Zemiakové krokety

Zemiakové krokety s pohánkovou múkou (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Krokety pečené v rúre nielen pre bezlepkáčov. Výborná príloha k rôznym omáčkam, alebo k pečenému mäsu so špenátom.

20
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v dostatočnom predstihu v šupke tak, aby boli pred ďalšou úpravou úplne studené. Ošúpeme ich a postrúhame na jemno. Pridáme 3 kopcovité lyžice pohánkovej múky, vajce a lyžičku soli a rukou krátko spracujeme na cesto.
  2. Z cesta mokrými alebo naolejovanými rukami tvoríme guľky veľkosti pingpongovej loptičky a ukladáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie. Vidličkou namáčanou v oleji roztlačíme na hrúbku maximálne 1 cm. Čím tenšie, tým chrumkavejšie. Z uvedeného množstva vyjde zhruba 20 krokiet.
  3. Pečieme na 200 °C teplovzduchom cca 10 minút, potom otočíme, môžeme potrieť olejom a dopiecť 10 minút z druhej strany. Samozrejme každý podľa svojej rúry, aby mali peknú farbu a nezhoreli.
  4. Pre menej skúsených pripomínam, že zemiakové cesto sa má robiť krátko pred jeho tepelným spracovaním, lebo dlhším skladovaním redne a dohusťovaním múkou sú krokety zbytočne tvrdé. A tiež neodporúčam robiť ich z nových zemiakov.