Zemiakové acidkáče so syrom (fotorecept)

Autor receptu: boise

Zostala mi zemiaková kaša, ktorú som robila k tekvicovému prívarku. Tak som googlila a vygooglila niečo takéto. Je to jednoduché, rýchle a deti mali opäť raz radosť z večere. A ten názov...Ja viem, žiadna sláva, ale keď napíšem že pôvodný bol zemiakové neviemčo s acidkom a syrom, pochopíte, že mne to vymýšľanie názvov jednoducho "pokulháva"...

15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske zmiešame hladkú múku, prášok do pečiva, cukor, soľ a sódu.
  2. Pridáme studené maslo a vypracujeme mrveničku.
  3. Pridáme nastrúhaný tvrdý syr (80g, na veľkých slzičkách. Použila som goudu ale nabudúce dám cheddar), zemiakovú kašu (cca 200ml hrnček. Ak vám neostala z predošlého dňa tak uvarte klasicky - zemiaky + maslo + mlieko + soľ, alebo tak ako ste zvyknutí), rozšľahané vajíčko a acidko.
  4. Zmiešame. Vznikne nepríjemne lepivá kaša, ale tak to má byť :)
  5. Pracovnú dosku na hrubo pomúčime (použila som polohrubú múku) a nepríjemne lepivú kašu "vyduríme" z misky.
  6. Nepríjemne lepivú kašu umravníme posypaním múky aj z vrchu a roztlačíme ju rukami na asi 1cm hrubú placku.
  7. Umravnené cesto povykrajujeme pohárom.
  8. Krúžky preložíme na plech vystlatý papierom na pečenie, potrieme acidkom a posypeme strúhaným syrom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 25-30 minút, alebo kým nechytia zlatú farbu.
  9. Upečené preložíme na chvíľku na mriežku.
  10. Podávame ešte teplé, kľudne so šunkou a omeletou ako na úvodnom obrázku, alebo len tak čisté, s maslom, alebo ako prílohu k polievkam. Dobrú chuť :)