Zemiakové guľky v černicovej omáčke fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 16. augusta 2016
Zemiakové guľky v černicovej omáčke (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jednoduche gulky zo zemiakoveho cesta, obalene v struhanke s černicovou omackou :-)

Suroviny

1 kg
700 ml
500 g
podľa chuti
1 PL
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Tento rok mame zasa vela černic, normalne ich nestihame jest :-) Deti ich ani moc nejedia, lebo su dost kyslaste a lekvaru uz mame tiez dost. Tak som sa rozhodla pre nekomplikovanu a jednoduchu sladkost.

    Zemiakové guľky v černicovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potrebujeme cca 1 kg zemiakov, ktore si ocistime, pokrajame na male kocky a uvarime do mäkka. Zlejeme vodu, rozmackame ich a nechame vychladnut.

    Zemiakové guľky v černicovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatial kym zemiaky chladli, si na oleji opecieme struhanku.J a som pouzila struhanku z cierneho chleba, chuti skvelo ;-) Napokon este do teplej struhanky dame praskovy cukor podla chuti. Vela dat netreba, lebo omacka bude sladka. Hotovu struhanku dame zatial bokom.

    Zemiakové guľky v černicovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vychladnutych zemiakov davame postupne polohrubu muku, ktoru zapracuvame poriadne do zemiakov. Z tohto cesta robi moja mama gomboce a aj sulance. Tolko muky treba, aby sa uz cesto nelepilo. Ja som dala 7 dl muky, bude take polotuhe :-) Z cesta si potom odstipkavame kusok, ktory vysulame v dlani do gulky velkosti orecha. Kazdu gulku povalame po vysulani v muke.

    Zemiakové guľky v černicovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Gulky davame do osolenej vriacej vody. Ked vyplavali na povrch, som ich varila este 3minuty. Potom ich povyberame, studenou vodou trocha oplachneme a nechame odkvapkat. Odkvapkane povalame v struhanke. Gulky som varila na 2x, takze som prvu varku guliek obalila struhanke a povyberala na tanier. No a potom obalila aj druhu varku a pokladla vsetky gombociky dokopy :-)

    Zemiakové guľky v černicovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Černicovu omacku si urobime velmi jednoduchym sposobom. Cernice som oplachla a nechala odkvapkat. Odkvapkane dame do hrnca s cukrom podla chuti a nechame varit. Ked budu uz cernice mäkke, pridame 1 PL zemiakoveho skrobu, ktory sme v pohari rozmiesali s trochou vody a povarime este 3-4 minutky. Omacka je vyborna a ma krasnu farbu ;-P

    Zemiakové guľky v černicovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Servirovala som ich v teplej omacke :-) Je to vynikajuci, jednoduchy desertik na ktorom si pochuti cela rodinka ;-P Struhanku podla chuti mozte nahradit aj makom :-)

    Zemiakové guľky v černicovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Já se přidávám - také bych si dala říct, sladké gulky mám moc ráda! Dobře jsi navařila, Cesmínko!!
radost
dievčatko..ty si jednotka v tvorivosti..!!!
guľky,šúľance robievam takto..
a pretlak čistý černicový mám v pohároch ešte odvlani..
ty si vareškárske zlatko..!!
ďalší inovačný v kuchyni tip..!!
s vami-dievčence-v tom marazme žitia-mi je hneď o vlas" líp"..!!
sladké v puse dosýtosti..!!
majme šťastný biely deň všetci..!!
nech dejú sa nám len samé dobré veci..!!
:-)
siisa
Výborný nápad na obed v sobotu :) super si navarila :)
siisa
Tak vidíš, máš to tu aj dvakrát :) prepáč, zblbol tablet :)
majok
Hmm, škoda, že sa to nedá hneď teraz ochutnať! Musí to byť výborné. Pekný obrázkový recept.
luclup
Mila Cesminka, paradny recept si nam ukazala. My cernice chodime zbierat k lesu, a uz sme par kil doniesli. Vsetky su uz zavarene, ale ked pojdeme opat, urcite tieto gulky doma pripravime, velmi fajne vyzeraju, super!
kukulienka71
Boduješ aj u mňa, milá Cesminka, dobre si to vymyslela:-) Oceňujem tvoju prácu, bo používaš sezónne suroviny, dobre kombinuješ, podrobne opisuješ a fotíš a si šikulka, armádka guliek pre rodinku je podarená. Naše černice od množstva dažďa aj hnijú, džemov ešte mám, ale tvoj nápad sa mi páči fakt.
afataga
veru ani ja by som neohrdla taku lopticku :-), cernice si mozes dat aj do mraznicky, v zime akoby si nasla
mata3636
Pekný recept, jednoduchý. Len ja mám takú skúsenosť, že ak sa takéto guľky alebo pirohy obalia v nasucho opraženej strúhanke a nepomastia maslom, za pár hodín veľmi stvrdnú. Ako keby z nich tá strúhanka vyťahala vlhkosť
slavkabis
5*, černice žiaľ nemáme, len tento rok sme sadali, ale guľky určite vyskúšam :)
cesminaz
Dakujem pekne vsetkym za komentare a za nahliadnutie :-) @slavkabis nemusia byt len černice,moze byt aj ine ovocie. @Mata3636 to co vravis,je velmi zaujimave :-) Gulky sice onieco stuhli,ale nestvrdli tak velmi.Ale urcite v tom nieco bude,takze nabuduce vyskusam s tym maslom,ked budem robit gomboce alebo pirohy.Vdaka za tip ;-) @Siisa :-) nic sa nedeje,stava sa.Budem rada,ak vyskusas.
cesminaz
@kukulienka zlata,dakujem pekne za pochvalu :-) od teba si ju velmi vazim ;-P Mila @Radost dakujem krásne za tvoje mile slova,ty ma vzdy potesis :-) Pozdravujem a krasny den prajem! Mila @Luclup dakujem si mila :-) My ich mame doma dost,kazde 2-3 dni aspon 0,5 kg :-) Ale ovocie sa moze dat podla chuti,aj maliny atd. Pekny den.
jack
Jééj,také papaníčka mám veľmi rada.Treba využívať všetko čo teraz rastie.Veľmi pekné a určite aj skvelé.
izabella929
@cesminaz , ty si kúzelníčka...) pozerám na tie guľky a netušila som , že sú zo zemiakového cesta..tak to je fajnotka..no a černicová omáčka je bombová...aké jednoduché, krásne a chutné.-)
monty469
Tak toto urcite urobim. Super napad, pojdeme opät na cernice a tuto lahodku si nenecham ujst. Cezminka opät bodujes:-)
monty469
@Cezminaz mila moja, tak dnes sme boli s dcerou na cernice, lebo doma nemame a uvarila som dalsie skvele jedlo od teba. Gombovce obcas robievam, ale je to babracka, ked to treba plnit. Ty si ukazala vyborny sposob ako to zjednodusit. Viem si to predstavit aj s visnami, malinami ci jahodami. Vdaka za super napad. Pridavam aj foto:-)


cesminaz
Mila @monty vyzeraju super tvoje gulky ;-) Vy dve šikovnice s dcerou,ste urcite raz-dva nazbierali cernice v tom lese :-) S tym plnenin gombocov mas pravdu,fakt je to babracka.Aj podla mna je to takto jednoduchsie a dokonca štavnatejsie,lebo do gomboca sa zmesti len malo,ale tu mas kopu ovocnej omacky ;-P A mozes si ich urobit aj makove,kazdy podla chuti.Dakujem ti @Monty zlatá za tvoju odozvu aj s fotkou.Velmi sa tesim,ze vam doma chutilo! Pozdravujem!
cesminaz
@Jack @Izabelka dakujem vam za mile komentiky,som rada,ze vas recept zaujal :-) @Mata3636 ..viem,ze si nemala na mysli ako kamene :-) Ty si mala na mysli,ze ich mam este teple-holé,povalat najprv v rozpustenom masle a az potom do struhanky?-lebo ja som ta tak nejak pochopila :-)
veronikkka
Milá @Cesminkas ,
recept perfektný, čo dodať? 5* za všetko :-)
nerob si starosti, všetko je OK!
nikto nedokončil myšlienku o strúhanke, @mata3636 si asi nevšimla, že Ty tam máš olej.
ja ked obaľujem takéto guľky v strúhanke, prázdne či plnené, strúhanku predtým opražím na masle, asi o tomto bola reč. spokojne môže byť aj na oleji. guľky nestvrdnú, či je to tak alebo onak /maslo, olej/, ide len o to, že opražená strúhanka je chutnejšia a lepšie sa guľky obalia, ak je opražená na tuku.
mata3636
@Cesminaz (18.8.2016 17:27)

lajdácky som prečítala recept, olej som si nevšimla. a ešte ma v tom aj utvrdili obrázky, podľa ktorých sa mi zdala strúhanka suchá.
ja dávam maslo, dosť masla, aby bola strúhanka po opražení ako mokrý piesok. alebo opražiť strúhanku nasucho a hneď obaliť v rozpustenom masle - pre tých, ktorým by toho masla bolo veľa. lebo strúhanka toho "popije" dosť
luss44
parádne sú, aj omáčka, šikovne to vymýšľaš. No ale poznáme to, ked sú deti malé, iné ani neostáva :)
cesminaz
@Veronikkka dakujem za tvoj mily komentar :-) si zlatá. @Mata3636 nabuduce skusim podla teba,dam vela masla :-) @Luss zlatá,tí moji chlapci uz ani taky maly niesu :-) No maškrtny to ano ;-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia