Zemiaková placka s údeným kolienkom a oštiepkom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
… alebo po „vihodňarski: veľki naľešňik z tepši“! Za inšpiráciu pre tento rcp, pekne
ďakujem @patroveckypitrs – ovi,
priateľovi na Varecha.sk. V supermarkete som za super cenu „splašil“ 450 g vrecúško s
mletým údeným kolienkom.
Doma žiarlivo strážim niekoľko údených oštiepkov „Made in SVK“ a jeden z nich som
obetoval na Pitrsovu dobrotu,
variant Iowa 2016. NeľutujemE! S pôžitkom pravých gurmánov a s vervou „uslintaných
bernardínov“ sme si
pochutnali na dokonalej lahôdke s vôňou našeho domova!
6-8 porcií |
12-15 minút príprava |
60/5-7 minút na 200-210 °C |
Postup
- pre spoločný obrázok potrebných ingrediencií som už zemiaky olúpal a umyl; elektrickú rúru som nechal vyhriať na 200 °C/420 °F
- potom som ich postrúhal do pomocnej misy, jeden na veľkých a druhý na „syrových“ slzičkách, pridal som všetko ostatné: postrúhaný pološtiepok doplnený „eidamom“, pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“, 4 menšie vajíčka, mleté údené kolienko (môžete ho nahradiť klobásou alebo šunkou), pretlačené strúčiky cesnaku, majorán, tymián, čMČK a soľ (so soľou opatrne, údeniny sú už solené, tak tú až po ochutnaní vymiešaného polotovaru), pokrájanú petržlenovú vňať a tri÷štyri kopcovité PL jemnej strúhanky (to som „odkukal“ od mojej dcérky Bábiky Angie; na dno a boky pekáča (250x250) som rozložil 6 plátkov údenej slaniny (hrúbka ~ 3 mm) a posypal ich strúhankou; suroviny v mise som dôkladne zmiešal a
- rovnomerne rozložil do pripraveného pekáča, povrch posypal troškou strúhanky
- po necelej hodine v opatere (s občasnou vizuálnou kontrolou) vyhriatej rúry, vznikla táto voňavá pochúťka, vypečená do zlato_hneda. V závere pečenia som teplotu zvýšil na 210 °C/430 °F a krátko (5÷7´) dopiekol, aby povrch „maxinaľešňika“ bol chrumkavý a
- prikusovali sme ho k jednoduchej zeleninovej polievke s krupico_maslovými „ňočkami“,
- ale úžasne chutia aj s kávou, čajom, alebo iba tak „na sucho“! … ale veď, vyskúšajte!