Zemiaková polievka so smotanou a údeninou (fotorecept)
Autor receptu: eviana
"Džudžo" - tak jej hovoril môj syn keď bol malý a nevedel ešte vysloviť slovíčko "ružová"
... jemne zafarbená aj dochutená paprikou (odtiaľto jej jemne ružový odtieň), s kúskami
údeniny (u nás dnes párky, ale zvyknem dávať aj kocky údenej krkovičky, alebo dusenej
šunky)... u nás celkom obľúbená, možno zachutí aj Vám :)
6-7 porcií |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- ...pripravíme si suroviny (chýba tu mlieko, cibuľa, múka a koreniny)
- ...na masle a masti si dáme podusiť najemno nakrájanú cibuľu do sklovita
- ...pridáme na malé pásiky nakrájanú papriku (mala som červenú, ale aj zelená dá polievke zaujímavú chuť) a nastrúhaný cesnak
- ...pridáme nakrájanú údeninu
- ...na kocky nakrájané zemiaky
- ...dochutíme soľou, solčankou a mletým čiernym korením, pridáme pre farbu trošku mletej červenej papriky a zalejeme horúcou vodou
- ...pridáme bobkový list, čerstvú paradajku a bouquet garni (nemala som doma čerstvú vňať, tak som použila "kytičky", ktoré si dávam zamraziť - viazanička mladej cibuľky, zelerovej vňate, koriandrovej a petržlenovej - a necháme variť, kým sa neuvaria zemiaky do mäkka
- ...zo smotany, mlieka a múky si spravíme zátrepku
- ...ktorou jemne zahustíme polievku, necháme prevrieť cca 5 minút, aby sa uvarila múka zo zátrepky
- ...na záver celú polievku zjemníme smotanou na šľahanie - už len necháme prebublať. Záber ako vlievam smotanu mi akosi neuložilo... takže namiesto neho vkladám záber na šialené zmiešanie všetkého do kompaktného celku :)