž surovín neuvádzam, robím ako sa vraví od oka a podľa toho koľko lokší chceme. Z uvarených a popučených zemiakov si s hladkou múkou vypracujeme cesto. Múky pridávame toľko, aby sa nám zemiaky pekne spojili do cesta. Z cesta si vyformujeme veľký šúľok a pokrajáme na menšie kúsky široké asi 2 cm.

  2. 2

    Na pomúčenej doske si jednotlivé kúsky rozvaľkáme na okrúhle lokše a pečiem na sucho. Ja ich pečiem na teflonovej panvici. Najprv si opečieme z jednej strany, pretočíme a opečieme z druhej strany. Ked nám na panvici ostane múka, papierovou servítkou si ju zotrieme z panvice.

  3. 3

    Takže lokše sme napiekli, pripravíme si maslo, ktoré si rozpustíme resp. prepražíme a lokše ním potierame. Najprv si potriem prvú, na ňu dávam ďalšiu a zasa potriem maslom a tak pokračujeme až do poslednej. Pomedzi to si ešte lokše posolíme. Podávame s kyslou smotanou alebo mliekom. želám dobrú chuť.

Diskusia k receptu

mamatata2
Krásne sú, takéto jedlá milujem. A tiež dobrý recept ako upotrebiť zvyšné zemiačky. Ja zvyknem dávať aj vajce, ale ako vidím, nie je to treba.
turistka
sú dobré i so šípkovým lekvárom, pripomenula si mi :-)
denyany
ja ich zbožňujem na slano s kyslou kapustou. normálne mi tečú slinky!
letooo
ja robím 3/1 ....3 diely zemiakov deň dopredu uvarených v šupke a 1 diel hladkej múky ... z cca 700g zemiakov vyjde tak 25 lokší....pečiem tiež na teflonovej panvici, mňam, idem vybrať hneď z mrazáku na večeru
izabella929
vyzerajú krásne, chutne a nepochybujem o tom, že sú aj dobré..-) už ich mám v pláne na tento týždeň.-)
stevca
fantastickéééééé dakujem že si mi pripomenula recept, aspun viem, čo najbližšie urobím :))
anina6
veľmi pekne ďakujem za milé komentáre, ozaj je to vďačné, lacné a chutné jedlo.
fides65
úžasné jedlo, milujem ich , najradšej s roztopeným masielkom posypaným s kr. cukrom ... :-) dobrú chuť :-)
bablew89
Ja tiež robím takto bez vajíčka, ale nepoužívam hladkú múku, ale hrubú, prípadne polohrubú alebo pol na pol (podľa toho, koľko doma mám :D) a nakoniec potieram poctivou domácou roztopenou masťou :) cesto sa síce ťažšie trošku spracúva a lepí, ale zato je chuť lokšoí veľmi jemná :) (len je treba ich robiť menšie)
bablew89
a ešte...najlepšie sú pečené na peci, tú má ešte moja babka :) alebo na takej tej platničke, čo býva na plynovom sporáky (takú má zas moja nádejná svokrička), doma zvyknem na klasickej obyčajnej panvici :)
ola111
Ja ich zbožňujem doteraz,robím ich presne ako ty,s hladkou múkou,mám
jednu panvicu vyhradenú iba na lokše,mňam...
julka2
Ja doma ich tiež robím, ale moja mamka ich plní ešte aj kyslou kapusou a sú úžasné. Kapustu si len na drobno nakrája, a nedáva jej tam veľa, lebo ináč by sa lokše trhali. Ešte som tu niekde čítala, že niekto dáva aj vajíčko. Netreba ho dávať, aspoň podľa mojej mamky, že vraj potom nie sú lokše tvrdé.
elysa
aj moja mama ich tak robila,ku kačici,mne tú kačicu veru nebolo treba...
anina6
všetkým ďakujem za komentáre a prajem krásny deň.
lorak40
Aj ja robievam lokše ale dávam k ním červenú kapustu a pečenú kačku.
anina6
určite je to super kombinácia lorak40, tiež by som neodmietla.díky.
gubics
Dobre, že ste mi pripomenuli tie lokše, ani si nepamätám, kedy som ich robila naposledy.
monikab
áno sú úžasne,milujem ích.a ešte aj pocukrované ako zákusok mňam
verona0510
Mňamkové jedlo, ja robím na slano - do roztopenej masti pretlačím strúčky cesnaku a touto mastičkou potieram upečené lokše - nezdravé ale výýýýýborné. Moji doma ich milujú ku kyslej fazuľovej polievke miesto chlebíka...:)
anina6
presne tak verona0510 aj my sme to robili ku kyslej fazuľovej polievke, teraz však fazuľu veľmi nemôžem, tak len s mliečkom. monikab, pocukrované som ešte nejedla, ale vyskúšam. ďakujem za komentáre.
ivet121
všetci doma milujeme lokše, manžel na slano, ja s pečienkou a deti s makovo cukrovou plnkou, a ja som nikdy nedávala vajíčko
anina6
ivet121 ja tiež nedávam vajíčko a máš pravdu dajú sa robiť aj na slano aj na sladko, ďakujem za nahliadnutie.
martula
Ja lokše nerobievam, ale na Záhorí u kamarátky som ich kedysi dávno jedla na sladko s makom a cukrom. Boli skvelé!
sovicka46
presne tak ich robievame aj my, tiez som sa to naucila od mojej maminky, a moja dcera, kedze ich zboznuje od malicka, sa ich naucila tiez takto robit a tak to ide od generacie ku generacii ... jednoduche a velmi chutne jedlo, bud same alebo ako priloha trebars k sosovicovemu alebo fazulkovemu privarku... cista mnamka :P
anina6
@martula , sovicka46 a sisulik19 ďakujem veľmi pekne za nahliadnutie a milé komentáre k môjmu receptu.
eviana
@anina6 , krásne sú, ako od mojej maminky, veru si mi narobila chute ... u nás najobľúbenejšie len tak s kačacou masťou potreté a do chrumkava pripečené :)
anina6
nuž milá @eviana , tak ti nič iné nezostáva, len vysúkať rukávy a takéto lokše napiecť. som rada, že sa ti moje lokše páčili. prajem pekný večer.
jansam
Výborné sú s makom,pomastené masťou,mňam.
Doma s rodičmi sme ich robievali tzv.pásovou výrobou:mamička vaľkala cesto,ja som nasucho piekla na sporáku a otec pomasťoval a posýpal makom. Robievali sme ich veľa,lebo sme to veľmi ľúbili. :-D
rea1
lokše sa u nás robievajú hlavne ku kačici a dusenej kapuste ale občas ich spravím aj na sladko: naplním makovou alebo makovo-lekvárovou plnkou, zatočím a v maslom vymastenom pekáči dám zapiecť. je to síce obyčajné jedlo ale lepšie ako akákoľvek torta. :-))
frezia68
Čítajúc teraz komentáre,tak ma @rea1 nakopla k tej spomienke.Boli sme na návšteve a tam nás ponúkla kolegyňa lokšami,ktorých mala plný tanier.Nakrájala ich ako tortu,dala doprostred stola,pred každého malý tanierik s obrúskom a zo spoločného si každý šúľal trojuholník a chutilo ako torta :-) veru je to dobré jedlo a niekedy sa jedlo zo spoločnej misky,nie? Ale predsa najlepšie chutí k pečenej husi a to by som neodmietla ani teraz :-)
anina6
@jansam ďakujem nahliadnutie do môjho receptu, ja robím lokše na slano, ale vyskúšam aj na sladko. @rea1 máš pravdu, je to obyčajné jedlo, nenáročné na suroviny, ale chutí veru lepšie ako torta. Robila som ich minulý týždeň svojej návšteve z Nemecka, a veru si poriadne pochutili.Ďakujem za tvoj komentík. @frezia68 aj tebe ďakujem za pekný komentár a prajem pekný nedeľný večer.
finczi
Lokše mám veľmi, veľmi rada. Samozrejme najlepšie robila mamka, ale...aj ja snažím. Mňam!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia