Zemiakové cesto

sjuzSjuz, 44 ročná žena, Bratislava, 10. júna 2010 20:01
Ďalšie jej recepty »

Dá sa použiť na knedle, aj na sladké a slané plnené guľky. Mám ho od mojej mamy - ale tá mi vždy vravela - všetko záleží od zemiakov. Z niektorých je cesto "riedke", rozteká sa, tak to treba mať " v rukách" :) Je to o praxi so zemiakmi:)

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    Zemiaky sa uvaria v šupke, deň vopred. Takto nemäkne cesto. Pretlačíme cez pretláčač alebo postrúhame. Pridáme maslo. Prisypávame múku polohrubú výberovú a hladkú - typ 00, tak, aby boli zemiaky celé pokryté múkou , osolíme a miesime. Múku pridávame podľa toho, aké husté je cesto. Ak je príliš riedke, pridáme obe múky rovnako.

  2. 2

    Z cesta urobíme valček o priemere cca 8 cm, nakrájame na cca2 cm hrubé kúsky. Tvarujeme knedle,poprášíme pri tom múkou . Knedle vkladáme do jemne vriacej vody, jemne premiešame, aby sa neprilepili. Varíme, kým vyplávu hore, a potom ešte necháme e cca 30 sek. variť. Nesmú však veľmi vrieť.

  3. 3

    Vyvarené poukladáme každú zvlášť na plech potretý olejom a necháme vychladnúť. Po vychladnutí sa môžu naukladať aj na seba a odložiť do chladničky.

ohodnoť recept:
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist