Zeleninové chipsy (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Zdravšia alternatíva pre tých, ktorí sú závislí na zemiakových chipsoch :-)

2
porcie
30 minút
príprava
40 minút
na 130 °C

Postup

  1. Vhodná zelenina na zeleninové chipsy je mrkva, petržlen, paštrnák, kareláb, čierna reďkovka, sladký zemiak, zeler... ja som použila mrkvu, bielu guľatú reďkovku, kaleráb a paštrnák. Zeleninu očistíme a nakrájame na plátky 1mm hrubé.
  2. Dáme do nádoby a poriadne osolíme, 1 veľká polievková lyžica. Zamiešame a odložíme na 30-40 minút.
  3. Potom dobre, ale ozaj dobre opláchneme pod studenou vodou, necháme odkvapkať a vysypeme na utierku a vysušíme.
  4. Pripravíme si zálievku: olivový olej + provensálske korenie + cesnak = zamiešame. Základ je kvalitný, olivový olej. Kkoreniny, bylinky môžete dať aké chcete, len nie také ktoré obsahujú soľ. Soľ už nepridávame vôbec.
  5. Olivovú zálievku zmiešame so zeleninovým chipsami a poukladáme ich na plech, na papier celkom tesne vedľa seba.
  6. Dáme piecť na 130°C asi na 35 - 40 minút. Ku koncu radšej kontrolujte, pretože dĺžka pečenia závisí aj od toho na ako tenko ste nakrájali zeleninu. Po upečení nechajte úplne vychladnúť na plechu.
  7. Zeleninové chipsy chrúmeme pri TV len tak....
  8. alebo si ich namáčame do omáčky, moja obľúbená: jogurt alebo kyslá smotana, cesnak, biele korenie... tentoraz to bol Ajvar.