Zemiakové lokše (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Piekla som kačicu na Valentína a moja vnučka si k nej priala lokše:-) Takže babka sa v jedno nedeľné doobedie činila.

Postup

  1. Studené očistené zemiaky varené v šupke som si odvážila. Bolo ich 1 kg.
  2. Zvyčajne robím od oka a sú dobré, no tentoraz som si na 1 kg zemiakov odvážila 300 g hladkej múky špeciál.
  3. Nastrúhané zemiaky som dala na pracovnú dosku. Zamiesila som si cesto na lokše asi s polovicou odváženej múky.
  4. Z cesta som sformovala valec. Z neho som si odkrajovala asi 4 cm kúsky. Tie som na doske vyvaľkala. Dosku som podsýpala zvyškom odváženej múky.
  5. Dala som si zohriať nasucho panvicu. Za panvicou je vidieť kastrólik, v ktorom som mala masť z pečenej kačice, ku ktorej som piekla lokše.
  6. Lokše sa krásne nadúvali.
  7. Synovi sa nezdalo, že sa mi lokše nadúvajú. On videl piecť lokše v Slovenskom Grobe a im sa nenadúvali. Vraj čo to budú za lokše, hneď bral obracačku a chcel ich vyfučať. Občas som panvicu utrela papierovou servítkou od zvyšku múky. To len pre začínajúce kuchárky.
  8. Upečené lokše som preložila na tanier a natrela som ich kačacou masťou. Syn s vnučkou ich hneď ochutnali samotné, len omastené.. Syn musel konštatovať, že SÚ dobré, napriek tomu, že sa mi vydúvali:-)
  9. Kačka už bola upečená. Tentoraz bola mladá a mäkká ako bolo na obale písané.
  10. Synovi som nechala kačku nakrájať. Kapusta je udusená, lokše upečené, zemiaková knedľa uvarená, môžeme ísť obedovať. No a poobede už len vyšľahať šľahačku a dokončiť tortu na Valentína:-)
  11. Terezka si dala kačacinu len s lokšou a kyslou uhorkou. Je vidieť, že sa z lyžovačky vrátila domov s nechcenou ozdobou na ruke. Spolužiaci sa jej na sadre vyšantili. Najviac sa tešila z nakresleného koňa:-)