Zemiakové cesto

sjuzSjuz, recept pridal: 10. júna 2010 20:01Ďalšie jeho recepty

Dá sa použiť na knedle, aj na sladké a slané plnené guľky. Mám ho od mojej mamy - ale tá mi vždy vravela - všetko záleží od zemiakov. Z niektorých je cesto "riedke", rozteká sa, tak to treba mať " v rukách" :) Je to o praxi so zemiakmi:)

Postup prípravy receptu

Zemiaky sa uvaria v šupke, deň vopred. Takto nemäkne cesto. Pretlačíme cez pretláčač alebo postrúhame. Pridáme maslo. Prisypávame múku polohrubú výberovú a hladkú - typ 00, tak, aby boli zemiaky celé pokryté múkou , osolíme a miesime. Múku pridávame podľa toho, aké husté je cesto. Ak je príliš riedke, pridáme obe múky rovnako.

Z cesta urobíme valček o priemere cca 8 cm, nakrájame na cca2 cm hrubé kúsky. Tvarujeme knedle,poprášíme pri tom múkou . Knedle vkladáme do jemne vriacej vody, jemne premiešame, aby sa neprilepili. Varíme, kým vyplávu hore, a potom ešte necháme e cca 30 sek. variť. Nesmú však veľmi vrieť.

Vyvarené poukladáme každú zvlášť na plech potretý olejom a necháme vychladnúť. Po vychladnutí sa môžu naukladať aj na seba a odložiť do chladničky.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

11 komentárov k receptu
  • cukrarka, 10. júna 2010 o 22:06
    aj ja robim týmto spôsobom zemiakové cesto akurát nedávam maslo a múky len toľko koľko popijú zemiaky - používam cesto na šúlance, lokše..


  • kuchticka, 11. júna 2010 o 04:48
    Na knedliky k masu pouzivam do cesta iba krupicu a hladku muku (hrubu ani polohrubu nemam). Tiez pridam vajicko, aby cesto drzalo dobre pokope. Do zemiakov pridam trosicku octa, tak sa cesto nelepi. Ked robim sladke knedlicky, alebo povidlove tasky (hovorime v Cesku), tak robim cesto iba z hladkej muky, zemiakov a vajicka, s pridanim stipky soli. Zemiaky su najlepsie stare (nie vyklicene), a ako hovoris sjuz, musia byt uvarene den dopredu.


  • sjuz, 11. júna 2010 o 07:47
    cukrarka - skus dať maslo, cesto pekne zjemní. A vajíčko zassa urobí cesto tuhšie. My sme nikdy nedávali vajíčko...


  • tinca, 11. júna 2010 o 08:10
    @sjuz díky, že si na mňa nezabudla už je v KK:-)


  • sjuz, 11. júna 2010 o 08:15
    nemáš za čo, tinca - veď skúsiš. Každý ma svoj recept overený :)


  • zdezda, 11. júna 2010 o 09:34
    :-) už aj som dala na oheň staré, nie ružové, B-variant zemiaky a budú ovocné guľky + šúlance, dík za recept a pripomenutie, ako sa účelne "zbaviť" starších zemiakov :-)


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 5 komentárov)
  • sjuz, 11. júna 2010 o 09:41
    hej, a navyše sú jahody...mňam!


  • sovka62, 11. júna 2010 o 15:37
    Skúste v obchodoch pohľadať zemiaky, ktoré sú varný typ C. Tie sa na kaše a zemiakové cesto hodia najlepšie.
    Sjuz, ty mi dnes robíš strašné chute. Keď si predstavím tie knedličky pokrájané na menšie kúsky, opražené do červena a s hrnčekom mlieka na zapíjanie, to je jednoducho báseň.


  • honestka, 11. júna 2010 o 17:53
    Robim tiez bez vajicka; ja mozem rodelit zemiaky iba na 2 druhy a to ruzove na varenie zlte na pecenie a na cesto vzdy pouzivam tie zlte. mame jeden vynikajuci druh "Golden (zlate) Yukon" a tie su na vsetko vynikajuce aj ked si zapytaju cenu.Tak ako Kuchticka aj ja pouzivam krupicu a hladku muku a cesta su v nasej kuchyni vzdy fajn.
    Neviem preco ale vsetci muzi- v nasej a pribratej rodine maju velmi radi cestovivnove jedla.


  • kuchticka, 12. júna 2010 o 05:04
    @honestka ahoj, tie Yukon Gold su vynikajuce a hodia sa fakt na vsetko, ale tu su este tie velke biele zemiaky, ktore pecu v supke a tiez su vhodne na zemiakovu kasu. Tie pouzivam na knedliky. Ked ich dostanem 10 lb za $2, tak to pride lacnejsie ako z tych Yukon. Skusim Ta zavolat v nedelu asi o 2 hod po obede - u vas bude uz 5 hod? Neviem v ktorom ste casovom pasme . Ja byvam az pri Pacific Ocean. Teda s vychodnym pobrezim mame rozdiel 3. hodin.


  • muschia, 13. júna 2010 o 21:02
    super



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist