Zapečená zelenina
Zelenina pod perinkou (fotorecept)
Autor receptu: imaginarium
Chcela som spraviť niečo ako Pastierov koláč (Shepherd´s Pie alebo Cottage Pie), lenže
varila som na spôsob - čo dom dá - a dom nedal
mäso, takže takto to dopadlo. Nakoniec mi tam to mäso ani nechýbalo.
Postup
- Očistíme si mrkvu, petržlen, zeler, ošúpeme cibuľu, cesnak a zemiaky. Zemiaky nakrájame na kocky, do polovice zalejeme mliekom, osolíme a uvaríme do mäkka. Mlieko sa nezlieva, mixuje sa to všetko spolu, preto nedávajte toho mlieka príliš veľa. Ja som to robila takto prvýkrát, dala som ho veľa a potom som to mala príliš riedke. Lahodné, ale nedržalo to tvar. Nabudúce dám menej.
- Osmažíme si cibuľku na masti/oleji do sklovita. Pridáme nastrúhanú zeleninu, orestujeme a podlejeme pivom. Osolíme a ochutíme ľubovoľným korením, ja som dala pol lyžičky čili korenia Bird´s eye. Necháme odpariť pivo. Teraz som začala rozmýšľať, čím by som to ešte vylepšila a našla som hrášok a fazuľu.
- Zeleninovo-fazuľovú zmes necháme vychladnúť a zamiešame do nej tri vajíčka, aby to držalo tvar. Navrstvíme to do vymasteného pekáča a prikryjeme to zemiakovou kašou.
- Pečieme asi 40 minút, kým to nie je pekne zapečené. Keď dáte normálne hustú kašu, tak to bude držať tvar hneď, mne to držalo tvar až po vychladnutí.
- Poznámka: Je to vegetariánske jedlo, ale vypustením pár surovín sa z neho dá spraviť aj vegánske. Stačí nahradiť mlieko sójovým, maslo tam nemusí byť a vajíčka agarom.