Zemiakové acidkáče so syrom (fotorecept)
Autor receptu: boise
Zostala mi zemiaková kaša, ktorú som robila k tekvicovému prívarku. Tak som googlila a vygooglila niečo takéto. Je to jednoduché, rýchle a deti mali opäť raz radosť z večere. A ten názov...Ja viem, žiadna sláva, ale keď napíšem že pôvodný bol zemiakové neviemčo s acidkom a syrom, pochopíte, že mne to vymýšľanie názvov jednoducho "pokulháva"...
15 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- V miske zmiešame hladkú múku, prášok do pečiva, cukor, soľ a sódu.
- Pridáme studené maslo a vypracujeme mrveničku.
- Pridáme nastrúhaný tvrdý syr (80g, na veľkých slzičkách. Použila som goudu ale nabudúce dám cheddar), zemiakovú kašu (cca 200ml hrnček. Ak vám neostala z predošlého dňa tak uvarte klasicky - zemiaky + maslo + mlieko + soľ, alebo tak ako ste zvyknutí), rozšľahané vajíčko a acidko.
- Zmiešame. Vznikne nepríjemne lepivá kaša, ale tak to má byť :)
- Pracovnú dosku na hrubo pomúčime (použila som polohrubú múku) a nepríjemne lepivú kašu "vyduríme" z misky.
- Nepríjemne lepivú kašu umravníme posypaním múky aj z vrchu a roztlačíme ju rukami na asi 1cm hrubú placku.
- Umravnené cesto povykrajujeme pohárom.
- Krúžky preložíme na plech vystlatý papierom na pečenie, potrieme acidkom a posypeme strúhaným syrom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 25-30 minút, alebo kým nechytia zlatú farbu.
- Upečené preložíme na chvíľku na mriežku.
- Podávame ešte teplé, kľudne so šunkou a omeletou ako na úvodnom obrázku, alebo len tak čisté, s maslom, alebo ako prílohu k polievkam. Dobrú chuť :)