Zelerové hranolky

irenaw - fotkairenaw, 23. júna 2013
Zelerové hranolky
Foto: irenaw
3-4
porcie
15-20 minút
príprava
30-35 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
2-3 čl
1 ks
2-3 strúčiky
1 ks
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme variť vodu. Toľko, aby sa v nej dali povariť nakrájané hranolky. Vodu dôkladne osolíme. Z veľkého citróna vylisujeme šťavu.

  2. 2

    1 veľký zeler ošúpeme a nakrájame na hrubšie hranolky. Dáme rúru vyhriať na 200°C.

  3. 3

    Do vriacej vody vlejeme citrónovú šťavu a vsypeme zelerové hranolky. Povaríme 5-7 minút. Scedíme a necháme na kuchynskej utierke osušiť.

  4. 4

    Očistený cesnak a čili papričku rozotrieme na pastu a premiešame s olejom. Môžeme pridať aj obľúbené bylinky. Vo veľkej mise premiešame hranolky s ochuteným olejom. Do oleja soľ nedávame, zeler natiahol soľ pri varení. Hranolky rozložíme na plech. Môže byť tesne vedľa seba, ale len v jednej vrstve.

    Zelerové hranolky - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme na prostrednom rošte asi 20-25 minút. Podľa veľkosti hranolkov. Preložíme na hornú priečku a zapneme horný ohrev s ventilátorom. Dopečieme ešte cca 7-10 minút, kým hranolky nezačnú červenieť. Takto sa spečú.

    Zelerové hranolky - obrázok 5
  6. 6

    Čili papričkou a cesnakom som nešetrila. Výborne sa hodia k sladkosti pečeného zeleru. Mäsožrúti dostanú komplet obed. Ja som si ich namáčala do jogurtu s čili.

    Zelerové hranolky - obrázok 6

Diskusia k receptu

marianne
...xixi,tiez som ich dnes spravila...robim ich podla Macingovej,ale v tefal actifry s minimom oleja,su perfektne...chrumkave,moj muz si ich tak oblubil,ze ich v pohode vymeni za zemiakove..
janara
robievam ich tiež, sú chutné, a hlavne menej kalorické..zdravé
..tá porcia na tanieri vyzerá super, hned by som si dala..a splňa moje stravovacie kritériá :)))
elixir
To skúsim, keďže neviem si tú chuť predstaviť, som zvedavá, verím že to bude dobré :)
margaretka28
no toto by som si dala aj hned, ale okrem mňa by to nikto nejedol, tak až raz budem sama doma...
používateľ nemá avatar
plk
plk
No teeeda. Zeler - jedno z mojich najoblubenejsich ovoci :-).
Zeler ako hranolky... ma este nenapadlo. Budem vyskusat. Mam monumentalne :-) po ruke dve hlavy, tak jednu "obetujem" na experimenty.

@afagata - som nejaky nevzdelanec asi. Na co je pre chlapov dobry/zly zeler? Necham sa poucit. Dufam, ze to nie je vo vecsom mnozstve skodlive. = moj pripad - za tyzdem zoze.... zjem tak 1,5 - 2 velke "hlavy" v akejkolvek uprave. Aj surove.
tetrisss
Nuz, skodlive..., ako sa to vezme, zalezi na tvojej povahe :), zeler je vraj afrodiziakum, cize mal by podporovat muzsku potenciu.
denyany
klasické hranolky nemusím, ale tieto by som rada vyskúšala, lebo zeler mám celkovo rada. je skvelý v šalátoch, ale hranolky som z neho ešte nerobila. určite vyskúšam.
mariana33
toto musím vyskúšať...ja zelerové hranolky robievam tak, že si zeler nakrájam na hranolky, osolím, premiešam s minimom oleja a dám iba na papier na pečenie a upečiem...neviem sa ich dojesť...ale toto ma ozaj veľmi zaujalo...ďakujem za inšpiráciu
angast
@irenaw + @marianne
a ozaj to máte vyskúšané ? Je cítiť či to pomáha ? Normálne hranolky napité olejom neznášam , ale tieto vyzerajú suprovo aj chuť môžu mať výbornú . Určite vyskúšam. 88ks hranolkov ti
vyšlo na štyri porcie - 22ks na jednu . Bude to stačiť aby to malo
patričný účinok ????
irenaw
@marianne panvicová príprava mi nesedí a fritézu nemám, tak prispôsobujem. a čisto sebecky, najviac mi takto chutia ;-))) @afataga neviem, či viem, čo ti napadlo, ale tuším, že to tuším ;-D @margaretka28 povarené v tej kyslo-slanej vode, nie sú tak výrazné. ale tiež som prvýkrát robila len pre seba ;-) @plk pri tvojej spotrebe zeleru pár hranolkov hore-dole, to ani nezbadáš :-) @angast záleží aký máš veľký hlad ;-D
kecemis
@irenaw vyborne hranolky, podobne pripravujem a pouzivam aj inu zeleninu. @angast preco vsetko hned delis 4? vydel dvom a potom troma a urcite pomoze.
kecemis
ospravedlnujem sa, mal som na mysli samozrejme delit dvoma a zvysok troma.
vierutt
Tiež robím moje obľúbené zelerové hranolky na panvici, @Irenaw , ale tieto vyzerajú vynikajúco s mojím obľúbeným čili a cesnakom! Vďaka za recept.
mariamka
vyzeraju super na tanieri aj na plechu, ja to vydelim radsej 10timi, mam podozrenie ze ten moj ich volakde tajne laduje :))
nonna
Tak TOTO musí byť excelentné! Navyše celer mám veľmi rada. Výborný nápad! Ukladám do KK a dávam aj na FBčko.
jujoska
pekna pocta manzelovi @mariamka :-) :-) Veru ani tomu mojmu ich radsej neponuknem, aj tak si myslim, ze on by to do ust ani nedal. Ale ja to urcite vyskusam, uz som pod iste "cinske" maso opekala zeler a malo to perfektnu chut, uplne inu, ako ma surovy, alebo vareny zeler
evusik
naša nevesta prišla s tým, že si urobíme zelerové hranolky, popozerala som recepty a všade samé chvály, že aké je to dobré, tak fajn... urobila som, všetci chválili len mne to nechutilo :-) neviem prečo... ale tým samozrejme nikoho nechcem odradiť... treba to vyskúšať... no a o nejakých podporných účinkoch môžem hádam len snívať :-)
marianne
dievcata ja som si tiez myslela,ze ten moj ich neda do ust a skoro zblajzol este aj tie moje...
rea1
ach, zeler! @iren , už som písala, že som značne zelerofilna a robievam si vysmážaný zeler, k nemu teplý zelerový šalát a aby mi nebolo málo, tak ešte zeler v remuláde k tomu. takže nabudúce si ako prílohu spravím čo? áno, odpoveď A je správna, ako prílohu si k tomu spravím tieto hranolky. zeler u mňa stojí na najvyššom stupni zeleninovej pyramídy, dokonca aj pred kalerábom. a aj tak je to celer a kareláb, to len tu zo seba robím fajnovku. :-)
super recept. zemiakovo-zelerovú kašu robievam (skôr zelerovo-zemiakovú) ale hranolky, to som ešte nepočula. ďakujem za inšpiráciu.
azucena
Môžete vyskúšať aj bez predvarenia dať zeler na plech, trošku potretý olejom/ nemusí byť/, posypať bylinkami ktoré nám chutia.Dobru chuť.
marikafil
Ja som zeleru veľmi neverila, ale potom, čo sa stal cviklovo-zelerovo-jablkový šalát naším skoro najobľúbenejším, určite vyskúšame aj hranolky. Vďaka za recept:-)
jerica
@irenaw , super receptík , mladý zeler nemá chybu aj v takom prevedení ako sú hranolky, k tomu (pre mňa) pečený na domácej masti, nemusí byť žiadna príloha :-) :-) :-)
janger
Toto niekedy musim vyskusat. Takto v rure som este nerobila. Kolkokrat mam velikansky zeler, potrebujem len kusok, tak zbytok takto pekne, podla teba, vyuzijem.
elixir
Už som ich skúsila, tiež som mala malý kúsoček zeleru :) tak som bola zvedavá, len som na ne pozabudla, popri práci, tak sa piekli trošku dlhšie a tak jemne zoschli ;)) ale chuťovo boli aj tak výborné, aj drahému chutili :) Foto som dala k tomuto receptu do komentov, sú to tie hranolky naľavo :) dala som len trošku čili, lebo my sme doma padavky :)
 varecha.pravda.sk/recepty/kura-v-lahodnej-marinade/24304-...
safran
Super! v tomto prípade nemám obavu, že budú mastné, lebo zatiaľ som robila iba kocky zelerové (akože slanina na vegetariánsky spôsob) na bryndzové halušky
irenaw
@safran tie kocky zelerové sa upražia? to vyskúšam. ja opražím na kocky nakrájaný tempeh, keď to chcem poňať bezmäsovo ;-)
safran
@irenaw áno, ale mne sú mastné, takže ich voláme vegetariánska slaninka...
tempeh je bezkonkurenčný, kto ho má rád, stačí iba napariť, ani na tuk nemusí ísť
irenaw
@safran vidíš, ja som ho ešte nenaparovala. rada si takto vymieňam skúsenosti :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia