Zelerový šalát

Zelerový šalát i nátierka

Autor receptu: babinka

Hľadala som voľačo na odľahčenie po sviatkoch a aj keď som počula o zelerovom šaláte - veľmi mi zeler nevonia. Až keď som sa dopátrala nie na internete, ale od manželovho kamaráta jeho špecialitu, ktorou prekvapoval návštevu. Tak som to skúsila urobiť a ochutnať. A viem, že mám zas voľačo nové, čo budem robiť doma aj tu aj tam :)

15 minút
príprava

Postup

  1. Zeler i mrkvu postrúhame najemno, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a korenie. Asi dve polievkové lyžice na jeden stredný zeler dáme worcestrovú omáčku a na záver majonézu. Ťažko určiť množstvá, lebo zeler je rôznej veľkosti, k strednému dať celu fľašu cca 400 ml majonézy a dve mrkvy normálnej veľkosti a jednu strednú cibuľu. V tejto chvíli je všetko hotové.
  2. Ak je zeler starý a suchší, namočila by som ho pred spracovaním do vody, pripadne do citrónovej vody. Keďže cela príprava trvala 15 minút, zeler nezmení farbu. Do hotového možno nakrájať aj kúsok jablka či podľa chuti kyslú uhorku, ale keďže sa jedna o čerstvý šalát, konzervy podľa vlastného uváženia.
  3. Šalát je možno podávať samostatne alebo k mäsu, vynikajúco chutí na chlebíkoch či jednohubkách - s patričnou ozdobou.