Zeleninová polievka s krupicovými knedličkami

dr - fotkadr, 25. júna 2015
Zeleninová polievka s krupicovými knedličkami
Foto: dr

Je leto a čas na ľahké letné polievky.

6
porcií
30 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks menší
5 ks mladá
200 g
1 PL
1 ČL na zápražku
1 ČL mletá
1/2 ČL drvená
kúsok
1 strúčik
1 lístok
 studená
Knedličky:
1 ks
1 PL
podľa potreby
štipka hrubozrnná morská
štipka
Na záver:
1 PL nasekaná čerstvá




Postup

  1. 1

    Z masla a múky urobíme zápražku, odstavíme z ohňa a pridáme červenú mletú papriku a drvenú rascu, premiešame a vrátime na oheň a hneď zalejeme studenou vodou, metičkou miešame, aby sa nevytvorili z múky hrudky. Keď sa voda začne variť pridáme očistený, premytý a na ružičky rozobratý karfiol, očistenú a na kolečká nakrájanú mrkvu, očistený hrášok, lístok ligurčeka, kúsok bielej papriky (PCR) a strúčik cesnaku, ktorý nožom roztlačíme. Osolíme a varíme do zmäknutia zeleniny zhruba 20 až 25 minút. Kto má rád tvrdšiu zeleninu stačí variť aj 15 minút, my máme radšej mäkšiu.

  2. 2

    Počas varenia polievky si pripravíme zmes na knedličky. Maslo rozpustíme, pridáme detskú krupicu a vajíčko a vymiešame na hladkú zmes, krupicu pridávame po troške aby nám vznikla zmes, ktorá nie je ani príliš hustá, ale ani sa nerozteká. Osolíme, okoreníme bielym mletým korením a necháme odstáť pokiaľ sa nedovarí zelenina.

  3. 3

    Polievku ochutnáme, ak treba ešte prisolíme, vyberieme ligurček a papriku a malou lyžičkou vkladáme do polievky knedličky. Necháme namierno variť asi 10 minút. Polievku odstavíme a vsypeme nasekanú pažítku, prikryjeme a necháme odstáť 20 minút a môžeme servírovať.

    Zeleninová polievka s krupicovými knedličkami - obrázok 3

Diskusia k receptu

radost
ja si tých knedličiek vždy narobím viac-bo ich mám veľmi rada vyjedať z hrnca len samotné../viem-som neslušná..no tá chuť../
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
S knedličkami mám aj príbeh - keď boli moje deti malé, tak som ich postrašila, že musia rýchlo spapať polievočku, lebo im všetku spapajú knedličky, tak sa pretekali s knedličkami kto skôr polievku spapá :-).
1x methi
smejkad
no aha ho, ja zvyknem na konci varenia dat maslo do polievky, ked uz, do halusiek som este nedavala
ono sa vyvari? neostanu tie halusky take tuhsie s tym maslom?
povodne som mala v plane inu na vikend, je tu zima ako v psinci, ale veru neviem neviem, ci sa budem drzat planu... :-)
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@smejkad , nie maslo sa nevyvarí :-), knedličky sú mäkké a to maslo im dodá dobrú chuť, ja to tak robím už 40 rokov, takže overené.
mijaita
U nás knedlíčkům říkáme krupicové noky a dělala je uz moje babicka do poléveke. Byly nadýchané, krásné, zlutoucké. At delam co delam, takových nedocílím. Mozná se mi to jen zdá, nase babicky varily prece vsechny nejlíp :-)
braxi
@smejkad...asi si to pochopil tak, že knedličky sa robia na panvici, alebo tak nejak na ohni...nie, vymiešame ich v miske všetko surové, necháme napučať a potom hádžeme do polievky."Maslo roztopíme, pridáme krupicu..."vyzerá to, že to má byť na ohni, ale nie...dúfam, že som pomohla aj začínajúcim kuchárkam...
1x dr
amelie
pekný recept, @dr :-) Ja túto polievku robím bez zápražky, iba opečiem zeleninu na masle s olejom, ale potom už varím ako ty, aj noky. Takto ju varila moja mama a ako deti - napriek známej detskej averzii voči zelenine - sme ju milovali, najmä začiatkom leta bola zelenina lahodná. *****:-)))
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@amelie , už som aj ja robila bez zápražky, viem, že je to zdravšia verzia, ale nemôžem si pomôcť, mne tam tá zápražka nejak chýba :-), my babičky si tie staré zvyky asi už zachováme, je to v nás, varíme tak ako nás naučili mamy a babičky :-).
alena45
verte-neverte, takéto knedličky som nikdy nerobila, vždy do polievky radšej nasypem cestovinu, síce vlastnoručne urobenú, ale tak som zvyknutá. No keď čítam tento recept, stále viac ma pokúša uvariť zeleninovú polievku takto. No namiesto ligurčeka dávam radšej zelerovú vňať, na chuť ligurčeka si neviem zvyknúť a tak si môže podať ruku s koriandrom.
Myslím, že lyžica múky v zápražke neublíži nikomu, pokiaľ už chorý nie je. Je pravda, že veľa polievok robím bez múky, ale niektoré sa inak urobiť nedajú.
aroooo
vynikajúca polievočka, už som tiež tento rok robila. Robím ako robievala moja mama a tá polievka bola najlepšia. A aby ste sa nehádali, je to kombinácia oboch tu spomínaných spôsobov. Na oleji či troche masti orestujem nadrobno pokrájanú cibuľu, pridám pokrájanú zeleninu v tomto zložení len menšiu stopku zeler.vňate miesto ligurčeka a miešaním zeleninu restujem-opekám, potom ju posypem asi za hrsť múkou zamiešam až sa začne prilepovať na dno, pridám ml. červ.papriku, zamiešam a zalejem vodou, hodím do nej polku feferónky. Krupicové halušky:2-3 plátky zmäknutého masla vidličkou rozmiešam s 1 vajcom a prisýpam detskú krupicu s 1-2 na špic noža práš.do pečiva, vymiešam cesto ako na halušky-trochu hustejšie a lyžičkou hádžem do vriacej polievky a celé poobedie kým mi vychladne aby mohla ísť do chladničky chodím vyjedať z hrnca.... aj studená je mňam....
2x dr a vinicka
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@aroooo , dobrý postup, tým opekaním zelenina uvoľní viac vône a chute do polievky. My sa ale nehádame, len si vymieňame skúsenosti :-). Aj ty si ma teraz nasmerovala, nabudúce urobím podľa teba to opekanie pred zaliatím.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ešte k tomu ligurčeku, ja som si tiež nemohla na tú chuť a vôňu zvyknúť, musí sa ho dať veľmi málo, stačí jeden lístoček malý a vtedy ochutí polievku, ale nepokazí.
aroooo
viem, že sa nehádate..... len takto je to dva v jednom....
1x dr
altyn
Výborná polievka, práve varím podobnú. Ja len, skúste do halušiek pridať miesto masla dobrú husaciu alebo kačaciu masť, to sú potom obláčiky! A tiež pridám petrzlenovú vňať a muškátový oriešok. A tiež ich chodím vyjedať. :-)))
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem Vám všetkým za komentáre a podelenie sa o svoje skúsenosti s týmto receptom :-).
evanaaa
Takúto polievku - jarnú, či letnú z čerstvej zeleninky mám rada, občas som do nej aj halušky robila, hodia sa k nej viac ako cestoviny, ale tiež som nedávala maslo, ale bravčovú masť ( iste aj iná je dobrá, ako píše aj @altyn ).
1x dr




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia