Zapečená zelenina

Zelenina pod perinkou (fotorecept)

Autor receptu: imaginarium

Chcela som spraviť niečo ako Pastierov koláč (Shepherd´s Pie alebo Cottage Pie), lenže varila som na spôsob - čo dom dá - a dom nedal mäso, takže takto to dopadlo. Nakoniec mi tam to mäso ani nechýbalo.

Suroviny

Postup

  1. Očistíme si mrkvu, petržlen, zeler, ošúpeme cibuľu, cesnak a zemiaky. Zemiaky nakrájame na kocky, do polovice zalejeme mliekom, osolíme a uvaríme do mäkka. Mlieko sa nezlieva, mixuje sa to všetko spolu, preto nedávajte toho mlieka príliš veľa. Ja som to robila takto prvýkrát, dala som ho veľa a potom som to mala príliš riedke. Lahodné, ale nedržalo to tvar. Nabudúce dám menej.
  2. Osmažíme si cibuľku na masti/oleji do sklovita. Pridáme nastrúhanú zeleninu, orestujeme a podlejeme pivom. Osolíme a ochutíme ľubovoľným korením, ja som dala pol lyžičky čili korenia Bird´s eye. Necháme odpariť pivo. Teraz som začala rozmýšľať, čím by som to ešte vylepšila a našla som hrášok a fazuľu.
  3. Zeleninovo-fazuľovú zmes necháme vychladnúť a zamiešame do nej tri vajíčka, aby to držalo tvar. Navrstvíme to do vymasteného pekáča a prikryjeme to zemiakovou kašou.
  4. Pečieme asi 40 minút, kým to nie je pekne zapečené. Keď dáte normálne hustú kašu, tak to bude držať tvar hneď, mne to držalo tvar až po vychladnutí.
  5. Poznámka: Je to vegetariánske jedlo, ale vypustením pár surovín sa z neho dá spraviť aj vegánske. Stačí nahradiť mlieko sójovým, maslo tam nemusí byť a vajíčka agarom.