Zelerová nátierka

Zelerovo-vajíčková nátierka / šalát (fotorecept)

Autor receptu: sracz

… a čas kráča míľovými krokmi. V tohoročnú prvú júlovú nedeľu som po tridsiatich rokoch navštívil Božice u Znojma a v nich našich milých priateľov Ančurku a Boříka Čadových. Privítali nás ako na malej svadbe. Mimo iného aj touto chutnou nátierkou. Keď zeler uvaríte iba „al dente”, môžete z neho pripraviť aj chrumkavý šalát, trebárs ku rezňom a určite si na ňom pochutnáte tak, ako aj my. Po návrate do Peorie som pripravil túto nátierku podľa seba a mali sme ju na raňajkových hriankach.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zostava jednoduchá, málopočetná a prípravu zvládnu aj začínajúce gazdinky či „gazdiniaci”.
  2. Olúpané ¼_inky 800 g zeleru som asi počas 12 minút uvaril vo vode s 2 PL soli a šťavou z celého citróna (poistil som tak čistú farbu zeleru); čas varenia si zvoľte, prosím, podľa vlastných chutí, alebo vzhľadom na to, či budete pripravovať nátierku alebo šalát. Priebežne som uvaril aj vajíčka na tvrdo a po zliati vriacej vody, som ich zalial studenou a zasypal kockami ľadu.
  3. Než sa uvarili, pokrájal som väčší zväzok mladej cibuľky, tentoraz ale bez „pierok” aby som nátierku nemal „pepito”; uvarený zeler i vajíčka som postrúhal do pomocnej misy na malých „slzičkách” (ako na syr), pridal som majonézu, KL mletého bieleho korenia, 4 PL čerstvej citrónovej šťavy a so soľou som radšej počkal až do ochutnania výsledného diela; žiaľ jablko som doma nenašiel, tak snáď až na budúce.
  4. Celú zostavu som jemne až nežne premiešal, po ochutnaní nedosoľoval, postačovala soľ z varenia zeleru, prikryl celofánovou fóliou a uložil na 3-4 hodiny do chladničky; celonočné chladenie by som určite nezvládol, bol som zvedavý a hlavne s Mojou ½ mimoriadne nedočkavý.
  5. Nátierku som podával na hriankach z domáceho chlebíka „na sucho”, so segmentami avokáda, ozdobených petržlenovou vňaťou.
  6. A ešte jeden „sólo” detail pohľad.
  7. Veľmi sme sa tešili na našu prvú úrodu fíg; žiaľ tohotoročné skoro 50 °C horúčavy sú doslova kruté až nemilosrdné a tak figy vyschli a opadali skôr než mohli dozrieť.