Zeleninová polievka
Zeleninová rýchla polievka s liatymi slížami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variť tak „na friško” sa prihodilo určite aj Vám. Slovenská kuchyňa pozná veľa
variantov aj tzv. hŕstkovej polievky. Ja som „hrste” nahradil
zvyškami z chladničky a z komory. Nápadov máte isto aj Vy neúrekom, tak s chuťou do
toho a pol bude hotovo. Iniciatívam sa medze
nekladú. Navyše v kuchyni sa zdržíte naozaj krátko a naviac si „šplhnete“ v očiach
členov Vašej ctenej rodiny i pochutnáte si. Kto sa
hotuje do plaviek, ale i tí ktorí „zápasia” s cukrovkou, nebudú mať výčitky a určite
„zabodujú”!
6-8 porcií |
35 minút príprava |
25-30 minút tepelná úprava |
Postup
- Keď rýchlo, tak rýchlo, aj keď je to proti „mojej srsti“, lebo ja nie som zástanca „expresného receptovania“! Pokrájanú zeleninu v priebehu stáleho miešania, opražiť na 2-3 PL rastlinného oleja do „ľahkohneda“; posypať kopcovitou PL hladkej múky. Pokračovať v pražení až „zokrovatie či zbežovatie” aj múka. Zaliať mäsovým vývarom, alebo vlažnou vodou; okoreniť à PL vegety, mletej sladkej papriky, karí korením. Vložiť scedené a pokrájané huby (ja som mal 200 ml pohár sterilizovanej zmesi shitake, portobelo, crimini a šampiňónov). Podľa chuti pridať soľ a čerstvo mleté korenie štyroch farieb. Zahustiť vajíčkom rozšľahaným s PL hladkej múky a štipkou soli, v poloriedkom stave vlievať do „bublajúcej“ polievky až do uvarenia. Pokrájaný „zelený trojboj” (ligurčeková, petržlenová a zelerová vňať) pridať tesne pred jej servírovaním!
- Tak a po necelej polhodinke sme si pochutnali!
- Uznávam, že tento recept svojou úrovňou i rozsahom akosi „neladí” s formátom zaužívaným na Varecha.sk (ja sa predsa len rád „rozpisujem” podrobnejšie a nabudúce sa určite polepším), tak aspoň pridám pohľad na jeden z druhov kaktusov, ktorý kvitne pred „susedovie” domom.
- No a ešte zblízka. Želáme Vám príjemný nový týždeň bez stresujúcich búrok a krupobitia!