Zemiaková knedľa

sandri - fotkasandri, 3. mája 2010

Notoricky známa príloha, u nás doma najobľúbenejšia verzia knedlíku. Pridávam tento recept preto, lebo je veľmi jednoduchý a pri dodržaní množstiev sa môžete spoľahnúť, Zobraziť celý popisNotoricky známa príloha, u nás doma najobľúbenejšia verzia knedlíku. Pridávam tento recept preto, lebo je veľmi jednoduchý a pri dodržaní množstiev sa môžete spoľahnúť, že bude taký, aký má byť, nie mäkký ako blatko, nie tvrdý ako ... neviem čo, proste super ....

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
1 ks
4 PL
12 PL




Postup

  1. 1

    Vychladené zemiaky uvarené v šupke (najlepšie uvarené predchádzajúci deň) očistíme, nastrúhame na hrubo a pridáme celé vajíčko, krupicu a hrubú múku.

  2. 2

    Spracujeme cesto, z ktorého si vytvarujeme knedlík. Ja robím buď väčšie guľky, tie potom na tanieri len prerežem na polovicu alebo valčeky, z ktorých nakrájam kolieska. Dáme ich do vriacej osolenej vody a varíme 20 minút (presne) od vloženia do vody. Vyberieme .... i podávame :)) Je možné ich variť aj zabalené v utierke alebo potravinovej fólii, ale vôbec to nie je nutné. Ja ich varím priamo vo vode.

  3. 3

    V originálnom recepte je detská krupica, ale robila som ich aj s hrubou krupicou, tiež je to super. Do času prípravy som samozrejme nezapočítala varenie a chladenie zemiakov :))

Diskusia k receptu

sandri
nie vôbec, aj ja som sa čudovala, keď som to robila prvý raz, ale nie je potrebná .... a to ja solím rada :))
michsamant
aha, lebo raz som takuto robila a isla aj sol ale radsej som sa spytala, lebo kazdy ma svoj styl :)
babidka
zemiakove knedle mam rada a robim ich casto. ja si urobim gulky velke asi ako stredna paradajka a "roztlapkam" ich na tvar knedlika a potom varim .je to praktickejsie ako varit knedlik vcelku .samozrejem je aj rychlejsie uvareny . no a ked ostane par kuskov , tak ich pokrajam na hranolky , poopekam na masle a pouzijem ako prilohu k dusenemu masu alebo zjem iba tak...k tomu pohar kysleho mlieka .
sjuz
mama je expert na lokše a z jej skúseností viem, že veľmi záleží aj na type zemiakov - čo sa týka hustoty cesta....
babidka - aj my takto spotrebujeme vždy zemiakové - opekané na panvici - mňam:)
stefanus191
nevedel som recept na zemiakove knedle, tak vdaka za recept, vyskusam isto na nedelu ( iba neviem, kde tu v Amerike zozeniem krupicu, ha,ha... )
hugo33
Manželka robí zem,iakovbé knedle ako šúlok(knedlu), ktorý potom pred varením zabalí do obrúska v ktorom ho varí. Knedla po uvarení nie je slizká.Používa iba hrubú múku
dajaana
vďaka za recept - my sme knedľoví - takže bude ako príloha k nedeľnému obedu
abend
Často robím takéto knedle, na zjemnenie chuti pridávam do cesta kúsok masla, používam hrubú krupicu, zemiaky- varný typ B- , robím ich aj plnené údeným mäsom, k tomu trošičku podusenú kyslú kapustu a kto nemá problémy so žalúdkom je dobré osmažiť cibuľu a tú dať na knedlíky.
hkbarbie
@stefanus191 v Amerike hladaj v obchode "cream of wheat", je v kazdych potravinach. Ked nenajdes na regali, opytaj sa, urcite ju maju :-)
bozulka
Zemiakove knedle robievam tiež často,ale trošku solím ,niekedy pridávam aj žemličku na kostičky,robím guľky ako tenysáky alebo valček,záleží k čomu ich podávam.
Ku kyslej kapuste ich tiež plním údeným mäsom alebo na kostičky opečenou slaninkou.Tú dávam do cesta a robím guľky.Ešte sa môže dať do chrumkava osmažená cibuľka ako píše @abemd.
paulking
Ďakujem, tento recept sa mi veľmi páči lebo má presné zloženie.
Už sa teším, presne tak to spravím. Veľa šťastia, zdaru a chuti do varenia!



sandri
bozulka: ja do týchto žemľu nedávam, pretože mám recepty aj na karlovarské a hrnčekové knedlíky a tam idú žemle alebo rožky, ale to údené mäsko, slaninka a cibuľka je super nápad
paulking: dúfam, že sa ti budú páčiť aj keď ich urobíš, mne sa vždy podaria podľa tohto receptu ...:))
mxxx
po vybratí z vody ich potrieme maslom alebo tukom
violetacamorova
@sandri mohla by som dať do tých knedlí iba samú detskú krupice, lebo zemiakové knedle mám veľmi rada, ale v Škótsku kde som nie je hrubá múka akurát u poliaka v predajni som zohnala detskú krupicu. Skúšala som zemiakovú knedľu z múky ktorú tu máme, ale skončilo to všetko v koši!
rumpel
To Honestka : mohli by ste prosim pre tych menej chapavych upresnit ktory z deviatich druhov Robin Hood flour na Vami odporucanej website by mal byt detskou krupicou ? Dakujem.
lajlala
Mne sa cesto hrozne lepilo a musela som dodavat este vela muky...
jeery
V NL som hrubú múku nevidel,ale skusím to odlahčiť pokrájaným rožkom.V jednoduchosti je pôvab a tak to dnes vyskúšam.Vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia