Zeleninové šaláty s tradičným tekvicovým olejom
Autor receptu: miroslavrybar
Zelenina je zdraviu prospešná, no nie každý ju obľubuje. Hovorí sa, že je lepšie s chuťou zjesť niečo nezdravé ako s nechuťou niečo zdravé. No s tradičným tekvicovým olejom sú zeleninové šaláty nielen zdravé, ale aj chutné. Tu je niekoľko jednoduchých šalátov, ktoré nie sú náročné na prípravu a chutia vynikajúco.
Postup
- Odstrániť vonkajšie listy (netreba ju umývať, nie je tam potom voda a tak lepšie vynikne chuť oleja). Zeleninu nakrájať na požadovanú veľkosť.
- Do nakrájanej kapusty pridať tekvicový olej a zamiešať, opäť pridať olej a zamiešať. Oleja toľko, aby ho bolo cítiť. Najlepšie je začať len s pridaním samotného oleja, aby bol rovnomerne rozptýlený po celej zelenine, a až potom podľa chuti dochutiť napríklad soľou, octom, atď.
- Toto je hotový šalát. Podobným spôsobom sa dá pripraviť rôzna zelenina a samozrejme je možné zmiešať viaceré zeleniny. Paradajky samotné alebo s trochou cibuľky sú vynikajúce. Fantázii a chuti sa medze nekladú.
- Toto je ľadový šalát s tradičným tekvicovým olejom. Namiesto krájania je natrhaný.
- Toto je hlávkový šalát s tradičným tekvicovým olejom. Namiesto krájania je natrhaný.
- Toto je miešaný šalát s tradičným tekvicovým olejom (paradajky, paprika, pekinská kapusta, cibuľka, zaváraná fazuľa, zaváraná kukurica). Niečo je nakrájané, niečo je natrhané.
- Paradajkový šalát s tradičným tekvicovým olejom
- Paradajky (najlepšie mäsité, ale môžu byť ktorékoľvek) a cibuľku nakrájame.
- Pridáme tekvicový olej a zamiešame. Nakoniec podľa chuti posolíme, poprípade pridáme ocot.
- Toto je hotový paradajkový šalát s tradičným tekvicovým olejom.
- Najlepšie je použiť mäsité paradajky. V každom prípade každé paradajky sú s tevicovým olejom chutné, navyše tento olej do určitej miery zmierni takú umelinovú chuť rôznych supermarketových paradajok hlavne v zimnom období. Ak niekto obľubuje nezrelé paradajky, tak tekvicový olej sa k tomu vynikajúco hodí.
Poznámka: Tomatín sa v nezrelých zelených častiach paradajky a paradajkových listoch považoval pre človeka za jedovatú látku. Nedávne výskumy však ukázali, že tento alkaloid sa veľmi pevne viaže v čreve na cholesterol, čo znamená, že sa nevstrebáva ani tomatín ani cholesterol (http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=562).
Ďalšie info - http://restauracie.sme.sk/clanok/mrkvove-jablka-doputovali-na-slovensky-stol-spoza-mora