Zeleninová polievka s krupicovými haluškami

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 4. januára 2014

Jednoduchá,chutná polievka na zahriatie...

8
porcií
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
1 ks
1/2 ks
1/4 ks
1 PL
1/2 ks
1 ks
7 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Všetku zeleninu očistíme a umyjeme. Nadrobno pokrájanú cibuľu s 1 nahrubo postrúhanou mrkvou opečieme na oleji do sklovita.Pridáme na kocky nakrájanú ostatnú zeleninu(okrem zemiaka) a ešte chvíľu dusíme pod pokrievkou.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami - obrázok 1
  2. 2

    Zalejeme vodou,alebo zeleninovým vývarom a varíme do polomäkka.Vtedy pridáme ešte niečo (ja som dala karfiol a brokolicu)z mrazenej zeleniny,čo sme čerstvé nemali a nakrájaný zemiak.Doplníme do 2,5 l tekutinou a varíme všetko domäkka.

    Zeleninová polievka s krupicovými haluškami - obrázok 2
  3. 3

    V malej miske zmiešame 1 menšie vajce so 7 PL detskej krupice,osolíme a cez haluškáreň nahádžeme do vriacej polievky halušky.Necháme prejsť varom,odstavíme a pridáme petržl.vňať.Môžeme podávať.

Diskusia k receptu

mia123
tuto varievam,len zeleninu opekam na masle,je vyborna tato polievocka
torticka
môj muž takúto polievku zbožňuje. Zajtra mu ju uvarím, len s tým rozdielom, že nemám karfiol a brokolicu.
kukulienka71
@mia123 ,@izabella929 ,@torti čka,ďakujem za milé slová,s maslom je veru ešte lepšia a mne sa tiež nezunuje:-)zasýti,ale nezaťaží.Zvyknem dať zelený hrášok,zelenú fazuľku keď mám,to je vlastne jedno,len aby tam toho bolo čo najviac;-)
pusta
výborná polievka, palec hore (y)
vždy osvieži a výborne padne :-)
tiež robievam tak ako ty, aj trochu ináč :-)
mariamka
uplne si ma vratila do skolskych liet, ked sme sa na prac. vyucovani dievcata ucili zaklady kuchyne, prva polievka, s ktorou som doma machrovala :) a recept funguje doteraz, zeleninku dusim na masle, a krupicu necham chvilku nabobtnat, nejaka ta vnatka, a chutna polievka je na svete ,, naozaj sa nezunuje :)
mojack
Je dobrá
.. a viete aku sme dnes mali polievku? Zeleninovú z haluškami...takuto polievku zjedia raz dva.
janger
Chutna polievka, dala by som si. Ja som dnes robila hrachovu :-).
babkamt
U nás je tiež táto polievka obľúbená. Tvoja vyzerá chutne.
kukulienka71
@elysa ,@babkamt ,nače polievky sa veľmi podobajú,s drobnými rozdielmi sa asi varia na celom Slovensku,@pusta ,takú tú tvoju zvykla babka s tou červenou paprikou:-)Vidím,že táto polievočka je fakt obľúbená,ďakujem za komentíky
pusta
@kukulienka71 , taký receptík s mletou červenou paprikou ako dávala tvoja dahá babička, už na vareche mám.
asi pred mesiacom som robila veľmi podobný recept ako je tento tvoj, ale je v niečom predsa len iný.
hej, je to veľmi obľúbená polievka :-)
marienka44
@Kukulienka71 , pekny a zrozumitelny receptik.
Robievam podobne, len po osmazeni zeleniny zasypem asi 1PL hl. muky, zase oprazim aj s pridaným rozotretým cesnakom. Ostatne je ako Tvoje.
Do cesta na halusky pridavam aj sol a cierne korenie cerstvo mlete, niekedy posekanu petrz. vnatku a trochu masla ako oriesok. Najnovsie pridavam trochu sody bicarbony. Halusky su kypré. Hadzem ich len pomococou nozika a detskej polievkovej lyzice. Haluskaren nemam.
Uz som ulozila recept, dakujem za pripomenutie.
kukulienka71
@marienka44 ,ja túto polievočku nezahusťujem múkou,lebo tie krupicové halušky ju urobia dosť hustou,zvykla som zápražku do zeleninovej,keď zvlášť vyvarím cestovinku k nej...cesnak sa mi páči,iste dodá ešte lepšiu chuť!aj maslo,aj sodu bic.som tu niekde videla pridať,maslo zjemňuje a SB kyprí,asi sú tie halušky potom väčšie:-))ďakujem ti aj ja za uloženie a že si sa podelila o tvoj postup.
kukulienka71
veľmi dobre vyzerá tvoja polievočka a máš krásne narezanú zeleninku,pastva pre oči!
michal81
fajn recept, rychly, jednoduchy, urcite skusim... aj ked je mnozstvo davkovania ingrediencii vzdy podla chuti, tak v tomto pripade je to trosku prehnane... pretoze neviem kolko je to 1/2 kalerabu, ono to moze byt jak 50g tak aj 200g :) polovicka akeho velkeho kalerabu ? a to iste pocty kusov mrkvy a petrzlenu, neni lepsie sem uviest vahu a do zatvorky napisat napriklad - 3 ks mrky priemernej dlzky a hrubky ? :)
radost
@Michal
neblbni..doteraz som netušila,že uvariť zeleninovú polievku môže byť až taká veda..čo máš rád-dáš viac..iného menej..dačo vôbec..
či lekárenská váha chýba..??pravítko..??
to nestačí ti takéto jednoduché "vodítko"..??
kukulienka71
@michal81 , ďakujem za pobavenie:-) vieš, podľa toho, aké veľké budeš mať kusy zeleniny, toľko budeš mať polievky. Ja som mala normálne - priemerné veľkosti. Hádam vieš odhadnúť, aké množstvo kalerábu ti chutí. Čím viac zeleniny, tým lepšia chuť, potom primerane k tomu dolej tekutinu. Toto nie je piškóta, aby som udávala presnú gramáž surovín, nezáleží na nej až tak, aby sa polievka nepodarila. Zeleninu do polievky nezvyknem vážiť a myslím, že tak nerobí ani väčšina iných ľudí. vezmi si napr., že udám množstvo 100g kalerábu. Ak niekto bude mať doma len 95g tak bude utekať kúpiť tých zvyšných 5g?:-) to hlavne začiatočníkov len pomotá. Pozri si viac mojich receptov, v surovinách uvádzam vždy, ak dám väčší či menší kus ako je obvyklý. Ak tam veľkosť neuvediem, jedná sa o normálnu - priemernú veľkosť. Pochopili sme sa? Ďakujem za komentár a nech sa ti polievka vydarí;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia