Zemeguláš fotorecept

jody - fotkajody, 16. decembra 2011
Zemeguláš (fotorecept)
Foto: jody

Keď popri upratovaní treba aj variť... alebo Ako som upratovala chladničku... alebo Variácie na krumpliguláš a kotlíkový guláš... proste miš maš, vyberte si... :-)

15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Dve veľké cibule nasekáme nadrobno a opekáme na horúcom oleji. Po chvíli pridáme kmín a opekáme ďalej.

    Zemeguláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do základu šupneme prúžky slaniny a vypečieme do chrumkava.

    Zemeguláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prihodíme kocky mäsa. Nebolo ho veľa, preto to skôr pripomína krumpliguláš, než kotlíkový, ale mne osobne to teda v žiadnom prípade nevadilo. :-)

    Zemeguláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opečené mäso posolíme a pridáme k nemu rajčinový pretlak. Dala som tak 3 PL, ale je to na Vás. Opekáme.

    Zemeguláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prisypeme obe papriky a keď sa vyfarbia, podlejeme horúcou vodou a pridáme zelerovú vňať. Dusíme cca pol hodinku.

    Zemeguláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po pol hodinke pridáme hromadu zemiakov, ...

    Zemeguláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... po chvíľke pásiky cesnaku (5 strúčkov), ...

    Zemeguláš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... zalejeme studenou vodou, zasypeme petržlenovou vňaťou a necháme na pokoji ďalšiu pol až trištvrte hodinku.

    Zemeguláš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sú mäso i zemiaky takmer mäkké, pridáme hrášok a dusíme tak 10 minút.

    Zemeguláš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ak nepridáte veľa vody, zduste ho na hustú šťavu, ale my máme radi veľa šťavy a preto nakoniec zahusťujem trochou škrobu. Úplne nakoniec pridáme v ruke rozmelnený majorán.

    Zemeguláš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nakladáme koľko kto vládze, tým mäsovejším viacej mäsa. Podávame s čerstvým chlebom. Možno by pasovala aj kyslá smotana. Prajem dobrú chuť! :-)

    Zemeguláš (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

frezia68
Pri čítaní názvu som spoznala autorku a priznám sa Ti,že aj mne by Tvoj guláš chutil.Máš talent na vymýšľanie nie len receptov,ale aj ich názvy máš zaujímavé :-)))
izabella929
dobre vyzerá,,,,) ja tiež paprikáškrumple robím, keď mám veľa roboty a k tomu chlebík a je to.-)))
sovka62
Celkom ako môj krumpliguláš, len nedávam cesnak, ale za to zelenú papriku. A krumplí tam musí byť veľa, aj vyjedám hlavne tie, mäso ma až tak neláka.
sneica
urcite chutny,a velmi rada vyskusam...potesim aj moju mamku ta ma rada ked jej lyzica stoji v zemiakoch resp.v polievke...:)))
karolka
Voľakedy sa takýto varieval u mojej svokry, ale namiesto mäska tam bola slovenská točená - trošku opečená....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia