Zemiakové cesto

sjuz - fotkasjuz, 10. júna 2010

Dá sa použiť na knedle, aj na sladké a slané plnené guľky. Mám ho od mojej mamy - ale tá mi vždy vravela Zobraziť celý popisDá sa použiť na knedle, aj na sladké a slané plnené guľky. Mám ho od mojej mamy - ale tá mi vždy vravela - všetko záleží od zemiakov. Z niektorých je cesto "riedke", rozteká sa, tak to treba mať " v rukách" :) Je to o praxi so zemiakmi:)

Suroviny

10  stredne veľkých
podľa hustoty cesta
1  PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky sa uvaria v šupke, deň vopred. Takto nemäkne cesto. Pretlačíme cez pretláčač alebo postrúhame. Pridáme maslo. Prisypávame múku polohrubú výberovú a hladkú - typ 00, tak, aby boli zemiaky celé pokryté múkou , osolíme a miesime. Múku pridávame podľa toho, aké husté je cesto. Ak je príliš riedke, pridáme obe múky rovnako.

  2. 2

    Z cesta urobíme valček o priemere cca 8 cm, nakrájame na cca2 cm hrubé kúsky. Tvarujeme knedle,poprášíme pri tom múkou . Knedle vkladáme do jemne vriacej vody, jemne premiešame, aby sa neprilepili. Varíme, kým vyplávu hore, a potom ešte necháme e cca 30 sek. variť. Nesmú však veľmi vrieť.

  3. 3

    Vyvarené poukladáme každú zvlášť na plech potretý olejom a necháme vychladnúť. Po vychladnutí sa môžu naukladať aj na seba a odložiť do chladničky.

Diskusia k receptu

cukrarka
aj ja robim týmto spôsobom zemiakové cesto akurát nedávam maslo a múky len toľko koľko popijú zemiaky - používam cesto na šúlance, lokše..
kuchticka
Na knedliky k masu pouzivam do cesta iba krupicu a hladku muku (hrubu ani polohrubu nemam). Tiez pridam vajicko, aby cesto drzalo dobre pokope. Do zemiakov pridam trosicku octa, tak sa cesto nelepi. Ked robim sladke knedlicky, alebo povidlove tasky (hovorime v Cesku), tak robim cesto iba z hladkej muky, zemiakov a vajicka, s pridanim stipky soli. Zemiaky su najlepsie stare (nie vyklicene), a ako hovoris sjuz, musia byt uvarene den dopredu.
sjuz
cukrarka - skus dať maslo, cesto pekne zjemní. A vajíčko zassa urobí cesto tuhšie. My sme nikdy nedávali vajíčko...
sjuz
nemáš za čo, tinca - veď skúsiš. Každý ma svoj recept overený :)
zdezda
:-) už aj som dala na oheň staré, nie ružové, B-variant zemiaky a budú ovocné guľky + šúlance, dík za recept a pripomenutie, ako sa účelne "zbaviť" starších zemiakov :-)
sjuz
hej, a navyše sú jahody...mňam!
sovka62
Skúste v obchodoch pohľadať zemiaky, ktoré sú varný typ C. Tie sa na kaše a zemiakové cesto hodia najlepšie.
Sjuz, ty mi dnes robíš strašné chute. Keď si predstavím tie knedličky pokrájané na menšie kúsky, opražené do červena a s hrnčekom mlieka na zapíjanie, to je jednoducho báseň.
honestka
Robim tiez bez vajicka; ja mozem rodelit zemiaky iba na 2 druhy a to ruzove na varenie zlte na pecenie a na cesto vzdy pouzivam tie zlte. mame jeden vynikajuci druh "Golden (zlate) Yukon" a tie su na vsetko vynikajuce aj ked si zapytaju cenu.Tak ako Kuchticka aj ja pouzivam krupicu a hladku muku a cesta su v nasej kuchyni vzdy fajn.
Neviem preco ale vsetci muzi- v nasej a pribratej rodine maju velmi radi cestovivnove jedla.
kuchticka
@honestka ahoj, tie Yukon Gold su vynikajuce a hodia sa fakt na vsetko, ale tu su este tie velke biele zemiaky, ktore pecu v supke a tiez su vhodne na zemiakovu kasu. Tie pouzivam na knedliky. Ked ich dostanem 10 lb za $2, tak to pride lacnejsie ako z tych Yukon. Skusim Ta zavolat v nedelu asi o 2 hod po obede - u vas bude uz 5 hod? Neviem v ktorom ste casovom pasme . Ja byvam az pri Pacific Ocean. Teda s vychodnym pobrezim mame rozdiel 3. hodin.