Zemiakové cesto

sjuzSjuz, recept pridal: 10. júna 2010 20:01Ďalšie jeho recepty

Dá sa použiť na knedle, aj na sladké a slané plnené guľky. Mám ho od mojej mamy - ale tá mi vždy vravela - všetko záleží od zemiakov. Z niektorých je cesto "riedke", rozteká sa, tak to treba mať " v rukách" :) Je to o praxi so zemiakmi:)

Postup prípravy receptu

1

Zemiaky sa uvaria v šupke, deň vopred. Takto nemäkne cesto. Pretlačíme cez pretláčač alebo postrúhame. Pridáme maslo. Prisypávame múku polohrubú výberovú a hladkú - typ 00, tak, aby boli zemiaky celé pokryté múkou , osolíme a miesime. Múku pridávame podľa toho, aké husté je cesto. Ak je príliš riedke, pridáme obe múky rovnako.

2

Z cesta urobíme valček o priemere cca 8 cm, nakrájame na cca2 cm hrubé kúsky. Tvarujeme knedle,poprášíme pri tom múkou . Knedle vkladáme do jemne vriacej vody, jemne premiešame, aby sa neprilepili. Varíme, kým vyplávu hore, a potom ešte necháme e cca 30 sek. variť. Nesmú však veľmi vrieť.

3

Vyvarené poukladáme každú zvlášť na plech potretý olejom a necháme vychladnúť. Po vychladnutí sa môžu naukladať aj na seba a odložiť do chladničky.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • cukrarka, 10. júna 2010 o 22:06
    aj ja robim týmto spôsobom zemiakové cesto akurát nedávam maslo a múky len toľko koľko popijú zemiaky - používam cesto na šúlance, lokše..


  • kuchticka, 11. júna 2010 o 04:48
    Na knedliky k masu pouzivam do cesta iba krupicu a hladku muku (hrubu ani polohrubu nemam). Tiez pridam vajicko, aby cesto drzalo dobre pokope. Do zemiakov pridam trosicku octa, tak sa cesto nelepi. Ked robim sladke knedlicky, alebo povidlove tasky (hovorime v Cesku), tak robim cesto iba z hladkej muky, zemiakov a vajicka, s pridanim stipky soli. Zemiaky su najlepsie stare (nie vyklicene), a ako hovoris sjuz, musia byt uvarene den dopredu.


  • sjuz, 11. júna 2010 o 07:47
    cukrarka - skus dať maslo, cesto pekne zjemní. A vajíčko zassa urobí cesto tuhšie. My sme nikdy nedávali vajíčko...


  • tinca, 11. júna 2010 o 08:10
    @sjuz díky, že si na mňa nezabudla už je v KK:-)


  • sjuz, 11. júna 2010 o 08:15
    nemáš za čo, tinca - veď skúsiš. Každý ma svoj recept overený :)


  • zdezda, 11. júna 2010 o 09:34
    :-) už aj som dala na oheň staré, nie ružové, B-variant zemiaky a budú ovocné guľky + šúlance, dík za recept a pripomenutie, ako sa účelne "zbaviť" starších zemiakov :-)


  • sjuz, 11. júna 2010 o 09:41
    hej, a navyše sú jahody...mňam!


  • sovka62, 11. júna 2010 o 15:37
    Skúste v obchodoch pohľadať zemiaky, ktoré sú varný typ C. Tie sa na kaše a zemiakové cesto hodia najlepšie.
    Sjuz, ty mi dnes robíš strašné chute. Keď si predstavím tie knedličky pokrájané na menšie kúsky, opražené do červena a s hrnčekom mlieka na zapíjanie, to je jednoducho báseň.


  • honestka, 11. júna 2010 o 17:53
    Robim tiez bez vajicka; ja mozem rodelit zemiaky iba na 2 druhy a to ruzove na varenie zlte na pecenie a na cesto vzdy pouzivam tie zlte. mame jeden vynikajuci druh "Golden (zlate) Yukon" a tie su na vsetko vynikajuce aj ked si zapytaju cenu.Tak ako Kuchticka aj ja pouzivam krupicu a hladku muku a cesta su v nasej kuchyni vzdy fajn.
    Neviem preco ale vsetci muzi- v nasej a pribratej rodine maju velmi radi cestovivnove jedla.


  • kuchticka, 12. júna 2010 o 05:04
    @honestka ahoj, tie Yukon Gold su vynikajuce a hodia sa fakt na vsetko, ale tu su este tie velke biele zemiaky, ktore pecu v supke a tiez su vhodne na zemiakovu kasu. Tie pouzivam na knedliky. Ked ich dostanem 10 lb za $2, tak to pride lacnejsie ako z tych Yukon. Skusim Ta zavolat v nedelu asi o 2 hod po obede - u vas bude uz 5 hod? Neviem v ktorom ste casovom pasme . Ja byvam az pri Pacific Ocean. Teda s vychodnym pobrezim mame rozdiel 3. hodin.


  • muschia, 13. júna 2010 o 21:02
    super



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist