Zemiakové lokše fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 20. februára 2015
Zemiakové lokše (fotorecept)
Foto: babkamt

Piekla som kačicu na Valentína a moja vnučka si k nej priala lokše:-) Takže babka sa v jedno nedeľné doobedie činila.

Suroviny

1 kg
300 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Studené očistené zemiaky varené v šupke som si odvážila. Bolo ich 1 kg.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvyčajne robím od oka a sú dobré, no tentoraz som si na 1 kg zemiakov odvážila 300 g hladkej múky špeciál.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nastrúhané zemiaky som dala na pracovnú dosku. Zamiesila som si cesto na lokše asi s polovicou odváženej múky.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta som sformovala valec. Z neho som si odkrajovala asi 4 cm kúsky. Tie som na doske vyvaľkala. Dosku som podsýpala zvyškom odváženej múky.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dala som si zohriať nasucho panvicu. Za panvicou je vidieť kastrólik, v ktorom som mala masť z pečenej kačice, ku ktorej som piekla lokše.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Lokše sa krásne nadúvali.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Synovi sa nezdalo, že sa mi lokše nadúvajú. On videl piecť lokše v Slovenskom Grobe a im sa nenadúvali. Vraj čo to budú za lokše, hneď bral obracačku a chcel ich vyfučať. Občas som panvicu utrela papierovou servítkou od zvyšku múky. To len pre začínajúce kuchárky.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečené lokše som preložila na tanier a natrela som ich kačacou masťou. Syn s vnučkou ich hneď ochutnali samotné, len omastené.. Syn musel konštatovať, že SÚ dobré, napriek tomu, že sa mi vydúvali:-)

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kačka už bola upečená. Tentoraz bola mladá a mäkká ako bolo na obale písané.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Synovi som nechala kačku nakrájať. Kapusta je udusená, lokše upečené, zemiaková knedľa uvarená, môžeme ísť obedovať. No a poobede už len vyšľahať šľahačku a dokončiť tortu na Valentína:-)

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Terezka si dala kačacinu len s lokšou a kyslou uhorkou. Je vidieť, že sa z lyžovačky vrátila domov s nechcenou ozdobou na ruke. Spolužiaci sa jej na sadre vyšantili. Najviac sa tešila z nakresleného koňa:-)

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kukulienka71
zemiakové cesto sa pri pečení na panvici nafúkne, viď aj moje pečené zemiakové pirohy, na doske boli ploché a na tanieri sú ako vankúšiky:-)
Ja si myslím, že ty máš tých šikovných rúk viac ako dve:-))
babkamt
@ako som ti písala, tie tvoje pirohy sú na čakačke. Ešte raz ti srdečne ďakujem za milé slová.
lacosk
Ako malému my ich robievala starká ale na šporáku. Boli fantastické. Odvtedy som ich nejedol. Nevedel som že by to šlo takto na suchej panvici. Skúsim. Vďaka za recept.
1x venusa
klukodvody
Děkuji za receptík,lokše máme moc rádi.Jestli přijmeš radu,tak jak je dáš na pánev,tak je trochu popíchej.Jak jsem viděl tvojí pánev,použij raději špejli aby jsi si neponičila pánev,jinak vidličkou.Ale jinak si je hned udělám.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Mňam :-), ja mám rada zemiakové lokše aj na sladko, potreté rozpusteným maslom a posypané makom s cukrom. Už som ich dávno nerobila, musím sa polepšiť :-).
dara2112
Aj ja chcem taku babku škoda už žiednu nemám ktora by vyvarala a vypekala taketo dobrotky zavidim tej tvojej vnučke - nechceš byt aj moja babka?Haha krasne lokše a ta kačica ! Zrazu som taka hladna
babkamt
@lacosk dnes už málokde vidieť šporáky na drevo alebo uhlie. Ale dajú sa spraviť aj na panvici.
@klukodvody ja si myslím, že ich nie je treba prepichovať, lebo oni spľasknú aj samé ako ich dám z panvice na tanier.Držím ti palce, nech sa ti vydaria, prajem dobrú chuť.
@dr dobré sú aj na sladko. Môžu sa podávať s makom, orechami, nutelou, tvarohom, lekvárom. Je to dobrota.
@dara2112 nuž neviem či by sa ti chcelo cestovať, predsa len nebývaš za rohom:-) To, že si zrazu hladná - poznám aj ja .
mariamka
vy ste naozaj vzacna babka @mt :) lokse robim rovnako, bez vajca a odoka, a maju sa nafukovat presne ako u vas na foto c. 7, robila som ich vzdy nasucho na tom liatinovom nadstavci, vtedy chytia ten spravny smak, ako volakedy na sporaku, len teraz mam novy sporak, nadstavec nepasuje, musim nieco vymysliet, lebo ich mame radi, teda moji, ja mam od toho celu kuchynu aj sporak zasr... ale zas, stoji to za tu chut.
radost
kráľovstvo za koňa..!!kdesi v dejinách hodnostár volal..
ja opravujem:
kráľovstvo za babkinu kačicu dám..!!veľmi rada../pst..neprezradte-že žiadne nemám../
ľahko sľubujem-jak chlap-ked má záujem..:-)
to teda bola u vás maškrtná nedeľa..
má len ten-kto nelení-a sám si "udelá"..
:-)
babkamt
@mariamka tiež som robievala na liatinovej platni. Pri pečení na platni bola naozaj od múky celá kuchyňa. V panvici nenarobím špinu. Panvicu občas utriem od zbytku múky a pri prenášaní vyvaľkanej lokše už nenašpiním. Takto sa robili u nás doma lokše. Viem, že niekto dáva aj vajíčko, nedávno som kdesi čítala, že dávajú aj trochu masti do surového cesta. Tiež si myslím, že sa pri pečení majú odúvať. Ja ich nám rada aj k polievke, nemusí byť práve husacina.
caterina
toto som nejedla uz ani nepamatam. Musim urobit. Pekny recept.
izabella929
@babkamt , toto jedlo považujem za najjednoduchejšie a najlepšie...) robievam ich na panvici, je pravda, že kopec múky je všade, ale tá dobrota to všetko nahradí...mám ich rada, len tak s husacou masťou..cesto robím presne tak ako ty...iba zemiaky, múka a soľ..skvelé slovenské jedlo a už sa na ne tiež chystám...si šikovná a tvoje vnúčatká si pochutnali...)
luss44
lokše zbožňujem už od detstva, spájajú sa mi s víkendami u babky na dedine, učila nás ich piecť. Z jej kuchynského šporáka na drevo som si nechala 1 hornú platňu, ktorá mi pasuje presne na 2 plyn.horáky a pečiem na nej lokše aj ja. @babkamt Tvoje by som si hned dala, robíš ich presne ako ja, a lokša sa má pri pečení odúvať, vtedy je dobré cesto - babka hovorievala :) Jáj chute si mi narobila :)
babkamt
@radost nikomu neprezradím, že nemáš kráľovstvo:-) Ale aj tak si myslím, že si spokojná a stále dobre naladená:-) @kimlo :-)
@caterina tiež som ich dlhšie nerobila. @izabella929 tá námaha stojí za to. Je to jednoduché, ale pri tom vynikajúce jedlo z pár surovín. S husacou masťou sú najlepšie:-)
babkamt
@luss44 tiež si myslím, že nadúvanie je znakom dobrého cesta. V detstve si mala šťastie, že ťa babička naučila piecť lokše. Na tej veľkej platni môžeš naraz robiť aj dve lokše. Tým si skrátiš čas pečenia. Som rada, že som ti spravila chuť. Ak si ako ja, tak ich v najbližšej dobe spravíš:-)
motyka
uputavka, že zemiakové lokše a tu je celá hostina. I ja by som prijala, keby mi takto niekto pripravil. Je vidieť, že rada varíš a veľmi dobre.
Občas robíme aj my kačicu s lokšami a kapustou.Chce to ale dosť času, avšak stojí to za to.
Lokše robím presne tak ako ty, hocikedy. Aj keď mi ostanú zemiaky z predchádzajúceho dňa. A vtedy sú najlepšie, keď sa pri pečení nadúvajú. Vyčlenila som si jednu panvicu, na ktorej pečiem len rôzne lokše. Tie tvoje museli byť super. Mladí ťa iste za to ocenia.
havino
tak, tak, nech sa nadúvajú, to je pýcha gazdiny, ked je u nás červená kapusta, nemôže byť bez lokši, ja a mladší syn lokše, manžel a starší syn parenú knedlu, tak robím, čo je komu libo, no neurobíme, ked ich milujeme? tiež len zemiaky, muka, sol, bez vajca, bordel na pol linky, ale ved uprace sa, pekný recept,nech si mladé gazdinky nájdu a aj odobrené komentáre prečítajú
babkamt
@motyka je to časovo náročné jedlo. Ja som sa po obede smiala, že je s ním kopec roboty a zjedené je to za chvíľku:-) Tiež využívam zbytok zemiakov z predošlého dňa a spravím z nich lokše. Ďakujem za tvoje ocenenie, potešilo ma.
@havino no ten neporiadok k lokšiam patrí. Ja mám múku nie len na linke, ale aj na zemi:-) Vnučka nechce jesť červenú kapustu, tak som jej spravila lokše. Pokiaľ vládzem a môžem, tak prečo by som jej nevyhovela? Ďakujem za odobrenie receptu.
luss44
@babkamt , nakopla si ma včera tými lokšami, už večer som zemiaky varila a dnes 25 lokší napiekla :) Len tá kačka chýbala... :) Máš pravdu, po 2 lokše pečiem na platni, slúži mi už vyše 20 rokov.
babkamt
@luss44 nevadí, že si k lokšiam nemala kačku, tie sú dobré aj len omastené. Si šikulka, nemáš ďaleko od slov k činom:-)
elekra
@babkamt , máš ich nádherné. Aj ja ich robím na panvici, dokonca aj na chalupe, kde mám klasický starý sporák na tuhé palivo a liatinové platne navrchu. Je menej spálenej múky a menej "bordelu". Panvicu občas pretriem, ako Ty, suchou papierovou utierkou a lokše pečiem ďalej...
izabella929
@babkamt , zabudla som ti napísať, že lokše po opečení dávam na tanier, potriem ich masťou a zakryjem druhým tanierom tak, aby sa k nim vzduch nedostal/používam hlboké taniere/ takto zostanú lokše úplne vláčne, krehké a nevyschnú..takto ma to učila moja babička a veru mala pravdu..možno moja rada poslúži aj iným varecháčkam..
1x rela
babkamt
@elektra pri pečení na panvici je menej špiny. Pri pečení postupujeme rovnako. Napriek tomu, že máš na chalupe klasický starý sporák s liatinovou platňou, pečieš ich na panvici. Pekný deň ti prajem.
@izabella929 ak mi niečo po upečení lokší zostane, tiež ich prikrývam tanierom:-) Manžel vždy čaká, kým sa niečo upečie:-) Takto to robím aj s palacinkami. Ty ich zakrývaš už počas pečenia? Upečenú dáš na tanier, zakryješ a pečieš druhú?
izabella929
@babkamt , presne tak, ako píšeš,,,upečiem prvú, potriem masťou a zakryjem ju tanierom a takto všetky až po vrch, kedy často už ani tanier neprilieha na druhý, keď je ich veľa...ale zase je to finta, aby zostali vláčne, mäkké a stále veľmi dlho aj teplé..čím dlhšie sú po opečení zakryté tanierom, tým dlhšie sa zachová ich sviežosť, krehkosť a teplota...treba vyskúšať, moja babička bola skvelá kuchárka...tak isto ako keď robím zemiakovú haruľu, vždy treba pridať do cesta za pohár čerstvej vody..haruľky sú vláčne, krehké a veľmi chutné..tiež ich zakrývam tanierom až do vypečenia..potom už nestihnú vychladnúť, lebo s kyslým mliečkom nepoznám hranicu..))
babkamt
@izabella929 ďakujem za rady, využijem ich pri najbližšom pečení lokší. Nielen tvoja babička bola skvelá kuchárka aj ty si. Ako sa vraví, aká babka, taká vnučka:-) Ja som potom horšia ako ty. Prvú placku musím hneď po upečení ochutnať prvá:-)
michal81
hmm... tak to je parada... recept na Lokše som nedavno hladal :) ci lepsie povedane hladal som recept, na toto stare slovenske (aj slovenske) jedlo, avsak zabudol som casom na toto jedlo a prestal ho hladat :P konecne teraz viem, ze sa to vola "zemiaková lokša" a hned zajtra to pojdem skusit "vyprodukovat" ;) jedno z najtypickejsich jedal pripravovanych zo zakladnej niekadsiej slovenskej suroviny - zo zemiakov - ktora sa pouzivala hlavne v chudobnejsich rodinach "poddanych", ktori zili mimo panstiev a mimo vetsich miest len na dedinach... zemiaky patrili k najpastovanejsiej surovine na vsetkych roliach alebo pred kazdym slovenskym domom kedysi daaaavno :P uz len pretoto mi to chuti... je to ako ist sa prejst po nejakej zrucanine hradu a uvedomit si tam, ze po tychto "kamenoch" sa kedysi prechadzali rytieri, prelievali krv, sobasili sa vysoko postaveni (v tych casoch) ludia, rozpravali sa tam, rozoberali zivot, pakali, radovali sa, milovali sa (myslim sex), atd. atd. atd. a rovnaka vasen je v jedlach... rydzo-slovenskych jedlach :) prirodnych a cerstvych surovin, priamo z tvrdo vydretej pody pod nohami pozbieranych surovin, mnam... niekedy mam ten dojem, ze Slovenkam by sa nemalo hovorit "krv a mlieko", ale "zemiak a mlieko" (v dobrom)
babkamt
@michal81 lokše sa dajú jesť aj ku kyslým polievkam.V Slovenskom Grobe, to je susedná obec, ktorá je známa tým, že sa v nej pečú husi, k nim podávajú aj lokše. Chodia tam na husacinu aj vládne návštevy zo zahraničia. Podávajú sa aj na sladko, plnené makom, orechmi, alebo aj takto:
 varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-lokse-s-nutellou-foto...

Na lokše sú vhodné staré zemiaky. Pečiem ich na suchej rozpálenej panvici. Vtedy sú dobré mäkké, keď sa nedá veľa múky. Som zvedavá, či sa ti chutili. Ozvi sa, ako sa ti podarili. Pokiaľ ešte vládzem, každý rok si v záhrade posadím zemiaky. Dajú sa z nich vykúzliť rôzne dobroty. Pekný deň ti prajem.
marta5
Su lakave,aj mne ich robila babka a chutili fantasticky.Iste vyskusam.
sashenka1
babkamt,zemiakove lokse su vyborne ku kacici,k husi,ale v Hladovej doline na vychode-Gelnica,Mnisek nad Hnilcom,Prakovce a okolie ich robia pomastene mastou alebo olejom,v ktorom sa piekla klobaska-fajna domaca,na kolieska nakrajana-tieto lokse tam volaju grulaniky(grule-zemiaky),ale robim ich presne tak ako ty,na suchej teflonovej panvici,vyskusajte aj takto,vacsinou chlapi ich maju velmi radi...
babkamt
@marta5 jasné, že od babičky boli najlepšie. Ja si dodnes pamätám na kura pečené spolu so zemiakmi, ktoré robila babka v remoske. To bola dobrota. Babka bývala v centre Bratislavy. Po ceste zo školy som sa u nej zastavila na výborný obed. Som rada, že ich chceš vyskúšať. Držím ti palce, nech sa vydaria.
@sashenka1 chlapi určite znesú aj kúsok klobásky k lokši:-) Takto som ju ešte neservírovala. Ale prečo nie. Musím vyskúšať. Ďakujem za tip. Lokšu mám rada s kačacou alebo husacou pečienkou.
vanilka111
ja idem robit tieto lokše dnes,presne tento pomer zemiakov a múky :-)
a keď som bola školáčka, mala som na pravej ruke sadru a nej skoro takého istého koňa !! :-D (ale to je tridsaťpäť rokov dozadu)
babkamt
@Vanilka111 (10.3.2017 07:39)

Tak ako si pochodila? Lokše sa ti vydarili? Vnučka je na lyžovačke. Dúfam, že príde domov celá. Koníka jej radšej nakreslím na kožu:-) Napriek tomu, že je to to už 35. rokov, stále si pamätáš na kresbu koníka. Pozdravujem ťa.
remy
Kto mi vysvetlí záhadu stratených lokší? Pečiem, pečiem a na tanieri je stále len jedna....


radost
@Remy (24.10.2017 20:30)

a ja viem..bola som za Monkom-povedal--je dobrý...robí dobrééé..:-)
haji
@Remy (24.10.2017 20:30)
Skřítci. Škriatkovia.
Pak to může být i sublimace - sublimácia.
Ještě to můžeš papat sama - a nevědět o tom. haha
babkamt
@Remy (24.10.2017 20:30)

Toto sa deje aj u nás:-) Nevysvetliteľná situácia? Pečiem, pečiem a na tanieri nič nepribúda:-) Mne sa to stalo naposledy túto nedeľu.