Zelerové karbonátky podľa Kuščika fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. mája 2015
Zelerové karbonátky podľa Kuščika (fotorecept)
Foto: sracz

Kuščik, to je po „vihodňarski“ troška a Troška, Zdeněk, je réžisér a dobrý! Nie iba so svojimi filmami, ale aj s perom v Zobraziť celý popisKuščik, to je po „vihodňarski“ troška a Troška, Zdeněk, je réžisér a dobrý! Nie iba so svojimi filmami, ale aj s perom v ruke. Nedávno som kúpil a na „dúšok vypil“ jeho ďalšiu KK „Nebe v hubě 2, aneb Čertův švagr“. Tam, na str. 84, popisuje rcp. na mužský nenápadný životabudič, resp. „celerové karbanátky“. He_he_he, vraj popisuje. Ako je rozšafný vo filmových dejoch a v humore, slovom aj písmom, tak s rozpisovaním rcp si ťažkú hlavu nerobí. Pravdepodobne ráta s obrazotvornosťou „kuchára“.

6
porcií
12-15 minút
príprava
2x7-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
150 - 200 g
350 g
2 strúčiky väčšie
1 zväzok
podľa chuti
2 - 3 PL
150 - 200 ml
2 - 3 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pre navodenie atmosféry Vám odcitujem rcp v jeho pôvodnom podaní: Kuřecí nebo krůtí prsa nakrájejte na kostičky, promíchejte s nahrubo nastrouhaným celerem, rozmixujte, přihoďte sůl, pepř, kari a třeba pár kapek maggi. Mokrýma rukama uplácejte karbanátky, obalte v hladké mouce a pečte na rozpáleném oleji tak sedm minut z každé strany. Koniec citátu! … a to je všetko. Podľa tejto receptúry má našinec pripraviť pochúťku. Priznám sa, že ma zlákala aj vidina „vstavača mužského“, ktorý Zdeněk, rešpektujúc silu zelera, v knihe vrelo odporúča, lebo so striebrom vo vlasoch, alias s narastajúcimi šedinami si „jeden“ má pomáhať ako len vie. Močacie prsia sú predsa len trošku suchšie, tak som pokrájal a vyškvaril asi 200 g prerastenej údenej slaniny a škvarky nechal vychladnúť. Mäso som pomlel, vložil do pomocnej misy, pridal pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“, 2 pretlačené strúčiky cesnaku (nech aj karbonátky voňajú po domácej klobáse), zarovnanú PL soli a dobrú KL čerstvo mletého čierneho korenia

    Zelerové karbonátky podľa Kuščika (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    umytý a olúpaný zeler som postrúhal na veľkých „slzičkách“; špekuloval som, že buľvu iba poriadne vydrhnem pomocou kefky na zeleninu a nabudúce to aj tak urobím! Čo keď potrebná „sila“ je ukrytá práve v koži zelera!?!

    Zelerové karbonátky podľa Kuščika (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridal k pomletým morčacím prsiam, aj so škvarkami slaniny a jemne spolu zmiešal

    Zelerové karbonátky podľa Kuščika (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pomocou pohára s Ø 80, som povykrajoval asi 20 mm vysoké mäsové disky, mne ich vyšiel rovný tucet

    Zelerové karbonátky podľa Kuščika (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a jemne „obrátil“ v hladkej múke

    Zelerové karbonátky podľa Kuščika (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    obojstranne som ich vypražil na ½ : ½ horúcom oleji a bravčovej masti, pekne na červenohnedo

    Zelerové karbonátky podľa Kuščika (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    kuchyňa i jedáleň voňali ako dávno u nás doma a karbonátky aj na reze volali na zakusnutie

    Zelerové karbonátky podľa Kuščika (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na peknom samoraste, rozložené na listoch čerstvého romaine šalátu, vyzerajú pôsobivo a aj chutia naozaj fantasticky; hlavne teplé až horúce, podávané s domácim chlebom, tatarskou omáčkou, alebo liptovskou plnotučnou horčicou. Nuž a očakávaný „alevátorový efekt“? Asi ako u neskúseného prútikára, ktorý pomocou virgule hľadá zdroj vody. Behá po teréne a prútik sa nechce postaviť! Pravdepodobne som niekde urobil chybu. Nabudúce skúsim dať rovnaký pomer mäsa a zeleru, poprípade realizovať opačný hmotnostný pomer! Teda v prospech zeleru. Veď raz sa to predsa už len musí podariť!

    Zelerové karbonátky podľa Kuščika (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

klukodvody
@Sracz pěkná práce ,dobré jídlo ale stejně na tom je nejkrásnější ten skvostný plát dřeva .Celer "vodu" nenajde tak ten poměr neměň byla by to škoda ,ale až najdeš recept na to jak bychom omládli ,prosím dej hned vědět a nehnu se od sporáku .K.k. a*****
jamarlen
prútikárovi sa prútik minule na našej záhrade ohol, ale smerom dolu, k prameňu…:)
tiež robievam fašírky s postrúhaným zelerom, je to pochúťka -aj pre moje žriedlo, ktoré mám /zatiaľ/ správnym smerom:)
joel
no neviem chlapci, či by nebolo lepšie už iba okna umývať..........
radost
chlapci moji milí-vám zachcelo sa zeleru-s vierou-že dodá vám mužnej to sily..??
a nestačí-žeby sme si dobre pochutili..??
kedysi som robila len zelerovoryžové..a boli dobré..tak tejto chuti verím..
bo prsia..zeler..slanina..cesnak..
veselé písmenká..synak..:-)
terinka55
Vtipné podanie. Ako vždy :-) Fašírky boli určite vynikajúce, chválim.
babkamt
vtipne napísaný recept, vyčaril si mi úsmev na tvári:-) Ukladám do kk..
motyka
Včera som skúsila. Boli veľmi dobre - s pečenými zemiakmi so strúhankou - myslím od Aleny45?- a smotanovým dipom. Určite som ich nerobila naposledy. Vďaka za fajn recept.
alena45
aha, vidím svoje meno ! Náhoda, fakt.
Sracz, Ty si to tou slaninou pokazil, tuk Ti ucpal cievy a to potom ani zeler nepomáha. A takto Ti ten máj - lásky čas prejde pomedzi...
motyka
Ja som robila bez slaniny a 2 som skúsila so slaninou. Chlapom chutili so slaninou a ženám aj mne - bez slaniny. Ale základ receptu mäso s zeler skutočne dobrý. Kto ako si to dochutí a ešte čosi pridá - to už je na každom z nás. Ale kombináciu hlavných potravín chválim. Aj som to prejavila v hviezdičkách.
martakv
ako vždy od @sracz-a , výborný recept, krásne nafotený, vtipne popísaný - no bez komentára...ale čo sa mi najviac páči je spôsob "výroby" karbonátok...takýto postup - vykrajovanie pohárom som ešte nevidela. Nabudúce určite vyskúšam. Vďaka za super nápad.