Zemiakové lángoše kyprých tvarov (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Čo so zvyškom varených zemiakov z nedeľného obeda? Povedzme chutný lángoš a k tomu fazuľový krém na kyslo.

4-8
porcie
55 minút
príprava

Postup

  1. Varené zemiaky som postrúhala do hnetacej misy k múkam pomiešaným so soľou, pridala som aj vzídený kvások z teplého mlieka s cukrom a rozdrobeným droždím.
  2. Keďže dosť často pečiem už aj chlieb, manžel ma prekvapil robotom, ktorému som dala za úlohu cesto vymiesiť. Teplú vodu som pridávala postupne podľa potreby, aby vzniklo menej tuhé cesto.
  3. pomúčené som ho zakryla utierkou a nechala kysnúť asi pol hodiny.
  4. krásne nakyslo
  5. vyteperila som ho z nádoby na pomúčenú podložku, konzistencia bola skôr redšia, veľmi sa lepilo, ale to je dobre. Zbytočne som ho nepodsypávala, len aby sa dalo ako-tak sformovať(neprehnetávam ho už v tejto fáze), umelohmotným nástrojom z neho oddeľujem bochníčky, ktoré potom ešte nechám nakysnúť asi 15 minút. Mne z tohoto množstva vyšlo 4,5 kusa, to značí, že jeden mal hmotnosť asi 100g.
  6. moja malá pomocníčka si svoj malý lángošík formovala sama:-)
  7. Kým bochníčky kysli, rozhorúčila som väčšiu, hlbšiu panvicu a naliala do nej olej v dostatočnom množstve, aby sa v ňom lángoše mohli pri vyprážaní voľne pohybovať:-)
  8. Dopredu cesto nerozťahujem, až keď nakysne a olej je už horúci, naolejujem si dlane a vtedy bochník roztiahnem do požadovaného tvaru, my máme radi hrubšie lángoše, hlavne okraje musia byť kyprejšie, aby bolo do čoho zahryznúť. Teplotu mám odsledovanú, olej nikdy nesmie dymiť a pri vložení lángoša sa cesto nabublinkuje.
  9. zvrchu vidím, či cesto chytilo farbu odspodu, otočím ho a pražím do zlatista, pár minút z jednej aj druhej strany. Ak je teplota oleja nízka, cesto nasaje zbytočne veľa tuku, ak je privysoká, prepaľuje sa a lángoše rýchlo zhoria. Takže tak optimálne, treba len trochu praxe:-) vyberám na papierovú utierku odsať prebytočný tuk.
  10. Ak robím cesto bez zemiakov, mám lángoše ešte nadýchanejšie, zemiaky robia cesto ťažším. Môžete pridať aj viac zemiakov, budú ešte chutnejšie. Dokonca som videla recept na opačné garde: 50 dkg zemiakov a 10dkg múky. Neviem, či to bol omyl, ale také zvyknem robiť zemiakové krokety:-) Hneď za horúca sú lángoše chrumkavé a tvrdšie, po malom čase zmäknú a sú poriadne sýte! Ak chcete tenšie, urobte z tohoto množstva dvojnásobné množstvo bochníčkov (asi 8ks). Budú chrumkavejšie:-)
  11. A ešte foto z odhryznutého kúska. Dobrú chuť!