Zelerová šťava

jozka2 - bez fotkyjozka2, 22. októbra 2014

Pitie zelerovej stavy je zaiste kazdemu zname ake ma blahodarne ucinky na nas organizmu.Na zaklade diskusnych prispevkov,ktore som citala pod diskusiou, ktoru pridala @janger Zobraziť celý popisPitie zelerovej stavy je zaiste kazdemu zname ake ma blahodarne ucinky na nas organizmu.Na zaklade diskusnych prispevkov,ktore som citala pod diskusiou, ktoru pridala @janger k problemom pohyboveho ustrojenstva a zistila,ze mnohe z nas trpia tie iste problem, vdaka artritis,si dovolujem pridat zopar napadov pripravy a uzivania zelerovej stavy.Pitie zeleninovych stiav nema vedlajsie ucinky na organizmus a moze sa pit neobmedzene.No zaiste vsetko s mierou. Zdroj:Raw Vegetable Juices.

Suroviny

3 - 4 ks
300 g




Postup

  1. 1

    Do 1 L sklenenej flase dame med a stavu z citronov,premiesame, aby sa med aspon z casti rozpustil.

  2. 2

    Zelerovu bulvu ocistime, dobre umyjeme,olupeme a spolu s listim a steblom/rapikmi/odstavime a touto zelerovou stavou doplnime do vrchu 1L flasu.,/vodu tam nepridavame/. Dobre uzavrieme a nechame v chlade aby sa med rozpustil/mozno pretriasat/ a jednotlive zlozky prepojili.Drzime v chlade. Pijeme po 2 kalisky/stamperliky/2 x denne pred jedlom. Mozme vypit az 9 l takejto stavy,postupne,potom urobit prestavku.

  3. 3

    Na artritis je velmi dobra zelerova stava, Grapefruit.stava,mrkvova stava,spenat.stava,/1:1:1:1/.

  4. 4

    Grapefruitova,mrkvova,spenatova stava/1:1:1:/

  5. 5

    zelerova,mrkvova uhorkova po 1 diel,cviklova stava 1/4 dielu. Cviklova stava sa musi najprv aspon 3 hod.pred pouzitim odstredit,nechat nezakryta v chladnicke,aby agresivne latky v nej obsiahnute na vzduchu zoxydovali.

  6. 6

    Pitie grapefruitovej stavy sa neodporuca pri uzivani liekov.Zvysuje neziaduco ich ucinok. Tak isto sa neodporuca pit grapefruitovu stavu tesne pred,alebo po vypiti ciernej kavy.Odporuca sa az 3 -oj hod.prestavka nakolko stava v spojeni s kavou vytvara tazko stravitelny zhluk v zaludku. Davka cviklovej stavy sa moze postupne zvysit na 1/2 pohara denne nie viac.

  7. 7

    Poradte sa so svojim lekarom.

Diskusia k receptu

kukulienka71
@jozka2 , májový med je taký, čo sa "vyrobil" v máji, predpokladám, neviem, či taký zoženiem, spýtam sa našeho včelára. Určite stojí za to aj preventívne piť takéto zdraviu prospešné šťavy, len človek musí presne vedieť, čo s čím a v akom množstve kombinovať, aby to bolo čo njúčinnejšie. Príroda nám ponúka oveľa lepšie možnosti oproti farmaceutickému priemyslu, len netreba byť pohodlným a polikať tabletky a vitamíny od výmyslu sveta:-(
valeri
V BODE 2 - doplnnit stavu do 1 l fľaše dovrchu, celkom nerozumiem, či doplniť vodou ....
gabriele
ak dovolis, pridam k Tvojim receptom poznamku...pri cviklovej stave v kombinacii so spenatom by som bola velmi opatrna u ludi nachylnych na tvorbu oxalatovych oblickovych kamenov (najcastejsie sa vyskytujuce)...a tiez grapefruit, ako je zname, moze velmi vyrazne ovplyvnovat vstrebatelnost a ucinky niektorych liekov...
inac zeler je naozaj vyborny prirodny liek na mnohe ochorenia...
jozka2
Valeri,dobre,ze si napisala,ze nerozumies,ale ja to neviem ako inac napisat,lebo tam je v bode 2.napisane,zelerovu stavu odstredit a doplnit do vrchu flase,to znamena zelerovou stavou a nie vodou,lebo vodu tam voubec nespominan.No,daj navrh ako si to predstavujes a ja to zmenim.Ide mi o to,aby to bolo co najzrozumitelnejsie sirokej verejnosti.
martinqa111
V litrovej fľaši máme med a šťavu z citrónov - nie je to liter, pridávame zelerovú šťavu, kým nemáme liter.
jozka2
martinqa111,do 1 L flase das citronovu stavu a med.Pomiesas,lebo citronova stava med rozpusta a aby si mala 1 L roztoku , doplnis to zelerovou stavou?nie vodou/.pit zacnes ,ked sa rozpusti za ten 1 den vsetok med.Ponatriasas aby sa med prepojil so stavou a zacnes pit.
2010
@jozka2 , nechcem sa tu zase hrat na negativne ale tento vseobecny komentar:
Pitie zeleninovych stiav nema vedlajsie ucinky na organizmus a moze sa pit neobmedzene... a ludia co beru lieky na riedenie krvi ?
pusta
niektoré zeleninové šťavy nepriaznivo pôsobia na zrážanlivosť krvi a niektoré listové zeleniny sa vtedy vôbec nesú - následok sú trombozy v cievach, embolie a cievne mozgové príhody, infarktya to nielen srdcové. vždy by som sa najprv poradila s hematologom, než s tým začnem.
komentár od @2010 je na mieste.
nemám v úmysle negovať tento recept, len dáva do pozornosti dotknutým chorým.
komentár o 2010
jozka2
2010.Tvoj komentar je na mieste,ale pre chorych ludi.Ja pridavam recepr na zlerovu stavu a pre zdravych ludi,aby si posilnili zdravie a imunitny system.
Kazdy chory clovek,kazdy kto berie lieky sa musi radit so svojim lekarom.Len preto,ze niekto napise,ze vlaknina z chleba je nenormalne zdrava sa teraz ja napcham chlebom?!len preto,ze to niekto odporuca ?Budem pit teraz ja zeleninovu stavu,ked som si liekami poskodila zaludok?Toto su recepty pre zdravo uvazujucich a zdravych jedincov.co myslis-je lepsie vypit pepsy,alebo zeleninovu stavu.
2010,ja verim,ze ty tomu rozumies o com pisem,dal si to tu pre vystrahu ludom ,ktori su v zdrav.probleme.Stavy,ktore som tu dala su nakombinovane tak,aby neposobili na org.negativne a ja som tam tusim napisala,,poradte sa so svojim lekarom".Prosim ta najdi si na inter.academik Boros Bolotov ak toto meno ti nieco hovori.
Dovolim si znovu tvrdit,ze stavy,ktore som pridala su nenormalne prospesne okrem ineho pre ludi trpiacich artritis, kde aj uvadzam hned na zaciatku,ale s mierou.Prajem pekny den.
jozka2
Pusta,tvrdis o sebe,ze si lekar s vysokym postom,tak nerozumiem co si tu pridala,ci snad,len to aby si nieco povedala?Toto pis pid recepty,kde taketo stavy su.Preco som ta nevidela pod receptom,kde je sirup robeny zo zazvoru,kde ludia pisu,ze ho budu pit a piju cely den,kde si bola na dovolenke?Ked si sa tam neozvala.Vidis nie som lekar a napisala som im tam a aj v TS som niektorym napisala prosim vas POZOR ! Zazvor je prirodne analgetikum,prirodny aspirin a velmi riedi krv.Tam o vystrahach nic nie je napisane,ale tu davas rozumy na vysokej urovni.Prosim ta,nezvadzaj debate do lava a kazdy si aj bez teba utvori posudok do akej mieri niekto ma-nema pravdu.Nemozem ti za tvoj prispevok podakovat lebo toto co si napisala nie je vhodny komentar pod zeleninove stavy.Prajem dobry den.
jozka2
Zelerova stave ma velky obsah potasia,ktory je veeelmi potebny pre nase telo,ale s mierou,ano nemyslim,ze teraz niekto vypije 1 L zel.stavy a sa z toho vyvrati.
jozka2
Pusta,dufam,ze sme dohovorili.lebo pre tvoje mudre odpovede si nechcem zvysit adrenalin v krvi,prosim respektuj to.
radost
..dotknutý chorý vie-poučený lekárom-čo smie..čo nesmie..viem to-bo môj brat berie silné lieky na riedenie krvi..a je poučený odborníkom..
nechajte každého-nech sa rozhodne..sme tu-hádam-všetci svojprávni..zodpovední..
pozdravujem @jo žka2
pusta
@jozka2 ,@radost , - prepáčte, nikomu nezvyšujem adrenalín.
nie som presvedčená o tom, že to každý vie, to si len myslíte.
neprosím si vaše jedovaté reakcie na moju pripomienku v dobrom.
@jozka2 , dohoda je vec dvoch ľudí, o ničom takom som sa s tebou nedohodla.
môžem komentovať rovnako ako ktokoľvek iný.
nenapísala som nič zlého a stojím si za tým, čo som napísala!
jozka2
Bud taka dobra,pusta,ja som ta viac krat prosila,aby si pod moje recepty nevstupovala,respektuj to,ja nepotrebujem,aby si urobila spust pod mojimi receptami.Dala som ich tu s najvacsim presvedcenim,ze su prepracovane do detail.Mas dost o zametat pod svojimi receptami,tak nezametaj pod mojim.Mas ta m co robit,hlavne na tych kolacikoch,kde tvrdis,ze cesto nie je odpalovane.Kazde zavarene cesto je odpalovane,ale ty si ho robila takym filistinskym sposobom,ze sa cudujem ze ti vobec vyrastlo,mozna to sposobil ten syr.,ze sa dvihli a UZ MI DAJ POKOJ!
pusta
@jozka2 , toto je verejná stránka a môže komentovať každý rovnako, teda aj ja.
opakujem, že som nič zlého nenapísala, vyjadrila som sa k receptu, nie k tebe. nemáš žiadne právo mi nič určovať!
ber na vedomie.
dakujem.
pusta
@registrovan á, vieš kto je tvoja tetka...radšej nenapíšem :-)
nie si moja príbuzná, OMG DDDDD
zdrž sa hlasovania radšej a daj svoj koment k tomuto skvelému receptu radšej :)))
jozka2
registrovana,si ma rozosmiala.Mne ona vobec zily netrha,ze je tu.Ja mam obrovsky starch,ze sa niekto ozve a urobi sa tu spust ako pod jej receptami a to by ma velmi mrzelo.Pridala som biedne 2 recepty a ide ma ukrizovat.Kazdy pridal 1-2 koment a Pusta 4.Nebudem sa vyjadrovat.
Vdaka frezia68,no nech otvorene napise,ze chce aby som recept stiahla a ja nemam problem to urobit,ale recept je pre siroku verejnost a nie pre jedinca.Ak niekomu nepasuje nech obide.
Ja si tieto recepty pridavam aj pre svoju rodinu.
gabriele
@jozka2 to je dobre, ze si doplnila info...inac @pusta ohladom stiav nenapisala nic zle...skor naopak...a takisto @2010 ...pouzivanie roznych stiav je teraz velmi popularne...ale pri niektorych chorobach resp. dispozicii k chorobam, moze mat velmi neprijemne nasledky...nehnevaj sa, ale ked vidim taketo prispevky...kde sa povie A a chyba B, tak sa ozvem...lebo tieto stranky cita velke mnozstvo ludi...a aj ked su to prirodne lieky, treba byt naozaj velmi opatrny...pises, ze toto su recepty pre zdravych jedincov...no neviem...casto, ak nie vacsinou, taketo recepty skusaju ludia, co zdravi nie su...a naviac uzivaju rozne lieky...ver mi, ze som sa tymto prispevkom nijako nechcela dotknut Tebou publikovanych receptov...iba to trosku doplnit...
jozka2
Gabriele,vysoko si vazim kazdy jeden koment.Ja nie som proti jej komentu ani proti 2010,lenze musis mi dat aj ty zapravdu,ze su tu rozne smoody,namiesane aj neviem kolko roznej zeleniny a nikto to nekomentuje.Ja som to nazvala zeleninove stavy,ktore nenormale priaznivo posobia a je z toho poplach.Na taketo rozne napoje nemozes namiesat zeleninu podla toho aku mas v chladnicke ale co k comu pasuje.Pusta nekomentuje ci tato mnou dana kombinacia je vyhovujuca,ona to zovseobecnila a zviedla na zrazanlivost krvi,co v danom pripade nema nic spolocne s mojim receptom preto som sa ohradila.Ja nemam ani jednu zeleninu ktora poskodzuje organy,ale ho lieci.Ludi je tu over 47 tisic z celeho sveta a kazdy nech si vyberie ten pravy.Zaskocilo ma to,ze som nevidela ani pod jednym receptom zo Zazvoru,aby tam niekto pridal koment,ze pozor Nesmiete brat cumadin a aspirin,lebo zazvor riedi krv,ale ten koment je tu,kde sa prepojenim tychto stiav nic neriedi.Videla som recepty na z bazy ciernej atd.tam treba komentovat tymno smerom,moje dzusi su neskodne.Do knizocky ich spracoval Dr.Pope pre tieto choroby.Ak vam nepasuju dam ich skryt.
jozka2
2010.Neprecitala som tvoj link dany pod moj recept cely,iba som videla zaciatok,kde sa hovori o vykrvacani.Teraz v klude som ho presla do konca a tam sa prave hovori o blahodarnych ucinkoch zimnej zeleniny,kde je zaradena/ako inac/aj mrkva,aj zeler.
Vdaka este raz za link.Ocporucam precitat,stoji to za to.
pusta
@jozka2 , @gabrielle má pravdu, ber to odo mňa ako bonus k tvojmu receptu, nie ako napádanie, to by bola chyba.
nemyslím to v zlom, čo napíšem. citujem ťa:
1. v úvode píšeš toto:
..."Pitie zeleninovych stiav nema vedlajsie ucinky na organizmus a moze sa pit neobmedzene.No zaiste vsetko s mierou..." - no ale sú stavy, kedy sa toto nemôže zo zdravotných dôvodov - vid vyššie v komentároch. presnejšie, nie neobmedzene.

2. v komentári pre @2010 včera o 18,48 píšeš zase toto:
"2010.Tvoj komentar je na mieste,ale pre chorych ludi.Ja pridavam recepr na zlerovu stavu a pre zdravych ludi,aby si posilnili zdravie a imunitny system..."

to znamená, že nie pre všetkých len pre zdravých.

3. v tom istom komentári pre @2010 uvádzaš dole zase toto:
..."ovolim si znovu tvrdit,ze stavy,ktore som pridala su nenormalne prospesne okrem ineho pre ludi trpiacich artritis,..

prepáč, ale ľudia s Arthritis sú chorí ľudia so závažným ochorením, nie zdraví ľudia, nehovoriac o tom, že artritída má mnohé a rôzne formy od zápalových po nezápalové a iné, pričom každá z nich sa lieči úplne ináč a má aj rôzne navzájom odlišné obmedzenia, čo do zeleninových štiav.
nie sú to zdraví ľudia.

píšem to len preto, že takéto veci treba napísať jasne a zrozumiteľne,
presne tieto pojmy a kategórie vymedziť aby recept nestratil na svojej hodnote a nevzniknú nedorozumenia a zbytočné diskusie. ja proti zelenine a ani šťavám z nej v zásade nič nemám, práve naopak.
prosím, ber to ako dobre mienenú pripomienku, nie ako útok.

2010
Este taka poznamka, nechcel som zacat dalsiu trapnu diskusiu o nicom.Len som chcel povedat, kazdy vie ze cukrovkari ci zlcnikari maju dietu, ale je malo zname ze ty co uzivaju lieky na riedenie krvi, maju tiez velmi sproste obmedzenia a jedno z nich je listova zelenina. Nemam to z googlu uzivam tie lieky - eto vso.
pusta
@2010 , presne tak, pripájam sa k tebe, bez akejkoľvek zlomyseľnosti voči autorke receptu.
žiaľ, nie všetci to vedia, dokonca to často nevedia ani samotní chorí, prinajmenšom nechápu, hoci je to v ich vlastnom záujme a len pre ich dobro.
frezia68
Každý,kto používa lieky na riedenie krvi,má prísne inštrukcie od lekára,ktoré zeleniny vynechať.Dostávajú aj brožúrku,kde sú informácie.....tak sa toho majú držať a vtedy mnohé šťavy nemôžu a bod č. 7 upresňuje recept.A ak som sa vyjadrila o 21,02 hod. tak to bola len reakcia na koment o 19,58.....to už predpokladalo rozvírenie zasa zbytočných emócii. Tvoje komentáre @2010 si vážim,sú užitočné,trefné a zväčša rozšírujú vedomosti.
marianne
ale ze sa zeler nesmie pri zrazanlivosi krve som nevedela,na toto su dobre diskusie.Dufam,ze ju nemam,lebo zeleru zjem pozehnane teda,citala som,ze je vyborny na mocove cesty...
marianne
@frezie68 ale pravda je ,ze mna skoro neriedena surova cviklova stava dostala do kolien a mala som to co rozdychat,bacha na to,radsej pozvolne najsor riedit a sledovat co to robi...
frezia68
....ale recept je o zeleri...všetci,ktorí sme na Vareche,máme PC.Stačí si dať do googlu a máme kontrolné informácie.Tiež mám rada užitočné informácie z diskusií a mnohé rady som čerpala práve z informácií @2010 a pridané linky sú užitočné.
pusta
@frezia68 , v poriadku.
lenže ja tie informácie nemám z Google.
hádam ti neprekáža, že som ich pridala, ked chceš, môžeš si ich overiť.
marianne
@frezia nie zeby som chcela byt priecna,ale google nemusi byt vzdy spravny zdroj informacii,aj ked ujo google vie vsetko.Ja som v povolani,kde je google nie vzdy doveryhodny zdroj informacii a musim hladat take,pod ktore sa niekto podpise,aspon tak mi to bolo doporucene a stava sa,ze doctor google vie niekedy dobre vynervovat a zaviest..
pusta
@marianne , to je aj môj názor a skúsenosť, Google je síce užitočný, ale nedôveryhodný a často zavádzajúci, s trestuhodnými informáciami medicínskeho charakteru, aj v inom smere.
marianne
@pusta specialne doctor google je frajer.Raz sa mi stalo,ze som mala bolesti v prsniku,(hadam to nikoho nepohorsi,vsetke zeny maju prsia:-)ale priserne bolesti.Nenapadlo ma nic lepsie len to hodit do googla a tam mi vysli take diagnozy,ze som skoro osivela a kedze som sa bala ist k lekarovi,tak som trpela ako kon.Nakoniec som isla a problem bol okamzite do mesiaca po malej liecbe v poriadku.Odvtedy toho svinara nechcem ani vidiet:-)) ale recepty dava dobre:-)))
frezia68
Súhlasím,aj autori informácií sú rôzni a nemusia byť spoľahliví,preto by som sa poradila aj s lekárom.A aj vlastné skúsenosti sú také,že čo platí u mňa,nemusí mať rovnaký vliv na Teba...,tak so všetkým opatrne.
frezia68
@marianne :a ja práve vďaka googlu som odhalila intoleranciu a alergiu na jedlá,keď mi pôvod opuchu očí nevedeli odhaliť lekári :-)
marianne
Na nete su rozne fora a a ak uz problem je,tak komunita ludi,ktora uz ma skusenost vie dobre poradit ale aj moze poradit zle.To je aj o zdravom sedliackom rozume ako clovek s informaciou nalozi.V zivote som sa tak nebala ist k lekarovi ako vtedy,s milimetrovou dusickou som tam sla,fakt som si myslela,ze mam to najhorsie podla priznakov co mi doctor google vyhadzal,ale pritom islo o maly zapal s velkou bolestou. Na diagnostiku idem jednoznacne k lekarovi a podla toho sa uvidi a zahajim liecbu.Kludne aj alternativnu v kombinacii.Ale treba dobreho lekara.
jozka2
Priznam sa,ze viem uz davno,ze -TMAVA-listova zelenina sa nesmie,lebo obsahuje vela chlorofilu a koli tomu sa nesmie.Vsetkym som veeelmi povdacna za komentare,lebo su prinosom pre nas vsetkych.
Ani ja,ani nikto z nas nema tak vsestranne vedomosti aby vsetko vedel.Ked sa tu da recept treba o tom rozvinut diskusiu.
Prepac pusta,ja som na teba takto reagovala z dovodu,ze si sa nevyjadrovala konkretne k mojmu receptu,ale si to hned dala na zrazanlivost kri co s tymto receptom nema suvys,preto som takto reagovala.Vazim si tvoje dalsie diskusie lebo su na patricnej urovni.
Moja reakcia na leppk ma aj doma doslova vyradzovala z cinnosti/teraz to viem na 100%/dostavala som na to lieky na baze tetracyklinu a pri tom sa ma jest vela jogurtu s probiotikami,lebo tetrac.zabija mikrofloru v zaludku a NESMU SA JEST -GRAPEFRUITY-.Toto som sa dozvedela aaaz po dlhom case,lebo nikde som o tom doma necitala a ani nikto mi o tom nic nepovedal.
Dala som tuto stavu,ale ako diskutujete co si velmi vazim,lebo je to velkym prinosom pre vsetkych,vdaka vam vsetkym a kazdy nech si z toho vyberie co mu jeho zdravotny stav dovoluje.
musite,ale dat za pravdu aj mne,vypit pohar takejto stavy,alebo umely napoj je rozdiel.
jozka2
Este som chcela napisat,ze grapefruity sa maju jest az po 3 hod po ciernej kave,inac robia tazkostravitelne zhluky v zaludku.
pusta
@jozka2 , veľmi ma to mrzelo, ale hnevať sa nehnevám.
prajem ti, nech sa ti dobre darí :-)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia