Zemiakové lokše

ivka262 - bez fotkyivka262, 15. novembra 2015
Zemiakové lokše
Foto: ivka262

Suroviny

500 g
trochu
200 g
 na potretie




Postup

  1. 1

    Uvarené zemiaky necháme vychladnúť (najlepšie je ich nechať odstáť 24 hodín), postrúhame ich na strúhadle alebo ich pretlačíme cez lis na zemiaky.

  2. 2

    K zemiakom pridáme múku, trochu soli a spravíme cesto.

  3. 3

    Cesto si nakrájame na menšie časti, ktoré si rozvaľkáme a dáme piecť na panvicu s kvapkou oleja. Upečené lokše pomastíme maslom alebo bravčovou masťou. Môžu sa jesť len tak s maslom alebo my ich natrieme tatárskou omáčkou dáme zeleninu- napr. paradajky, uhorky, papriky..., taktiež pridáme kuracie mäso a zrolujeme.

Diskusia k receptu

mijaita
Uvarene brambory je treba nechat 24 ulezet. Tuhle informaci mam primo z nejlepsi loksarne ve Vajnorech. Jak rada je delam! Tenhle recept je spatny od zacatku az do konce.
1x staja
ivka262
Ďakujem vám za názory čo sa týka toho vajíčka niekedy ho dávame niekedy nie, väčšinou nie ale i tak som ho napísala, a čo sa týka toho že zemiaky mali by odstáť som zabudla napísať, takže ďakujem za upozornenie
torticka
Ivk, ucime sa na vlastnych chybach. Dnes som varila ryzu. Ani jest sa nedala. Malokedy sa mi podari. Len v malom malom mnozstve. Dam ju sliepkam a hotovo. Zajtra budu zemiaky.
mesiar50
@ivka262 ,,Nikto učený z neba nespadol".Si ešte mladá a čo nevieš sa po čase doučíš.Dnes som mal pikantnú dusenú kuracinu a keby som mal bližšie tvoje lokše tak
by som si bol pripravil skvelú,, tortilu"s kuracím mäsom.
(:-)

@torticka
Ryža sa dá uvariť nie len pod pokrievkou, alebo v elektrickej rúre, ale aj jednoducho ako naprìklad cestoviny vo väčšom množstve vody.Uvaríš, precedíš cez sito a dáš ešte trochu pod pokrievku.
Pekne pozdravujem.
braxi
lokše bez vajca a pečú sa nasucho...mastia sa až potom, keď sú upečené
anika62
presne tak-lokse bez vajca, a sorry , ale rada by som videla , ako niekto pretlaca tolke zemiaky na lise na cesnak
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@anika62 , ja si myslím, že @Ivka262 sa iba pomýlila a chcela napísať, že zemiaky sa dajú pretlačiť cez lis na zemiaky, lebo aj taky je.
jozka2
Mijaita,komentar mas spravny,ale ak vies urobit lepsie preco tu hned nepridas ako to robis ty a hned by tento recept bol obohateny o novu skusenost a mlada kucharka by vedela co robi zle.Skoda,ze na vareche,len odkritizujeme,ale svoje poznatky nepridavame.
mijaita
@jozka kdyz chvalim, muzu nekdy i jiny nazor mit, myslim si. A pridala jsem zkusenost i odkud ji mam. Ty lokse jsem na vlastni oci videla delat, jedla jsem je a s kamaradkou jsme je i delaly. A pridavat zrovna sem recept na lokse? No to snad nee!? :-) Tady je obrazek one loksarne, vyhlasene az za hranice Vajnor.


bubaya
@torticka ryžu daj na trocha oleja opražiť, až zbelie, posoľ. Daj zovrieť dvojnásobok vody. Nalej na opraženú ryžu - pozor, prská. Prikry pokrievkou, daj na najmenší plameň, ak máš elektrinu, tak takú 3-4, aby len pomaličky povrievala. Rob vždy v širšom hrnci, keď je úzky, dole sa odparí voda a prihorí. Var 13 minút, vypni, dôjde ešte pod pokrievkou. Ak máš veľmi veľkú ryžu a ešte je tvrdá polej opatrne povrchu do dierok trocha vody lyžicou. Len trocha, nie pol decí.
babidka
Lokse sa u nas robili odjakziva a ja ich robievam niekolkokrat do mesaca snad uz 50 rokov , takze mam nejake skusenosti .Ivka , ten recept bol dobry -s vajickom aj bez vajicka .Niekto ma rad s vajickom , niekto bez , niekto dava polohrubu a niekto hladku muku .Kto nema moznost piect lokse na suchej platni tak ju opeka na masti - kazdy si moze vybrat ten svoj sposob . Nie su tu ziadne striktne uvedene pravidla , loksa je jednoducho - iba loksa :-)
Loksaren vo Vajnoroch moze byt supernajlepsia - ja ju nepoznam - ale nikde nie je uzakonene ,ze ak niekto pecie lokse inak ako oni tak nevie co robi . Vela zalezi aj od zemiakov , od mnozstva skrobu aj vody v nich -nikto nemoze striktne povedat ze pomer muka-zemiaky musi byt vzdy rovnaky . Dobru chut k loksiam :-)
zinnajdha
...niekto potiera maslom, niekto "šmaľcom"- masťou bavčovou. Mňam.
mijaita
@babidka pokazde se vsude ptám na to, jak delaji lokše a vždycky byly jen jak jsem psala. Myslela jsem, ze jsou tak echt slovenske a ze se jinak nedelaji. Ty dalsi varianty co uvadis pry jsou jen jakesi placky. A ty co jsem na nekolika mistech Slovenska ochutnala, byly jedinecne. V pripade ze je to jinak a jsou vsechny tak dobre, beru zpet, odvolavam co jsem odvolala :-)
mariamka
to uz mi je len debata,, lokse, co je zalezitost troch surovin, Ivka to ma dobre, alebo som mozno nepostrehla vyvoj, uz tie variacie, ako komu chuti, @mijaita tu fotku loksarne som fakt nepochopila :)
frezia68
Zemiaky večer uvarím a ráno pečiem lokše....5-12-24 hod.???Majú byť studené,nie je predpis.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia