Zeleninová minestrone

marto990 - fotkamarto990, 2. marca 2014
Zeleninová minestrone
Foto: marto990

Poteší bez mäsa, ale aj napríklad, môj prípad, s údeným rebierkom.

8-10
porcií
30 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Koreňová zelenina:
Strukoviny:
Ostatné:
2 - 3 dcl
1 ks
1 ks
 alebo bujón




Postup

  1. 1

    Všetku zeleninu si nakrájame na menšie kocky. Použite zeleninu podľa chuti. Pôvodne by tam cícer byť nemal, ale mne sa zachcelo ho tam šupnúť. Rozohrejte olivový olej v hrnci, a popražte zeleninu. Kľudne aj naraz. Keď všetko zmenší svoj objem, prilejte víno a nechajte minimálne o 2/3 zredukovať tekutinu.

    Zeleninová minestrone - obrázok 1
  2. 2

    Cícer namočte vopred cez noc, alebo ako ja, varte bokom, a podľa možností ešte predtým, než sa pustíte do polievky. Bol hotový rýchlejšie, než som očakával, nerobil som ho však úplne do rozpadnutia, skôr tak na skus, ako malé oriešky. Spolu s cícerom som fazuľky pridával až na koniec.

    Zeleninová minestrone - obrázok 2
  3. 3

    Okorente, trebárs červenou paprikou, tú dávam skoro všade, čiernym korením, soľou opatrne, ak budete pridávať slanší vývar alebo bujón. Pridajte prelisovaný cesnak, bazalku, paradajkový pretlak, a paradajky. Zalejte podľa žiadaného objemu vodou, resp. vývarom.

  4. 4

    Ja som vyváral v polievočke aj údené rebierka. V takomto prípade pozor na soľ. Varte podľa svojej chuti a skúseností, nebojte sa ochutnávať aj za každým krokom v postupe. A radšej soľte až na koniec, keď to nie je v postupe nutné. Varil som na malom plameni, prikryté, asi tak hodinku a pol, do poslednej polhodinky som pridal ešte predvarený cícer, zelené fazuľky a aj zemiaky, čo však nebolo vôbec nutné.

  5. 5

    Ak varíte bez mäska, prajem v tomto bode už dobrú chuť. Ak s mäskom, nezabudnite si ho pred dokončením vybrať, vychladiť, oberte mäsko a pridajte ho do polievky. Dochuťte na konci majoránkou. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

rea1
minestrone, minestrone, trt makový a nie minestrone ale ako výborná polievka s hŕbou zeleniny by mi to chutilo.
počas tak dlhého varu sa ti tá zelenina nerozblemcá? nevŕtam, len sa pýtam. :-) ja som zvyknutá koreňovú zeleninu variť max. polhoďku. radšej aj menej, tak mi to chutí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia